Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çankaya'da Sürpriz Gözükmüyor

BaşbakanTayyip Erdoğan’ın her seçimde hedef gösterdiği Çankaya’da AKPbeklenen sansasyonal adayı çıkaramasa da kamuoyunda bilinen bir isimle yarıştaki yerini aldı. Ancak Akarcalı’nın beklenen rüzgarı Çankaya’da estiremediği de bir gerçek. CHP’nin kamuoyuna göre sürpriz bir isim olan Bülent Tanık’ı aday göstermesi ise bazı kesimlerin beklentilerini

Hürriyet Gazetesi
Çankaya'da Sürpriz Gözükmüyor

BaşbakanTayyip Erdoğan’ın her seçimde hedef gösterdiği Çankaya’da AKP beklenen sansasyonal adayı çıkaramasa da kamuoyunda bilinen bir isimle yarıştaki yerini aldı. Ancak Akarcalı’nın beklenen rüzgarı Çankaya’da estiremediği de bir gerçek. CHP’nin kamuoyuna göre sürpriz bir isim olan Bülent Tanık’ı aday göstermesi ise bazı kesimlerin beklentilerini boşa çıkardı.

Solun kalesi Çankaya’da seçim, kimin kazanacağından çok, CHP’nin en yakınındaki takipçisiyle makası ne kadar açacağı sorusu üzerinde şekilleniyor.

Her ne kadar AKP Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın her seçimde İzmir, Trabzon ve Diyarbakır ile birlikte hedef gösterdiği Çankaya’da AKP beklenen "sansasyonal" adayı çıkaramasa da kamuoyu tarafından iyi bilinen bir isimle yarıştaki yerine aldı. Siyasi geçmişi ve kariyeri son derece güçlü olmakla birlikte bir süredir aktif siyasetten uzak olan "eski ANAP’lı, bakan" kimliğiyle AKP’nin adayı Bülent Akarcalı, yarışta ikinci sıranın güçlü adaylarından. Ancak Akarcalı’nın beklenen rüzgarı Çankaya’da estiremediği de bir gerçek.

CHP’nin 20’ye yakın aday adayı arasından etnik bir kimliğe dayanmayan, şehir plancısı, kamuoyuna göre "sürpriz" bir isim olan Bülent Tanık’ı aday göstermesi şüphesiz bazı kesimlerin beklentilerini boşa çıkardı. Ancak, yerel yönetim yaklaşımları, sivil toplum ve meslek örgütü yöneticiliği geçmişiyle Tanık, başta entelektüel ortamlar olmak üzere geniş kesimlerin desteğini arkasında toplamış görünüyor.

Çankaya için eski merkez sağ partilerden ANAP’ın yokluğu ve DP’nin (eski DYP) gerektiği kadar yelkenlerini seçmen rüzgarıyla dolduramadığı gerçeği ister istemez, diğer ilçelerde olduğu gibi seçimi üç parti ekseninde bir yarışa dönüştürüyor.

Yeni soru makasın açıklığı

MHP’nin, eski ANAP İl Başkanı Sami İşel’in adaylığıyla yürüttüğü Çankaya seçimlerinde beklenenin üstünde bir performans gösterdiğini söylemek yanlış olmaz. "Dört eğilimin temsilcisi ANAP"ın geçmiş kadrolarıyla uyum içinde yürüttüğü seçim kampanyasında İşel, seçim yarışında kendisini "sürprizden plase" konumuna getirerek, Tanık ile olmasa bile AKP’nin adayı Akarcalı ile aynı kulvara koymayı başardı.

Çankaya’da artık kimin kazanacağından çok, CHP’nin Büyükşehir’deki birleşik sol adayı Murat Karayalçın’ın AKP veya MHP ile makası ne kadar açacağının konuşulması kimseyi şaşırtmıyor.

Rüzgardan fırtınaya

CHP’nin, 2007 seçimlerinde mührünü CHP bayrağına basan 229 bin seçmeni, 300 bine taşıyarak yüzde 50’nin üzerine çıkmayı hedeflediği seçimde, sandığa gitmeyen seçmen oranı yüzde 15’in üzerine çıkmazsa, bir diğer deyişle katılım yüzde 85’i yakalarsa CHP, Başkent’te yakaladığı rüzgarı en büyük kalesinde bir fırtınaya dönüştürebilir. Nitekim, şu anda kayıtlı 602 bin 294 seçmenin oy kullanacağı Çankaya, CHP’nin 2007 genel seçimlerinde oyunu arttırabildiği tek bölge oldu.

CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde de makası en yüksek oranda açabildiği Çankaya’da Gökçek’in kazandığı oylara baktığımızda seçimin kaderi aslında Çankaya’da gözüküyor. Gökçek’in Büyükşehir oyları sandığından toplam 147 bin 830 oy yakaladığı 2004 seçimlerinden farklı olarak ilçe ve büyükşehirde MHP adayları Sami İşel ile Mansur Yavaş’ın 2004’te MHP’nin elde ettiği yüzde 3.01’lik oranı yukarı çekebilmesi ihtimali, Büyükşehir seçimlerini de ciddi biçimde etkileyecek.

2004 seçimlerine bölünerek giren SHP ve CHP’nin Büyükşehir seçimlerinde yakaladığı toplam yüzde 51.34’lik oy oranını CHP’nin umduğu gibi yüzde 60’lara yaslaması durumunda rakibi Gökçek’in Büyükşehir sandığında, başta Sincan olmak üzere Keçiören ve Etimesgut’tan gelen oylarla makası kapatma konusunda sıkıntı yaşayabileceği bir gerçek.

Seçime katılım kilit nokta

Başkent’in nüfus açısından en büyük ilçesi olan Çankaya’da bu seçimde 602 bin 294 seçmen oy kullanacak. Seçime katılım oranı son 10 yılda çok ciddi biçimde gerileyen ilçede en büyük sorun, sosyaldemokrat ve merkez sağ seçmenin sandığa gitme konusunda göstereceği kararlılık. 1999’da yüzde 86.49 olan seçime katılım oranı, 2002 genel seçimlerinde yüzde 78.48’e ve nihayetinde 2004 seçimlerinde yüzde 67.63’e geriledi. Farklı bir atmosferde ve yaz tatilinin sıcağında geçen 2007 genel seçimlerinde katılım oranının yüzde 81.58’e taşınabildiği Çankaya’da 29 Mart’ta sonucu şüphesiz katılım oranı belirleyecek.

Adaylar ne diyor?

Bülent Tanık (CHP)

Şu anda Çankaya için bizim açımızdan herhangi sorun görünmüyor. En önemli konu katılımla ilgili yaşanacak gibi görünüyor. Nüfusunun oldukça büyükçe bir bölümü ileri yaş grubuna sahip olan bir bölge Çankaya. Nüfus cüzdanındaki vatandaşlık numarası konusunda bazı eksiklikler ve katılım yüzdesini düşürme olasılığı olacak. En yakın takipçilerim AKP ve MHP başabaş olacaklar. Çankaya’ya ilişkin en çok iletilen sorun trafik, otopark eksikliği, yayaların sorunları ve güvenlik sorunları. Şu ana kadar edindiğim izlenim halkın belli bir güven açıklaması var. Benim de bu sevgi e güven açıklaması, benim de bir miktar yüzdeye artı ekleme olasılığım gözüküyor.

Sami İşel (MHP)

Üç aydır dolaşıyoruz. Gayet iyi geçiyor. Çankaya’dan çok umutluyuz. Yavaş’ın da iyi bir rüzgarı var. Bu rüzgarla beraber alacağız diye umut ediyoruz. Çankaya’da CHP ile MHP var. AKP’nin de fazla bir etkinliği ve çalışması yok. Vatandaşlar arasında teveccüh de yok. Başabaş bir mücadele gözüküyor. Biz öne geçeceğiz. Çankaya’da hiç hizmet yok. Yollardan, kaldırımlardan, pazar yenlerinden, çöp toplanmasından şikayetçi. Tamamından şikayetçi. Çankaya Belediyesi layık olan hizmetleri yerine getiremedi. İtibar ve prestij kaybetti. Ekonomik olarak da değer kaybetti. Zaten belli bir göç de var. Çaylolu ve ümitköy’e göç ediyor.

Turgay Yıldız (DSP)

Seçimdeki en büyük tehlike bu seçimin yerel seçimden çıkarılıp, genel seçim havasına büründürülmesidir. Bu bir siyasi terbiyesizliktir. Çünkü bu şekilde yapılan bir işte belediy ebaşkanlarının kişiliği, kimliği bir kenara bırakılıp bir kabalama anlayışla sağın ve solun iki sanki önder partisiymiş gibi AKP ve CHP üzerinde yoğunlaştırılıyor. MHP tampon bölge gibi kullanılıyor, biz yok sayılıyoruz. Bu siyasi ahlakın dışında bir davranıştır. Yerely seçimin mantığı farklı. Bizim uzun havamızı kısa kesiyorlar demektir. Sokak muhteşem. Osman Bölükbaşı gibi tezgaha gelmezsem ben kazanırım diye düşünüyorum. Çünkü Bölükbaşı konuştuğu her yerde onbinleri toplayan bir insanmış. Ama sandığa çıktığı zaman hüsran. Halkım eğer bana sokakta söylediği lafı oya dönüştürürse yüzde 100 kazanırım. O kadar iddialıyım.

Esra Acu (SP)

Seçim sürecinde ulaşabildiğim seçmenlerimin çok büyük bir bölümünün kanaatlerinin olumlu yönde değiştiğini gördüm. Ben seçim sonuçlarının iddialı gibi takdim edilen partilerin ciddi bir şekilde hayal kırıklığına uğratacağına inanıyorum. Bu seçimde sessiz çoğunluk, oylarıyla sonucu tayin edecektir. Ben Çankaya’da sessiz çoğunluğun sesi ve Çankayalı seçmenin vicdanı olyacağım. İdeolojisi ne olursa olsun, modern, güvenilir, temiz ve huzurlu bir Çankaya isteyen çoğunluğun beni tercih edeceğine inanıyorum. Yani kavgasız, kaygısız, kendisiyle barışık bir Çankaya isteyen herkesin. Çankaya’ya bir kadın eli değmeli, bir sanatçı eli şekil vermeli sözleri slogandan öteye umut haline döndü bunu gördüm. Bu nedenle Çankaya’yı çantada keklik zanneden siyasetçilerin hayal kırıklığı yaşayacaklarını düşünüyorum.

Hüseyin Ulusoy (DP)

Seçileceğime inanıyorum. Çünkü, Çankaya’lı hemşehrilerimin hiçbir şekilde hizmet almadan bir beş yıl daha zaman geçirmeye tahammülleri olmadığını biliyorum. Ve halkımızın adına birilerinin karar verme döneminin bittiğini 29 Mart’tan itibaren "Önce Çankaya" diyenlerin zafere yakın olduklarını müjdelemek istiyorum. Tek tek görüştüğüm insanlar ve onların gözlerindeki ışıltı, yüzlerce araçlık konvoylarla arkamda duran Çankaya’lılar; bu azim ve emeği, sonu Çankaya Belediye Başkanlığı olan zafer noktasına taşıyacaklardır. Ben bütün Çankaya’lıların hür iradeleriyle oylarını kullanıp, bu sefer DP’ye ve onun ehil kadrolarına bu emaneti teslim edeceklerine yürekten inanıyorum.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cankayada-surpriz-gozukmuyor_67692.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!