Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Denetimci 5 Milyar Dolarlık Enerji Tasarrufu için Şirketlerin Kapısında

2007'de çıkan "Enerji Verimliliği Kanunu" ile enerji tasarrufunu gerçekleştirme yetkisi alan toplam 5 adet Enerji Verimliliği Danışmanlığı (EVD) şirketi de, mevcut potansiyeli ekonomiye kazandırmakta zorlanıyor. EVD tescilli şirketlerin yetkilileri, müşteri bulmakta sıkıntı yaşadığını vurgulayarak, "İşletmeler bu konuda henüz bilgisiz ve

Referans Gazetesi
Denetimci 5 Milyar Dolarlık Enerji Tasarrufu için Şirketlerin Kapısında

Enerji sarfiyatı, her şirket için en önemli maliyet kalemlerindendir. Boşa kullanılan elektrik, su ve benzeri kaynaklar sadece gereksiz masraf anlamına gelmekle kalmayıp, küresel ısınmaya da olumsuz anlamda katkıda bulunuyor. Oysa basit önlemlerle hem masrafları kısmak, hem de çevresel maliyeti azaltmak mümkün. Elektrik İşleri Etüt İdaresi'ne (EİE) göre, bina sektöründe yüzde 30, sanayi sektöründe yüzde 20 ve ulaşım sektöründe yüzde 15 olmak üzere, 4 Keban Barajı inşa edebilecek kadar enerji tasarrufu potansiyeli bulunan Türkiye, değeri yaklaşık 5 milyar dolar olan bu potansiyeli hayata geçirebilecek adımları hâlâ atamadı.

2007'de çıkan "Enerji Verimliliği Kanunu" ile enerji tasarrufunu gerçekleştirme yetkisi alan toplam 5 adet Enerji Verimliliği Danışmanlığı (EVD) şirketi de, mevcut potansiyeli ekonomiye kazandırmakta zorlanıyor. EVD tescilli şirketlerin yetkilileri, müşteri bulmakta sıkıntı yaşadığını vurgulayarak, "İşletmeler bu konuda henüz bilgisiz ve vurdumduymaz. Denetimler de yetersiz. Ancak her geçen gün şirketlerin aleyhine işliyor. Çünkü, yaptığımız etütlerle bir şirkete yüzde 10 ile yüzde 40 arasında enerji tasarrufu sağlayabiliyoruz" diyor. Üstelik şirket 3 yıl içinde enerji yoğunluğunu en az yüzde 10 azaltırsa enerji giderinin bir kısmı devlet tarafından karşılanıyor.

Türkiye, bin dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) üretmek için yaklaşık 400 litre petrole eşdeğer enerji harcıyor. Bu değer, OECD ülkelerinde ortalama 200 litre, Japonya ve Danimarka'da 100 litre. Türkiye'nin yıllık birincil enerji tüketiminin GSMH'ye bölünmesiyle elde edilen enerji yoğunluğu ise OECD ülkelerinin 2, Japonya'nın 4 katı. Makine Mühendisleri Odası'nın verilerine göre de, son 5 yılda Türkiye'nin birincil enerji tüketimi yüzde 35, elektrik enerjisi tüketimi de yüzde 43 arttı. Bu dönemde enerjide dışa bağımlılık oranı ise yüzde 75'e ulaştı. Oysa enerji verimli kullanılırsa, imalat sanayinde enerji maliyetleri yüzde 8 ila 50 arasında azaltılabilir.
 
EVD'ler ne yapıyor

Sertifikalı EVD şirketlerinden 4'ü İstanbul ve Ankara'da, 1'i ise Antalya'da. Sektör temsilcilerine göre, Türkiye 15-20 arasında EVD şirketini kaldırabilir. Sadece ABD'de böyle 46 şirket var. Bu şirketler, esas olarak binalarda ve endüstriyel işletmelerde danışmanlık faaliyetleri yürütüyor. Enerji yöneticisi eğitimleri veriyor, verimlilik etüdü yapıyor ve sonucunda belirlenen önlemleri raporlayıp, projeler hazırlıyor. Uygulama çalışmalarına da taahhütlü veya taahhütsüz destek veriyor.

EDSM Enerji Genel Müdürü Arif Künar'a göre, bir EVD şirketi daha binaya girdiği anda en az yüzde 10'luk bir tasarrufu garanti ediyor. Çünkü Türkiye'de işletmeler enerji verimliliğinde çok bilgisiz. Yani bu oran sadece yanlış işletme düzenini değiştirerek ortaya çıkıyor. Yapılacak etütler sonucunda firma da gerekli yatırımları yapmayı kabul ederse tasarruf yüzde 40'a kadar ulaşıyor. Etüt için üzerinde çalıştıkları bir seramik fabrikasını örnek veren Künar, "Bu şirket Türkiye'nin elektriğinin binde 1'ini, doğalgazının yüzde 1'ini tüketiyor. Burada yapılacak tasarruf bir puan bile olsa, oluşacak artı değer yüksek miktarlara ulaşır" diyor.

VET Enerji Genel Müdürü Özkan Helvacıoğlu ise, Antalya bölgesinde ayda 700-800 bin TL'lik elektrik tüketim hacmine sahip otellerin, gerekli yatırımların yapılması halinde 300 bin TL'ye kadar tasarruf sağlayabileceğine dikkat çekiyor.
 
Eski teknoloji maliyetli

Dünyadaki çalışma biçimlerine göre EVD şirketleri, Enerji Performans Kontratı (EPK) yapıyor. Gerçekleşen tasarruf üzerinden yüzde 10-15 oranında pay alıyor. Ancak Türkiye'de böyle bir uygulama yok. Arif Künar, "Bankalar ve sigorta şirketlerinde böyle bir uygulama için karşılık yok. Firmalar da bunu anlamış değil. 2010'dan sonra EPK'ya başlanabilir" diyor. Sistemden pay almaları halinde 500 milyon dolarlık bir ciro hacmine ulaşabileceklerini kaydeden Helavcıoğlu ise, şimdilik etütler ve verimlilik artırıcı projelerle idare ettiklerini belirtiyor. Firmalar, bunun dışında enerji yöneticisi yetiştirmek üzere kurslar da açıyor.

Etütler, ayrıntısına göre 20 bin euroya kadar çıkabiliyor. Enerji haritaları işletmenin büyüklüğüne göre 40 bin euroya kadar yükselebiliyor. Bunu sonucunda çıkan raporlara göre yatırım maliyetleri, 200 bin eurodan başlayarak 2 milyon euroya kadar yükselebiliyor. Rakamların yüksek olmasının nedeni ise Türkiye'de üretilen binaların pek çoğunda ve sanayi işletmelerinde eski teknolojilerin kullanılması.
 
Teşvik de var ceza da

Sistemde ceza olduğu gibi ödül de var. Örneğin, bir endüstriyel işletmenin 3 yıl içinde enerji yoğunluğunu ortalama olarak en az yüzde 10 azaltmayı taahhüt etmesi ve gönüllü anlaşma yapması gerekiyor. Bu takdirde 100 bin TL'yi geçmemek kaydıyla, anlaşmanın yapıldığı yıla ait enerji giderinin yüzde 20'sini devlet karşılıyor. Benzer biçimde geri ödeme süresi en fazla 5 yıl ve projesinde belirlenmiş bedelleri en fazla 500 bin TL olan uygulama projeleri bedelleri de maksimum yüzde 20 oranında destekleniyor. Benzer biçimde KOSGEB destekleri konusunda da enerji verimliliği çalışmalarına 2 bin ile 20 bin TL arasında destek söz konusu.

Endüstriyel işletme, bina sahipleri veya yönetimleri, ilgili yönetmelik hükümlerine aykırı hareket etmeleri halinde ise önce aykırılığın giderilmesi için uyarılıyor. Aykırılık 30 gün içinde giderilmezse, endüstriyel işletmeye, bina sahibine veya bina yönetimine 24 bin TL ceza veriliyor. Ancak, Özkan Helvacıoğlu, "Firmalar genelde yasayı öteleyebiliriz mantığı ile ilgileniyor. Bu ilgisizlik sadece yasayla da giderilemiyor. Önce mantığın değişmesi gerekiyor" diyor.

İTÜ Enerji Enstitüsü Enerji Planlaması ve Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Sermin Onaylıgil ve Mühendis Ebru Acuner Meylani ile Prof Dr. Abdurrahman Satman tarafından hazırlanan "Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerinin Finansman Yöntemleri ve Türkiye İçin Öneriler" başlıklı rapora göre, EVD uygulamalarının önünde pek çok engel bulunuyor. Bunlar, finansman, piyasa riskleri, bilinçlendirme, yönetim, güvenilirlik, kredilendirme, hükümet politikaları, enerji maliyetleri ve vergilendirme gibi başlıkları içeriyor.
 
Enerji Verimliliği Kanunu ne getirdi

Enerji Verimliliği Kanunu, enerjinin etkin kullanılması, israfın önlenmesi, enerji maliyetlerinin ekonomi üzerindeki yükünün hafifletilmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğinin artırılmasını hedefliyor. Yasa, enerji tasarrufu sağlama yetkisini ise EVD şirketlerine veriyor. Kanuna göre artık, enerji tüketimi bin TEP (1000 kWh elektrik=0,086 TEP) ve üzeri endüstriyel işletmeler, sanayi enerji yöneticisi sertifikası almış enerji yöneticisi bulundurmak zorunda. Toplam inşaat alanı en az 20 bin metrekare veya yıllık enerji tüketimi 500 TEP ve üzeri olan ticari binaların, hizmet binalarının ve kamu binalarının da enerji yöneticisi bulundurmak veya enerji yöneticilerinden hizmet alması gerekiyor.
 
Enerji giderinin yüzde 20'si devletten

* Devlet, 3 yılda enerji yoğunluğunu en az yüzde 10 azaltan firmaya, 100 bin TL'yi geçmemek kaydıyla, enerji giderinin yüzde 20'sini karşılıyor.
* Geri ödeme süresi en fazla 5 yıl ve projesinde belirlenmiş bedelleri en fazla 500 bin TL olan uygulama projeleri bedelleri de maksimum yüzde 20 destekleniyor.
* KOSGEB destekleri konusunda enerji verimliliği çalışmalarına 2 bin ile 20 bin TL arasında destek veriliyor.
* Yönetmeliklere aykırı hareket eden firmalara ise 24 bin TL idari para cezası verilebiliyor.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/denetimci-5-milyar-dolarlik-enerji-tasarrufu-icin-sirketlerin-kapisinda_72355.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!