Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Güneşle Gelen Mucize

Diyarbakır'ın kavurucu güneşi, ısı ve elektrik enerjisine dönüştürülecek. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Güneş Evi Projesi'ne AB tarafından kabul edildi.

Birgün Gazetesi/K. KONUKSEVER



iyarbakır'ın kavurucu güneşi, ısı ve elektrik enerjisine dönüştürülecek. Üstelik bu enerji ne barajlar gibi doğayı tahrip ediyor, ne de havayı kirletiyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Güneş Evi Projesi'ne AB tarafından kabul edildi. Projenin yaygınlaşmasıyla birlikte yılın 3000 saati güneş alan Bölge'de insanlar yazın güneşten elde ettikleri enerjiyle serinleyecek, kışın da yine güneşten alınan enerjiyle ısınacak.

Yılda 2000 saat güneş gören ülkeler, güneş enerjisinden yararlanmak için kendilerini şanslı sayıyorlar. Türkiye geneli ise ortalama 2600 saat güneş görüyor. Diyarbakır ve bölge ortalaması ise daha da yüksek. Yılda 3000 saat güneş gören Diyarbakır ve bölge ise, bugüne kadar sadece güneşin kavurucu sıcaklığının çilesini çekiyor. Büyükşehir Belediyesi Proje Ofisi, Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı Projesi hazırladı ve bu proje Avrupa Birliği tarafından da kabul edildi. AB fonuyla Sümerpark'ta yapılacak Güneş Evi projesinin kentte yaygınlaşmasıyla birlikte Diyarbakırlılar artık yazın serinleyebilecek, kışın da ısınabilecek. Projeyle güneş enerjisi günlük kullanılabileceği gibi, enerji Güneş Pilleri'nde biriktirilebilecek. Güneşten sadece ısınma ve soğutma değil aynı zamanda elektrik de üretilecek.

Güneş - mimari - teknoloji
Projeye göre Güneş Evi, güneş enerjisinden daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak üzere, güneş-mimari-teknoloji ilişkisi gözetilerek inşa edilecek.

Pratik uygulamaları bire bir görme imkânı sunarak, bilinçlendirme faaliyetlerinin etkisini arttıran bir eğitim materyali taşıyacak olan Güneş Evi ve Parkı, temiz-tükenmez enerji üzerine çalışmaların yapıldığı bir "araştırma merkezi" olacak.

Elektrik ihtiyacı sağlancak
Türkiye'de yerel yönetim eliyle yapılan ilk örnek uygulama olacak Güneş Evi sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesinde, sivil toplum, özel sektör ve yerel yönetimlerin rollerinin güçlendirilmesine katkı sunacak.

Güneş Evi'nde güneş enerjisinin farklı kullanım alanlarını halka tanıtmak amacıyla, tüm enerji güneşten elde edecek.

Sümerpark içinde yapılacak Güneş Evi'nin bina inşaatı 21 Haziran 2007'de bitecek, proje ise 12 ayda tamamlanacak.

Yeni yatırım alanı
Güneş enerjisi kullanımına yönelik toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla başlatılan proje güneş enerjisi kullanımı ve doğal klimatik koşullara uygun tasarım konularında bilgi ve beceri kazandırmak amacı ile yerel yönetim eliyle örnek bir uygulamayı hedefliyor.

Sektörün yeni bir yatırım ve istihdam alanı olarak tanıtma amacını taşıyan proje ile birlikte proje sahibi, ortak ve iştirakçilerinin güneş enerjisi kullanımında teşvik edici rollerinin ve işbirliklerinin güçlendirilmesine katkı sağlanmış olacak.

Kaçak elektrik önlenecek
Projenin hayata geçip yaygınlaşmasıyla birlikte kaçak enerji kullanımının giderek azalacağını belirten Cavlan Erengezgin şunları söyledi:

"Elektrik enerjisi kullanımında ciddi problemlerin yaşandığı yoğun göç alan bölge kentlerinde, nüfusun önemli bir bölümünün yoksulluk sınırının altında yaşaması ve elektrik birim fiyatlarının yüksek olması, halkın bir kısmını kaçak enerji kullanımına itmektedir.

Bölgedeki elektrik enerji sisteminde kullanılan teçhizatın önemli bir bölümü ekonomik ömrünü tamamlamıştır. İletim ve özellikle de dağıtım hatlarının yetersiz ve eski olması, taşınan enerjinin hat kapasitelerine göre yüksek olması, hat teknik kayıplarını ülke ortalamasının üzerine çıkartmaktadır.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/gunesle-gelen-mucize_50650.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!