Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Allianoi için Acı Son

E Hani Allianoi Diye Bir Yer Yoktu?

İzmir Bergama’da Yortanlı Barajı’nın suları altında kalacak olan Allianoi için “Böyle bir yer yok, orası Paşa Ilıcası” diyen Çevre Bakanı Eroğlu, dün şaşırttı. “Bizden başka burayı korumak için kimse bir şey yapmıyor” diyen Eroğlu, YÖK’ten Allianoi’u incelemesini istediklerini açıkladı.

Radikal Gazetesi
E Hani Allianoi Diye Bir Yer Yoktu?

İzmir Bergama’da Yortanlı Barajı’nın suları altında kalacak olan Allianoi için “Böyle bir yer yok, orası Paşa Ilıcası” diyen Çevre Bakanı Eroğlu, dün şaşırttı. “Bizden başka burayı korumak için kimse bir şey yapmıyor” diyen Eroğlu, YÖK’ten Allianoi’u incelemesini istediklerini açıkladı.

Daha önce ‘Allianoi’ diye bir yerin varlığını kesin bir dille reddeden Bakan Eroğlu, Hasankeyf ziyareti dönüşünde gazetecileri yanıtlarken YÖK’ten ‘konuyu incelemesini istediklerini’ söyledi. Eroğlu, “YÖK incelesin Allianoi ise Allianoi, Paşa Ilıcası ise Paşa Ilıcası bizi ilgilendirmiyor. Biz korumak için her türlü gayreti sarf ediyoruz. Başkaları sadece konuşuyor ama biz korumak için gayret gösteriyoruz. Konuşanların hiçbirinin benim yaptıklarımın zerresi kadar yaptığı bir şey yok. Çalışmalar bilim kurullarının raporları doğrultusunda yapılıyor” dedi.

‘Benim işim baraj’

Eroğlu, Çevre Bakanlığı koltuğuna oturmadan önce DSİ’nin genel müdürüydü. Allianoi kazıları da yapımı yılan hikâyesine dönen Yortanlı Barajı’nın inşaatı sırasında başladı. Kazılara DSİ bütçesinden kaynak sağlandı. Çevre Bakanı dün ‘işinin baraj yapmak olduğunu’ belirterek şöyle konuştu:

“Konunun sahibi olmamamıza karşın, burasının korunması için destek veren biziz ama hedef tahtası haline geliyoruz. Ben buna isyan ediyorum. Buradaki eserler bir sütun ve çeşmeden ibaret. Her yerde var. Biz çıkarmasak kimsenin haberi yoktu. Benim işim baraj yapmak ama burayı daha iyi korumak için üzerimize düşeni hakkıyla yerine getirdik. Bazıları teşekkür edecekleri yerde konuşuyorlar.”

Allianoi Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş ise Allianoi’un Avrupa’da tüm literatüre girdiğini söyledi. “Bakan buranın Allianoi olup olmadığının çalışmasını kime yaptırmış? Böyle çelişkilere düşmesi normal. Allianoi bir sütun, çeşmeden ibaret değil” diyen Yaraş, bakanın Allianoi’un inceleneceği yolundaki sözlerini ise “Yine de bir gelişme var” diye değerlendirdi. Bilinen en eski antik sağlık yurdu olan Allianoi kazıları ve çıkarılan eserlerin müzeye taşınması için DSİ bütçesinden bugüne kadar 7 milyon dolar harcandı.

‘Sanatçı arkadaş sanatına baksın’

Tarkan facebook sayfasına Allianoi’un fotoğrafını koyarak tepki gösterince Çevre Bakanı Eroğlu, 31 Ağustos’ta sert bir açıklama yaptı. “Orası Allianoi değil. Allianoi diye bir yer, o kişinin uydurduğu bir kelimedir” diyen Eroğlu, Tarkan’a da “Sanatçı arkadaş sanatıyla ilgilensin. Herkes bilmediği bir konuya burnunu sokarsa çok yanlış olur” tavsiyesinde bulundu.

ETİKETLER: arkeoloji koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/e-hani-allianoi-diye-bir-yer-yoktu_83340.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!