Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çağdaş Sanatın Kavşak Noktaları

İSTANBUL’DA açılan yeni bir sanat mekânında, çağdaş sanatı simgeleyen ürünler sergileniyor... Beyoğlu’na yeni kazandırılan bu bina, Mimar Petraki Meymaridis tarafından 1910’larda yapılmış. Dört kata yayılan 864 metrekare net sergi alanı var... Rene Block küratörlüğünde Vehbi Koç Vakfı Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan oluşan açılış sergisi “Starter”

Hürriyet Gazetesi
Çağdaş Sanatın Kavşak Noktaları

Enstalasyon görüntüsü, 3. kat. Fotoğraf © Murat Germen

İSTANBUL’DA açılan yeni bir sanat mekânında, çağdaş sanatı simgeleyen ürünler sergileniyor.

“Arter-Sanat İçin Alan” niteliğini, kataloğun başında yer alan Ömer M. Koç’un Sunuş’undan öğrenebilirsiniz: “Üç yılı aşkın bir süredir üzerinde çalıştığımız Vehbi Koç Vakfı Çağdaş Sanat Koleksiyonu ve ARTER projesi özellikle sanat çevrelerinde ARTER’in bir müze olarak kurgulandığı algılamasına yol açtı; oysa Arter bir müze değil ve bu binanın ileride bir müzeye dönüştürülmesi de planlanmıyor. Yine de ARTER, gerçekleştireceği sergi ve etkinliklerle, Vehbi Koç Vakfı’nın ileride kurmayı hedeflediği müze kompleksi için bir hazırlık, araştırma ve laboratuvar ortamı da sağlamış olacak. Bu süreçten hepimizin çok şey öğreneceğini düşünüyorum.

Vehbi Koç Vakfı, 2007 yılından bu yana özellikle Türkiye’ye ve yakın coğrafyamıza odaklanan, günümüz sanatının belleğini gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan bir kurumsal çatı planlamakta olduğumuz çağdaş sanat müzemiz idiyse de, ARTER’in ilk sergisinin koleksiyonumuzdan seçilen eserlerle oluşturulmasının anlamlı olacağını düşündük.”

Rene Block küratörlüğünde Vehbi Koç Vakfı Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan oluşan açılış sergisi “Starter” başlığını taşıyor.

Sergide, 87 sanatçı ve 160’ı aşkın eser görülebilir.

Beyoğlu’na yeni kazandırılan bu bina, Mimar Petraki Meymaridis tarafından 1910’larda yapılmış. Dört kata yayılan 864 metrekare net sergi alanı var.

Esen Karol, serginin başlığı “Starter”ı restoran mönülerinde görülen “başlangıç” anlamıyla yorumlamayı tercih etti.

* * *

TÜRK ve yabancı sanatçıların yapıtlarını bir arada görebilirsiniz.
Adel Abidin, Halil Altındere, Nevin Aladağ, Maja Bajevic, Elina Brotherus, Cevdet Erek, Ebru Özseçen, Michael Sailstorfer gibi sanatçıların güncel yapıtları; Joseph Beuys, John Cage, Cengiz Çekil, Ayşe Erkmen, Rebeca Horn, Gülsün Karamustafa ve Nam June Paik gibi kavramsal ve çağdaş sanatın adları da yer alıyor.

İstiklal Caddesi üzerinde hiç kuşkusuz yeni bir sanat mekânının açılması, gerek yeni yapıtların sergilenmesi, gerek buranın bir laboratuvar işlevini taşıması açısından önem kazanıyor.

Sergi gezenlerin bilgilendirme malzemesine gerek gördükleri bilinen bir gerçek.

Starter sergisini gezen Türkler ya da yabancılar için iki dilde (Türkçe-İngilizce) hazırlanan kitapçıklar, sanatçının yaşamını ve sanatını tanıtıyor.

Bu sergiyi sadece edilgin bir kimlikle gezmeyin, anlamak, algılamak için kimi eserlere katılabilirsiniz.
Sanatın uzaktan izlenen, seyredilen değil bizimle bütünleşen yanını da bu sergide kavrayabileceksiniz.
Çağdaş sanatın taşıdığı özellikleri bir arada izleyebilmek, bir açıdan özetlenmiş sanat tarihi olarak da yorumlanabilir. Belli zaman dilimi içine sıkıştırılmış biçimde.

* * *

KOLEKSİYON sözü çok kullanılır ama gelişigüzel bir toplama ile birer simge niteliğindeki yapıtları bir araya getirmek bilinçli bir koleksiyon oluşturma çabası ister. İşte Starter sergisini oluşturan koleksiyon böyle bilinçli bir şekilde meydana getirilmiş. Arter’deki koleksiyon, bizi koleksiyon kavramı üzerine de düşündürüyor.

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/cagdas-sanatin-kavsak-noktalari_81739.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!