Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Emlakta Büyük Vergi Kaçağı

Son 2 yılda satışları katlanan gayrimenkul sektörü için Türkiye çapında kapsamlı bir vergi denetimi başlatıldı. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere, özellikle büyük kentlerde emlak sektöründe hayata geçirilen projeler ile satışlar, denetim elemanları tarafından büyüteç altına alındı.

NTV
Emlakta Büyük Vergi Kaçağı

on 2 yılda satışları katlanan gayrimenkul sektörü için Türkiye çapında kapsamlı bir vergi denetimi başlatıldı. Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere, özellikle büyük kentlerde emlak sektöründe hayata geçirilen projeler ile satışlar, denetim elemanları tarafından büyüteç altına alındı.

Ankara’da, bu denetimlerin ilk sonuçları alınmaya başlandı. Ankara Vergi Dairesi Başkan Vekili Murat Şenal’ın verdiği bilgilere göre, başkentte merkez ilçeler nezdinde yürütülen bu çalışmalarda, iki aşamalı bir denetim planı uygulamaya konuldu. İnşaat maliyetlerinin ve girdilerin doğru olarak tespiti birinci aşamayı oluştururken, satışta gerçek rakamların beyanının sağlanması da, denetim stratejisinin 2. aşaması olarak belirlendi.

Bu çerçevede, birinci aşama denetimi için, önce belediyelerden 2002-2005 yıllarına ait ruhsat bilgileri istendi. Bu bilgiler doğrultusunda yıllar itibarıyla yapılan inşaatlar tespit edildi. Denetim elemanları, söz konusu inşaatlara giderek, fiili durumu tespitinde bulundu. Daha sonra da, inşaattaki fiili durum ile inşaata ilişkin harcama ve gider belgeleri karşılaştırıldı. Bu işlem sırasında, çapraz kontrollerin de yardımıyla, müteahhitlerin inşaat girdilerinde belge düzenine uyup uymadıklarının kontrolü yapıldı.

2.432 müteahhit incelendi
Bu şekilde şu ana kadar, 1.176’sı Çankaya’da olmak üzere 2.432 müteahhit incelemeye alındı. Müteahhitlerin belge düzeni yönünden denetlenen inşaat sayısı ise yine 1.217’si Çankaya’da olmak üzere 2.880 olarak tespit edildi. Belge bazında inşaat denetimleri sırasında, bugüne kadar 11.821 adet usulsüz fiil tespit edildi. Bunların 9.965’i için denetim tutanağı, 1.856’sı için de vergi inceleme raporu düzenlendi. İncelemesi tamamlanan müteahhitlerin, 2004-2006 döneminde, gerçekleştirdikleri inşaatların sadece yapım aşamasında, vergiye tabi olması gereken 40 milyon 18.150 YTL’lik gelirin devletten kaçırıldığı ortaya çıkarıldı. Bu gelirin inşaat malzemelerinin temini sırasında belge alınmaması, müteahhitlerin gerekli belgeleri düzenlememesi gibi yollarla gizlendiği anlaşıldı.

40 milyon YTL’lik kaçak
Ankara Vergi Dairesi denetim elemanları, incelemesi biten müteahhitlere 4 milyon 678 bin 587 YTL vergi farkı çıkarırken, 2 milyon 84 bin 447 YTL de özel usulsüzlük cezası kesti. Böylece sadece 2.880 inşaattta, 40 milyon YTL’yi aşkın geliri devletten kaçırmanın 2 bin 432 müteahhide çıkardığı fatura, 6 milyon 763 bin 34 YTL oldu.

Satışlar da incelemeye alınıyor
Ankara Vergi Dairesi Başkan Vekili Şenal, Ankara merkezde geri kalan inşaatlara ilişkin vergi incelemelerinin de devam ettiğini bildirdi. Emlak sektörünün gelir yönünden incelenmesi işlemine de 2007 başında geçeceklerini kaydeden Şenal, “İkinci aşamada, inşaat satış tutarlarında gerçek rakamlara ulaşabilmek amacıyla, inşaat faaliyeti sonucunda üretilen konut, iş yeri ve benzeri binaların satışından elde edilen hasılatlar belirlenecek.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/emlakta-buyuk-vergi-kacagi_48343.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!