Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Çevre İçin Teknik Destek Projesi

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, AB katılım sürecinde çevre sek

Ticaret



b>Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Hansjörg Kretschmer, AB katılım sürecinde çevre sektöründe en önemli projelerden biri olan “Yüksek Maliyetli Çevre Yatırımlarının Planlanması İçin Teknik Destek Projesi”ne start verdiler.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nda düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Pepe, Türkiye’nin AB uyum sürecinde çevre alanında yükümlülüklerini zamanında tamamlamasına katkı sağlayacak bu projeyle, çevre politikası açısından önemli bir yol haritasının çizileceğini ifade etti.

Avrupa Birliği’nin, çeşitli finans kaynakları ile Türkiye’yi desteklediğini belirten Pepe, “Türkiye’de Çevre Mevzuatının Analizi Projesi”nin 2002 yılında tamamlandığını, bu projenin tahmini maliyetinin 2001 yılı fiyatları ile 30 milyar Euro olduğunu söyledi.

AB-Türkiye Mali İşbirliği Programı kapsamında bakanlığı tarafından oluşturulan “Türkiye İçin Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi’nin toplam bütçesinin ise 16.6 milyon euro olduğunu kaydeden Pepe, bu proje ile AB mevzuatının etkin olarak uygulanmasının hızlandırılmasının amaçlandığını anlattı.

Bu projenin dört alt başlığından biri olan “Yüksek Maliyetli Çevre Yatırımlarının Planlanması İçin Teknik Destek Projesi’nin bütçesinin ise 5.8 milyon Euro olduğunu bildiren Pepe, bu proje yüksek maliyetli çevresel yatırımların planlanmasının amaçlandığını dile getirdi.

Pepe, etkin proje yönetimi ve öncelikli proje listelerinin hazırlanması için 100 yerel yönetim ile 60 merkezi yönetim personelinin eğitiminin sağlanacağını da söyledi.

Pepe, söz konusu proje ile Türkiye’nin AB sürecinde çevre konusunda öncelikleri olacağını belirtti. Pepe, şöyle konuştu:

“Türkiye, yatırım öncelik sıralamasını yaparken, bugüne kadar kaynaklarını yönetme noktasında bazı sektörlerde yanlışlıklar yapmıştır. Biz, bakanlığımızın ilgili olduğu bu konuda öncelik sıralamasını iyi yapmak istiyoruz. Öncelik sıralamasını iyi yapmak lazım ki sınırlı kaynakları verimli ve yerinde kullanalım. Bu, Türkiye’nin bugüne kadar kaybettiği zamanı ve imkanları telafi etmesi açısından önemli. Bakanlık olarak Türkiye’de AB müktesebatını gerçekleştirmek için önemli adımlar attık. Önümüzdeki süreyi çok iyi değerlendireceğiz. Türkiye, başlatmış olduğu büyük projelerle, daha temiz, daha mamur, daha çağdaş kentlerle, daha gelişmiş bir Türkiye olarak Avrupa Birliği içerisinde yerini alacaktır. AB sürecinde Türkiye’nin yol haritasını burada birlikte çizmiş oluyoruz.”

KRETSCHMER

AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Kretschmer de, “Yüksek Maliyetli Çevre Yatırımlarının Planlanması Projesi’nin Türkiye’de Yerinden Uygulama Sistemi dahilinde gerçekleştirileceğini söyledi. AB Komisyonu Türkiye Temsilcisi Kretschmer, projenin Merkezi Finans ve Kontratlar Birimi ile Danimarka kökenli bir danışmanlık firması tarafından yürütüleceğini, toplam maliyetinin 5.8 milyon euro ve 24 ay süreli olduğunu anlattı.

Kretschmer, şunları kaydetti: “Bu proje, Türkiye 2002 katılım öncesi programında çevre sektörü için yer alan, toplam 16.6 milyon euroluk desteğin bir bölümünü oluşturmaktadır. Projenin sonuçları, yalnızca Türkiye’nin çevre yatırım projeleri için var olan kaynaklarının en iyi şekilde kullanımını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda AB ve Türkiye’nin 2006 yılında yıllık 500 milyon euroya ulaşması öngörülen ve çevre yatırım projelerine öncelik verilecek ileriye dönük katılım öncesi mali yardımları etkin bir şekilde planlayabilmeleri için yol gösterici olacaktır.”

TÜRKİYE’NİN ÖNCELİKLİ ÇEVRE SORUNLARI

Kretschmer, AB çevre müktesebatının tüm vatandaşların günlük hayatını etkileyen bir konu olduğuna da dikkati çekerek, müktesebatın sürekli genişlediğini ve eklemelerin yapıldığını söyledi. Kretschmer, “Türkiye’nin AB müktesebatını benimsemesi ve uygulamaya geçmesi, 25 yıldan daha fazla zaman alacak. Ancak bu konu tek başına genişlemeyi engelleyen bir faktör değildir” diye konuştu.

Krestchmer, bir gazetecinin “Türkiye’de yaşadığınız süre içinde belirlediğiniz öncelikli çevre sorunları nelerdir?” sorusuna, “Öncelikle katı atıkların yönetimi sorunu geliyor. Katı atıkların yönetimi, AB standartlarının gerisinde. İkincisi ise su kirliliğini söyleyebilirim. Ayrıca, araçların egzozlarından çıkan dumanlar” şeklinde yanıt verdi. Osman Pepe, Krestchmer’e projenin başlaması dolayısıyla Çini tabak hediye etti. Krestchmer, çini tabağın üzerindeki yazıyı okuduktan sonra, “Temiz çevre, mutlu insanlar ve mutlu hayvanlar” ifadesini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/cevre-icin-teknik-destek-projesi_8734.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!