Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Denetim Özelleştirilemez

Danıştay, Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) yaptığı başvuru üzerine, elektrik dağıtım hizmetinde denetim görevinin özel şirketlere devrini düzenleyen yönetmelik hükümlerini iptal etti.

Cumhuriyet Gazetesi



Danıştay, Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) yaptığı başvuru üzerine, elektrik dağıtım hizmetinde denetim görevinin özel şirketlere devrini düzenleyen yönetmelik hükümlerini iptal etti.

EMO tarafından 6 Mart 2007’de yargıya yapılan başvuruda, 7 Ocak 2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Elektrik Piyasasında Dağıtım Sistemi Yatırımlarının Düzenlenmesi, Planlardaki Gerçekleşmelerin Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik” ile anayasa ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası’na aykırı olarak denetim görevinin özel şirketlere devrini düzenleyen hükümlerin iptali istenmişti. Danıştay 13. Dairesi tarafından oybirliğiyle alınan kararda, “Asli ve sürekli kamu hizmeti niteliği taşıyan denetim yetkisinin düzenleyici işlemlerle özel hukuk tüzel kişilerine devredilmesi söz konusu olamayacağından, elektrik piyasasında dağıtım şirketlerinin yatırımlarının gerçekleşmelerinin denetlenmesi yetkisinin bağımsız yatırım denetim şirketlerine devrini öngören düzenlemede hukuka uygunluk bulunmamaktadır” denildi.

Danıştay kararında, anayasanın 128. maddesinde yer alan “Devletin, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceği kurala bağlanmıştır” hükmü anımsatılarak 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası’nda yer alan “Özelleştirilen elektrik dağıtım tesis ve varlıklarına ilişkin her türlü işletme ile yatırım planlaması ve uygulamasında onay, değişiklik ve denetim Kurul’a aittir” hükmüyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) yetkili kılındığına vurgu yapıldı.

Ayrıca Danıştay, kanunda bu denetim yetkisinin devredilebileceğine ilişkin herhangi bir kuralın da öngörülmediğinin altını çizdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/denetim-ozellestirilemez_73244.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!