Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Gülhane, 'Has Bahçe'ye Dönüşüyor İstanbul, 'Central Park'a Kavuşuyor

Turizm şirketlerinin İstanbul’u tanıtan broşürlerinde "Gezi ve spor" alanı olarak gösterilen tarihi Gülhane Park’ı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Sur-i Sultani" projesi çerçevesinde "Has Bahçe"ye dönüştürülüyor.

Hürriyet Emlak /Ceyhun Kuburlu



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\haber\51636-1.jpg" align="left" hspace=5 vspace=5>Turizm şirketlerinin İstanbul’u tanıtan broşürlerinde "Gezi ve spor" alanı olarak gösterilen tarihi Gülhane Park’ı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Sur-i Sultani" projesi çerçevesinde "Has Bahçe"ye dönüştürülüyor. Yaz aylarında güneşin tadını çıkarmak isteyen turistlerin yanı sıra İstanbullular’ın da New York’un Central Parkı’nda olduğu gibi güneşlenebileceği bu parkta, Osmanlı Bahçeleri ve kafeteryalar da yer alacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Sur-i Sultani" projesi çerçevesinde Topkapı Sarayı'nın dış bahçesi haline getirilecek olan tarihi Gülhane Parkı, Osmanlı döneminde hanım sultanların pencerelerinden seyrettiği "Has Bahçe" görünümüne kavuşturuluyor. Bakanlık tarafından yürütülen proje çerçevesinde Osmanlı Bahçeleri’nin yanı sıra kafeteryaların da bulunacağını söyleyen Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, "Gülhane Parkı kültür turizminin ihtiyacına cevap verecek" dedi. Özellikle yaz aylarında tarihi yarımadayı gezen turistlerin New York’un Central Park’ında olduğu gibi güneşin tadını çıkarmak, yorgunluklarını üzerlerinden atmak istediğini söyleyen turizimciler, "Ancak, Avrupa ve Amerika’da yaygın olan bu tür parklar, İstanbul’un şehir merkezinde, bulunmuyor. Biz de Gülhane Parkı’nı gezi, spor ve güneşlenme alanı olarak tanıtım broşürlerine koyuyoruz" diye konuştu.

Has Bahçe Olacak

Projenin sadece Gülhane Parkı’yla sınırlı kalmadığını belirten Er, tarihi yarımadada bulunan birçok yapının işlevinin değişeceğini bildirdi. Park’ın Osmanlı döneminde sarayın Has Bahçesi olduğunu anlatan Er, projeyle ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Osmanlı döneminde Gülhane Parkı yoktu. Burası, sarayın Has Bahçesi’ydi. Önümüzdeki dönemde burayı Topkapı Sarayı’na ekleyeceğiz. Yani tarihte olduğu gibi yine Has Bahçe olacak. Gülhane Parkı’nda Osmanlı bahçeleri ve kafeteryalar yer alacak. Gülhane Parkı’yla ilgili en önemli gelişme de "Has Ahırlar"ın Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi olması. Kültür Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecek bu çalışmanın mayıs ayında başlayacağı planlanıyor."

Saraya Otobüs Yasağı

"Sur-i Sultani" projesiyle birlikte yürütülen bu çalışmanın ilk adımının Topkapı Sarayı’na otobüslerin girişinin yasaklanması olduğunu kaydeden Er, ardından sarayın dış avlusunda peyzaj düzenlemesine geçildiğini bildirdi. Sarayın dış avlusundaki çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Er, "Ayrıca diğer binaların işlevsel değişiklikleri de gerçekleştiriliyor" dedi. "Bölge, İstanbul’un en önemli kültür ve turizm adacığı olarak yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret noktası olmaya devam edecek" diyen Er şöyle devam etti: "Elbette burada açılacak kafeterya ve benzeri işletmelerin fiyatları makul ölçülerde olacaktır. Ancak bu çalışmaların ne zaman başlayacağı henüz kesinlik kazanmamıştır. Çünkü bazı devir işlemleri de bu zaman zarfında gerçekleştirilecektir."

Meydan Konseri Düzenlenemez

Gülhane Parkı’nda konser ve tiyatro gibi sahne gösterileri konusunda bugüne kadar tereddütlü davranıldığını ifade eden Er, "Zaten parkta büyük bir konser alanı veya sahne yaratabilmek mümkün görünmüyor" dedi. Buna rağmen önümüzdeki dönemde ve yenilenme projeleri çerçevesinde Gülhane Park’ında sanat değeri bulunan bazı gösterilerin yapılması için çalışmaların da bulunduğunu bildiren Er, "Örneklerine yurtdışında rastladığımız ve önemli bir kitleye hitap eden meydan konserleri için Gülhane doğru bir adres olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Gülhane Parkı’nın Tarihi

İstanbul’un ilk hayvanat bahçesi 1950’li yıllarda Gülhane Parkı’nda kurulmuştu. Altı yıl öncesine kadar Florya Ormanı’na modern bir hayvanat bahçesi yapılmasına karar veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2001 yılında parkı kapattı.Yeniden düzenleme çalışmalarının iki yıl sürdüğü park, 2003 yılında halka açıldı. Parktaki hayvanların hepsi Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği’ne götürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Sur-i Sultani" projesi çerçevesinde bulunan Gülhane Parkı, Topkapı Saray’ının dış bahçesi haline getirilecek. Mayısta başlanması planlanan projeyle Gülhane Parkı "Has Bahçe" olarak turizme ve İstanbul halkına hizmet verecek.

Turistler Gülhane’nin Profilini Değiştiriyor

"İstanbul’a gelen turistlerin yarısı tarihi yarımadada kalıyor" diyen turizm şirketlerinin yetkilileri, Gülhane Parkı’nın profilinin değişmeye başladığına işaret etti. Özellikle Laleli, Beyazıt ve Sultanahmet bölgesinde yılda 2 milyon turistin konakladığına dikkat çeken yetkililer, şu bilgileri verdi: "Kültür turizmi için İstanbul’a gelenler dinlenmek ve sabah sporu yapmak istiyor. Bunun için en yakın yerde Gülhane Parkı. Bizde broşürlerimize burayı "Gezi ve spor" alanı olarak tanıtıyoruz. Yaz aylarında güneşin tadını çıkarmak isteyen turist aynı zamanda bu bölgede güneşleniyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/gulhane-has-bahceye-donusuyor-istanbul-central-parka-kavusuyor_51636.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!