Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ender Bitkiler Tehlike Altında

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nca (WWF), Türkiye'nin önemli bitki alanları arasında gösterilen Nif Dağı'nın, koruma altında olmadığı için şehirleşme gi

Hürriyet



b>Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nca (WWF), Türkiye'nin önemli bitki alanları arasında gösterilen Nif Dağı'nın, koruma altında olmadığı için şehirleşme gibi tehditlerle karşı karşıya olduğu bildirildi.

WWF-Türkiye'nin ''www.wwf.org.tr'' adresinden de ulaşılabilen ''Türkiye'nin Önemli Doğal Yaşam Alanları'' çalışmasından derlenen bilgiye göre, İzmir kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Nif Dağı, Akdeniz kuşağına özgü bitki türlerinin yanı sıra sadece bu dağa özgü (endemik) türlerle de önemli bir değer taşıyor.

Akdeniz bitki kuşağına özgü olarak yükseltiyle birlikte makilerden Kızılçam ve Karaçam orman kuşağına, oradan da ''açık subalpin zirve bitki topluluklarına'' geçilen Nif Dağı florasında, 600'den fazla bitki türü bulunuyor.

''Asperula daphneola'' ve ''Minuartia nifensis'' endemik türlerle birlikte Türkiye'de sadece birkaç alanda kayıtlı bulunan pek çok ender türün de yaşam alanı olan Nif Dağı, sahip olduğu bu değerlere karşın, resmi olarak herhangi bir koruma statüsüne sahip bulunmuyor.

Nif Dağı'nın, bu nedenle yaz aylarında çıkan orman yangınları, aşırı otlatma ve İzmir kent merkezine yakınlığı nedeniyle hızlı şehirleşme gibi tehditlerle karşı karşıya bulunduğu bildirildi.

WWF-Türkiye Proje Müdürü Sema Atay, Nif Dağı'ndaki tehditlerin gerçekleşme düzeyinin, diğer bazı önemli bitki alanlarıyla kıyaslandığında düşük olduğunu, ancak bu tür alanların şimdiden koruma statüsüne kavuşturulmasının, gelecekte geri dönüşü olmayan sonuçların önlenmesi açısından önem taşıdığını söyledi.

Bu amaçla WWF-Türkiye olarak Türkiye'nin önemli doğal yaşam alanlarını belirleyerek, bunları taşıdığı değerler ve tehdit unsurlarıyla birlikte ilan ettiklerini anlatan Atay, ''Böylece planlayıcılardan, bu alanlara dikkat etmelerini sağlamaya çalışıyoruz'' dedi.

Nif Dağı, küresel ölçekte 4, Avrupa ölçeğinde de 18 tehlike altındaki türü barındırıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ender-bitkiler-tehlike-altinda_9286.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!