Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Eskişehir'e Uzay Üssü gibi Tren Garı Geliyor

Ankara için hazırlanan uzay üssü görünümlü hızlı tren istasyon projesinin ardından şimdi de Eskişehir, benzer bir gara hazırlanıyor. Devlet Demiryolları'nın hazırladığı gar projesinin şehrin yeni cazibe merkezlerinden biri olması hedefleniyor.

Zaman Gazetesi
3 Eskişehir'e Uzay Üssü gibi Tren Garı Geliyor

TCDD, bir yandan Eskişehir-İstanbul, Ankara-Sivas ve ay sonunda seferlere başlanacak Ankara-Konya hızlı tren hatlarında inşaat çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da hızlı tren gar projelerini hayata geçiriyor. Genel müdürlük, hızlı tren garlarının görünümüne büyük önem veriyor. Garların şehrin cazibe merkezi ve en güzel yapılarından biri olması için titiz bir çalışma sürdürüyor.

Eskişehir için planlanan hızlı tren istasyonunun yeri mevcut garın hemen arkası olarak belirlendi. Yer belirlemesi sırasında dünya örnekleri incelendi. Roma, Paris, Londra, Milano, Tokyo, New York, Barcelona gibi şehirlerde tren istasyonunun şehir merkezinde olması göz önünde bulundurularak, yeni istasyonun şehir merkezinde olması kararlaştırıldı. Vatandaşın da bu konudaki görüşüne başvuruldu. 133 kişi ile yüz yüze yapılan ankette, vatandaşların yüzde 89'u mevcut garın hemen yanına yapılacak alana destek verdi. Hızlı tren istasyonu, 700 bin metrekare alan üzerine kurulacak ve 50 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. İstasyon, günde 20 bin, yılda 7 milyon 300 bin yolcuya hizmet verecek. İstasyon sahasında, oteller, alışveriş merkezleri, parklar ve hayvanat bahçeleri, bir de kule yer alacak. İnşaatı yap-İşlet-devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilecek gar binasının 150 milyon dolara mal olacağı tahmin ediliyor. Projede, şehir içi trafiğin aksamaması da göz önünde bulunduruldu. Bunun için garın altından iki ayrı yol geçecek ve lastik tekerli araçlar bu yolu kullanabilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/eskisehire-uzay-ussu-gibi-tren-gari-geliyor_87248.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • Eskişehir Gar'ı bir zamanlar ülkenin en modern gar yapıları arasındaydı. Ama zamanla bu özelliğini yitirdi. Yeni bir gar projelendirilmesi gerekiyordu. Kentin önümüzdeki yıllarda cezbedeceği turist sayısı hızlı bir artış gösterecek. Kente gelecek ziyaretçilerin uzayı andıran bir gara ilk girişlerinde etkilenmeleri ve bu ziyaret dönüşü; " YANITLA
  • Böyle önemli bir projenin, hizmet amaçlarını kimler saptadı ve öncelikler sırası nasıl oluşturuldu? Her Mimari Proje, önceden hazırlanan bir PROGRAM ile yapılır. Bunlar bitirildikten sonra, Ulusal bir yarışma ile, proje seçimi yapılır. Çok başarılı olanlar icabında halka sorulur. Bu proje nerden çıktı, nasıl oluşturuldu bilinmez. O engebeli çatılar, Zaha HADİD'ten mi esinlenme?... Böyle çatıların sorunlarını aklına getiren var mı?... Neyin ifadesidir bunlar? Hani bir marina çatısı olsa dalgaları temsil ediyor dersiniz... 150 mio dolara (Nedense tutarları TL yerine USD ile ifade etmek daha fiyakalı oluyor!...)çıkacak bir proje, yalnızca TCDD, TOKİ, bir Başbakan-Bakan ile kararlaştırılacak bir iş değildir!... Bilimsellik ister!... YANITLA
  • Mimarisi çok güzel olan eski gar da kalmalı ve konvansiyonel trenlere hizmet etmeli. YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!