Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Chiristiania'da Gergin Saatler

Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın kısmen özerk sayılabilecek bölgesi Christiania önceki gün polis ablukasına maruz kaldı. Müdahalenin nedeni, yıkım kararı alınan metruk Cigarkassen binası sakinlerinin karşı koymasıydı.

yapi.com.tr/A.Selen Akıner
Chiristiania'da Gergin Saatler




Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın kısmen özerk sayılabilecek ve 'Özgür Kasaba' olarak da anılan bölgesi Christiania önceki gün tarihindeki en büyük eylemlerden birine ve polis müdahalesine tanık oldu. Müdahalenin nedeni yıkım kararı alınan metruk Cigarkassen binası sakinlerinin karşı koymasıydı.

Christiania'da Yaşamak
1971 yılında farklı köken ve sosyal sınıflardan insanların kullanılmayan bir askeri bölgeye yerleşmesiyle kurulan bu yarı-özerk komünite, çocukları için daha yeşil ve adil bir dünya isteyen insanlardan oluşuyordu. Çiçek çocukların ruhunu da taşıyan Christianialılar, yıllarca ülkenin muhalif sesi olmayı sürdürdü. ABD Başkanı George Bush Kopenhag'ı ziyaret edecekse, tüm Christianialı aileler çocuklarıyla birlikte savaş karşıtı yürüyüşlere katılır, aktivistler dünyanın dört bir yanından Christianialıların çağrısına uyarak bölgeye gelir ve bölgede yaşayan pek çokları da dünyanın farklı bölgelerinde savaşsız ve temiz bir dünya için yürürdü.

35 hektar alanda yaklaşık 850 yerleşimcisiyle ve kendi kurallarıyla yaşayan bölgeye araba giremiyor; özellikle ateşli silahlar başta olmak üzere her tür silah, mermi ve kurşun geçirmez yelek satışı ve ağır uyuşturucuların bölgeye girmesi yaşayanların ortak kararıyla yasaklanmış. 2004 yılına kadar 'marihuana' satışının serbest olduğu bölgede yaşanan bir diğer büyük çaplı polis müdahalesi de aynı yıl 4 Ocak'ta gerçekleşmişti. Tarihinin ilk büyük ablukasını 1979'da yaşayan Christiania'da 80'li yıllarda bölgeye musallat olan bir motorsiklet çetesi nedeniyle olaylar büyümüş ve bölge halkı grubun Christiania'dan ayrılmak zorunda olduğunu iki büyük mitingle ilan etmişti.

Fotoğraf: Mark Knudsen

"Evimizi Yıktırmayız!"
14 Mayıs 2007'de Christiania bir kere daha polis ablukasıyla karşı karşıya kaldı. Amaç, metruk Cigarkassen binasını yıkmaktı. Bina içinde yaşayanların direnişine destek veren bölge halkı taş ve havai fişeklerle polise karşılık verdi. Polis, Christiania köprüsünün dışındaki caddede kurulan barikatı ateşe veren göstericilerden yaklaşık 20'sini gözaltına aldı. İddialara göre polis, müdahale sırasında göz yaşartıcı gaz kullandı ve olaylarda yaralananlar oldu.

Yıllar içinde hükümetler değiştikçe çeşitli müdahalelerde bulunulsa da bölge, yaklaşık 40 yıldır yarı-özerk yapısını ve alternatif yerleşim modeli olma özelliğini koruyor. Son hükümet değişikliğiyle daha da dikkatli gözler tarafından takip edilen Christiania, ailenin yaramaz çocuğu olmayı sürdürüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/chiristianiada-gergin-saatler_54086.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!