Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Faiz 1.50'nin Altına İndi, Konut Kredisindeki Talep Bizi Şaşırttı

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Fuat Erbil, iki seçimli yıl olmasına karşın konut kredilerinde artan talebin sektörü çok şaşırttığını belirterek, "Faizde düşüş sınırlı. Ama yüzde 1.50 bile talebi artırmaya yetti" dedi.

Sabah Gazetesi /Furkan Alp



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\53822.jpg" hspace=5 vspace=5>



Türk bankacılık sektörünün 2007 yılının ilk dört ayında beklenenin üzerinde bir performans sergilediğini söyleyen Garanti Bankası Bireysel Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil, "Bireysel bankacılık açısından yıla başlarken daha muhafazakar senaryolarımız vardı. İki seçimli bir yıl olmasına rağmen sektörün özellikle şubat, mart ve nisan aylarında giderek artan bir performans sergilediğini gördük" dedi. Bireysel kredilerin nisan ayı sonu itibariyle 49.3 milyar YTL'ye ulaştığını anımsatan Ali Fuat Erbil, krediler arasında en büyük kalemin ise 23.7 milyar YTL ile konut kredileri olduğuna dikkat çekti. Erbil, konut kredilerinde şaşırtıcı bir artış yaşandığına işaret ederek, "Konut kredilerinde faizin yüzde 1.50'nin altına inmesiyle birlikte kredi taleplerinde artış yaşanmaya başlandı ve hızlı bir şekilde artarak devam ediyor. Sektör olarak en büyük artışı konut kredilerinde görüyoruz. Bu ivmeyle devam ederse yıl sonunda 30 milyar YTL'li seviyeleri rahatlıkla görebiliriz" diye konuştu.

Başarılı Bir Yıl Olacak

Konutta beklentinin çok önemli olduğunu belirten Erbil, konut talebinin iyiye gitmesini, konut fiyatlarının belirli bir miktar düşmesine ve tüketicilerde "Konut fiyatları artık düştü bundan sonra yükselişe geçer" düşüncesiyle yatırım aracı olarak görülmesine bağladı. Diğer bir nedenin ise konut faizlerinin yüzde 2'lerden yüzde 1.50'nin altına gerilemesi olduğunu kaydetti. İhtiyaç kredilerinde de konut kadar olmasa da göze çarpan bir artış olduğunu ifade eden Erbil, ihtiyaç kredilerinin artık ciddi bir borçlanma enstrümanı ve finansman aracı olarak görüldüğünü, faizlerin düşmesi ve vadelerin artmasıyla müşterilerin artık okul masrafları, tatil gibi ihtiyaçları için kredi kullandıklarını bildirdi. Taşıt kredilerinin ise bu yıl çok canlı olmadığını ve özellikle nisan ayında pazarın durgunlaştığını dile getiren Erbil, 2007 yılının otomobil kredileri için çok iyi bir yıl olmasını beklemediklerini kaydederek, sözlerine şöyle devam etti: "Seçim süresince belirsizlikler nedeniyle bir miktar daralma yaşanabilir. Ancak ekonomi ve faiz cephesinde çok ciddi bir dalgalanma yaşanmazsa biriysel krediler açısından 2007 başarılı bir yıl olacak." Erken seçimin piyasalardaki belirsizliği ve durgunluğu uzatmamak adına çok olumlu karşılandığını belirten Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, "Erken seçim kararı bir anlamda düzgün işleyen ekonominin durmaması anlamına geliyor. Ekonomik oyuncular Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin pürüzsüz atlatılacağına inanıyor. Koalisyon hükümetleri bile ekonomi oyuncuları tarafından göreve geldikleri ilk bir yıl boyunca her zaman olumlu karşılanmıştır" dedi. Erbil, ekonominin düzgün yönetildiği taktirde 2007'den yara almadan çıkacağını da sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/faiz-1-50nin-altina-indi-konut-kredisindeki-talep-bizi-sasirtti_53822.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!