Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çağdaş İzmir’den Engele Son Projesi

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, kentteki engellilerin yaşamını kolaylaştıran uygulamalar ile 2012 yılında, “AB standartlarında örnek bir kent” olmak için özürlülere kolaylıklar getiren “eylem planı” düğmesine bastı.

Hürriyet EGE
Çağdaş İzmir’den Engele Son Projesi

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2010’u “Engelliler Yılı” ilan ettiği İzmir’de “eylem planı” için düğmeye basıldı. Hedef, engellilerin yaşamını kolaylaştırmaya yönelik uygulamalar ile 2012’de İzmir’i “AB standartlarında örnek bir kent” haline getirebilmek olarak açıklandı.

Yerel Gündem 21 Engelliler Çalışma Grubu tarafından hazırlanan “İzmir Engelleri Kaldırıyor” isimli projeyi adım adım uygulamaya koyan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Meclis’te oybirliğiyle alınan kararla 2010 yılını “Engelliler Yılı” olarak ilan etti.

İzmir engelleri kaldırıyor

Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde, engellilerin sosyal yaşama katılımı ve yaşamlarını kolaylaştırıcı düzenleme ve uygulamalarda örnek bir kent olmak üzere eylem planı hazırlıklarına başlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “İzmir Engelleri Kaldırıyor” projesi ile kent bütünündeki kamu binaları ile yoğunlukla kullanılan özel sektöre ait binalarda fiziksel ve mimari düzenlemelerin yapılması konusunda da öncülük ve koordinasyon rolü üstlenecek.

Buna göre İzmir’de yeni yapılacak binalarda, engellilere uygun düzenlemeler şart tutulacak. Ulaşımda engellilerin yaşamını kolaylaştıracak proje ve düzenlemeler gerçekleştirilecek. Böylece engellilerin sosyal yaşama bağımsız olarak katılımları, yaşamlarının daha da kolaylaşması sağlanacak. Proje kapsamında engellilerin de yer alacağı bir komisyon oluşturulacak. İzmir’deki engelli envanteri çıkarılarak yoğun olarak yaşadıkları bölgeler ve bu bölgelerdeki sosyal çevreleri belirlenecek.  Sorunlar tespit edilecek ve çözüm önerileri ortaya konacak.

Her alanda yararlanılacak

Projeden doğrudan ya da dolaylı olarak engellilerin yanı sıra yaşlılar, hamileler, bebek arabalılar, hastalar, yük taşıyanlar, çocuklar, geçici engeli bulunanlar, iri veya kilolu kişiler, çok kısa boylular, kalp, damar ve kas hastaları da fayda sağlayacak.

Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, proje kapsamında eylem planın hazırlıklarının sürdüğünü, engellilerin yaşamını kolaylaştıracak fiziki ve mimari düzenlemeler ile toplu ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için yapılacak çalışmalar için ilçe belediyeleri ve Valilik ile ortak toplantılara başladıklarını bildirdi.

9 önemli konuda atılacak adımlar

- Projeyi yürütecek, engellilerin de yer alacağı bir komisyonun kurulacak.

- Başta okul ve hastaneler olmak üzere tüm kamu kurumları, hizmet binaları engellilerin ulaşımına uygun hale getirilecek.

- Ulaşım konusundaki engeller ortadan kaldırılacak.

- Kaldırımların, yaya geçitlerine denk gelen rampaların, asansörlerin, durakların, tuvaletlerin, korkulukların vb. engellilere uygun yapılmasıyla ilgili TSE, AB ve Birleşmiş Milletler standartları belirlenecek.

- Öncelikli alanlar, müdahale gerektiren mimari engeller ve optimum çözümleri tespit edilecek.

- Tüm belediye ve kamu kurumlarının ihale ettiği yol, kaldırım ve yapıların teknik şartnamelerine engellilerle ilgili kabul edilen standartlara uygun düzenlemeler yapılması şartı konacak.

- Engelli dernek, merkez ve rehabilitasyon merkezlerinde gerekli düzenlemeler yapılacak.

- Kamuoyunu bilinçlendirici toplantı, panel vs. yapılması, basın yayın kuruluşları aracılığı ile kamuoyu oluşturulacak.

- Belirlenen mimari ölçülere uygun bina, yol ve kaldırım inşa edilmesi için imar planlarında değişiklik yapılacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cagdas-izmirden-engele-son-projesi_75832.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!