Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Dünyanın Yeni Harikalarından Tac Mahal "Sararıyor"

Bugüne kadar aşk için yapılmış en güzel anıt olan Tac Mahal, şöhretinin kurbanı oldu. Hindistan’ın kuzeyinde Agra kentinde yer alan Tac Mahal’in mermer duvarları hava kirliliği yüzünden gittikçe sararıyor.

yapi.com.tr/Işıl GÖRECİ



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\55123.jpg" hspace=5 vspace=5>

Önceki gece Portekiz'in başkenti Lizbon'da yapılan görkemli törende "dünyanın yeni 7 harikası"ndan biri olarak seçilen Tac Mahal, şöhretinin kurbanı oldu. Uzmanlar; Hindistan’ın kuzeyinde Agra kentinde Timur hanedanının hükümdarı Şah Cihan tarafından, eşi Mümtaz Mahal'in ölümü üzerine 1632-1654 yılları arasında yaptırılan, dünyada aşk için dikilmiş en büyük ve en güzel anıt sayılan Tac Mahal’in mermer duvarlarının, şehirdeki endüstriyel faaliyetler ve ziyarete gelen binlerce turistin geride bıraktıkları yüzünden gittikçe sarardığını söylüyor. Yapılan çalışmalara göre, Tac Mahal’in renk değiştirmesinin sebebi, havada asılı duran ve kirliliğe yol açan büyük tanecikler.

Sit alanı olan bölgede, 10 yıl önce dökümhaneler, tuğla imalathaneleri ve cam ocakları taşınmış ya da kapatılmıştı. Ancak, motorlu araçların anıta yaklaşamaması, en az 2 km uzağına kadar araç park edilememesi gibi tedbirler bile yapının doğasını korumaya yetmedi. Uzmanların yapıyı orijinal rengine dönüştürmek için önerdikleri çözüm ise, sarayın fasadını, dokuyu aşındırmayacak lüle taşı özlü bir katmanla kaplamak.

Kaynak: www.archimedia.ma

http://www.yapi.com.tr/haberler/dunyanin-yeni-harikalarindan-tac-mahal-sarariyor_55123.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!