Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

DSP Lideri Sezer, AKM'ye Sahip Çıktı

"AKP 2002'den beri AKM'ye ödenek vermedi. Koç'un 12 trilyon dediği yıllık ısıtma masrafı aslında 920 milyar, üstelik elektrik-su da dahil."

Milliyet Gazetesi/Meral TAMER



SP lideri Zeki Sezer'in ayağına sağlık. AKP hükümeti tarafından yıkılmak istenen Atatürk Kültür Merkezi için Ankara'dan kalkıp İstanbul'a geldi ve dün Taksim'de AKM'nin önüne DSP'lilerin kurduğu kürsüden bize önemli hatırlatmalarda bulundu ve ilginç rakamlar verdi:
"1) AKM'ye 2002'den bu yana ödenek verilmeyerek, özellikle onarılmayan kültür merkezinin yıkılması düşüncesine gerekçe hazırlanmıştır.
2) Önceki Kültür Bakanı Atilla Koç, AKM'nin sadece yıllık ısıtma giderinin 12 trilyon lira olduğunu söylemiştir. Bu doğru değildir. AKM'nin bütün işletme giderlerinin yıllık toplamı 920 milyar liradır. Bu rakama ısıtma giderlerinin yanı sıra elektrik-su ve personelin giyim-kuşam giderleri de dahildir. Toplumun iktidar ve onun bakanı tarafından gerçek dışı söylemlerle aldatılmaya çalışılması ise hazindir.
3) Yıkılsın, yerine daha iyisi yapılsın ana fikrini benimseyen iyi niyetli görüşlere gelince... Bu yapı yıkılacak olursa yeni AKM'nin projelendirme sürecinin en az 2 yıl, yapımının ise rekor kısa süre olarak 3 yılda tamamlanabileceğini, 100 bin metrekare bir merkezin yapım maliyetinin 200-250 milyon doların altında olmayacağını bilmeliyiz.
4) İktidar partisinin AKP olduğunu ve ilk icraat olarak Kültür Bakanlığı'nı kapattığını da unutmayalım."

Günay'ın işi çok zor
Neyse ki AKP yanlıştan döndü ve artık yeniden bir Kültür Bakanlığımız var. Ancak yeni Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın işi çok zor, hatta belki de işi en zor olan 2-3 bakandan biri. Zira bugün gelinen noktada kültür, Türkiye'de birbiriyle zıtlaşmak için bahane arar hale gelen 2 farklı yaşam tarzının en önemli çatışma alanlarından biri.
Örneğin AKM'nin yıkım kararının çıktığı TBMM Milli Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkan Yardımcısı, AKP İstanbul milletvekili Necat Birinci, karşı tarafın AKM'yi bir rejim meselesine dönüştürdüğü ve idol haline getirdiği kanısında.
Kendisine bu köşeden yönelttiğim sorular üzerine beni arayan Birinci, AKM'nin mutlaka yıkılmasından yana, ama yerine yeni bir AKM'nin yapılmasına aslında karşı: "Orası Türk medeniyetinin önemli mezarlıklarından biriydi. Orası mezarlıkken Taksim'den Boğaz görünürdü. Bana kalsa orayı yıkarım, yerine de bina yapmam. Taksim'de Boğaza bakan bir nefes alma noktası gezi parkına dönüştürürüm."
Yeni bir AKM yapılması kararı içinse "Ben TBMM'ye girmeden önce, mayıs ayında kotarılmış bu iş" diyor.

Komünist ülkede gibi
Birinci 57 yıldır İstanbul'da. En güzel tiyatroları o binada izlemiş, onun da unutamadığı anıları var. Ancak AKM'yi "çevresinden soyutlanmış, komünist ülkelerdeki kültür merkezlerine benzeyen, Taksim'le Boğaz'ı birbirinden ayıran bir perde" olarak görüyor.
Pekiyi ya Ritz Carlton?
Birinci sözünü sakınmıyor: "Ritz Carlton, korkunç bir cinayettir. Bir şehre ancak bu kadar ihanet edilebilir."

http://www.yapi.com.tr/haberler/dsp-lideri-sezer-akmye-sahip-cikti_56934.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!