Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Demiryolları Yaşlı ve Yorgun, Bakım Yetersiz'

Kütahya'da dokuz kişinin öldüğü tren kazasıyla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryoları'na (TCDD) eleştiri yağarken, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, 'ağır lokomotif, eski yollar, yorgun malzeme'lere dikkat çekti.

Radikal Gazetesi



ütahya'da dokuz kişinin öldüğü tren kazasıyla ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryoları'na (TCDD) eleştiri yağarken, Türk Ulaşım-Sen Genel Başkanı Nazmi Güzel, 'ağır lokomotif, eski yollar, yorgun malzeme'lere dikkat çekti.

Kazayla ilgili basın toplantısı yapan Güzel, hiçbir tren kazasının tek bir sebebe bağlı olarak meydana gelmeyeceğini söyledi. Üç TCDD görevlisinin tutuklanmasına, kaza nedeni olarak sadece yol bakım ihmalinin gösterilmesinin yol açtığını savunan Güzel şunları vurguladı:

Kaza yapan trenin önünde 118 tonluk bir makine, ardında 44 dingilli ve 502 ton yük var. Yolcu kapasitesi 474, mürettebat ise beş kişi. Ağır tonaj, yol malzemelerinin 15 yıllık olması ve yorgun malzeme olma ihtimali de kazada temel faktörler.

Bölgede kontrol yapılmış
Yol kontrolü ölçüm makineleri bu bölgede 7 Ocak 2008'de çalışmalar yapmış, bu bölgeye şube şefi tarafından 23 Ocak 2008'de aylık turnesi gerçekleştirilmiş. Yol malzemelerinin yenilenmesi için poz çalışmalarının yakın tarihte yapılmadığı, bazı rayların 15 yıllık oldukları bilinmektedir.

Ancak bilinen başka bir şey de demiryolu ömrünün 30 yıl olduğudur. Aşırı hizmet veren yollarımızdaki yorgun malzeme, ölçümlerle tespit edilerek gerekli müdahale yapılıyor.

Üç vagonun raydan çıkmasına neden olan şey, dış raydaki kırılmadır. Aksi olsaydı tren raydan çıksa da vagonlar devrilmeden olay engellenirdi.

Kazaları tetikleyen şey ağır tonajlı makinelerdir. 120 tonluk makinelerin geçtiği bir yolda risk oluşuyor. Diğer faktörler eklenince kaza geliyor.

Beş yılı aşkın süredir yol bakım ve onarım çalışmaları gerektiği düzeyde olmadı. Demiryolları yaşlanmış ve yorgun. Zamanında yapılması gereken bakımlar yapılmıyor.
Öte yandan dün bir tren kazası daha yaşandı. Çankırı Tren Garı'nda manevra yapan yük treninin raydan çıkması sonucu altı vagon devrildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/demiryollari-yasli-ve-yorgun-bakim-yetersiz_59153.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!