Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Hasankeyf için Gönderilen Ödeneğin Yarısı İade Edildi

Batman'daki antik kent Hasankeyf'in başka bir alana taşınması kapsamında yürütülen 2006 yılı arkeolojik kurtarma kazıları için gönderilen ödeneğin yarısı kullanılmadığı için iade edildi.

Zaman Gazetesi/Medeni Akbaş
Hasankeyf için Gönderilen Ödeneğin Yarısı İade Edildi

b>Batman'daki antik kent Hasankeyf'in başka bir alana taşınması kapsamında yürütülen 2006 yılı arkeolojik kurtarma kazıları için gönderilen ödeneğin yarısı kullanılmadığı için iade edildi.

Üzerine baraj kurulması planlanan Hasankeyf'i kurtarma çalışmaları için ayrılan 1 milyon 64 bin YTL'lik ödeneğin yalnızca 525 bin YTL'si kullanıldı. Kalanı iade edildi.

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Ortaboy, Hasankeyf'in Tarihi ve Arkeolojik Sit Alanı ören yerinde 2006'da yapılan arkeolojik kurtarma kazıları kapsamında yürütülen röleve, belgeleme, restorasyon ve restitüsyon proje hazırlama, onarım ve alan çalışmalarının 31 Aralık 2006'da sona erdiğini söyledi. Çalışmalar için ayrılan ödeneğin yarısının kullanıldığını anlatan Ortaboy, "GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, 1 milyon 64 bin YTL ödenek gönderdi. Ödeneği harcama yetkisi ve denetimi, Hasankeyf Arkeolojik Kazı ve Kurtarma Projesi Başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam'a aitti. Ödeneğin kullanılmayan 524 bin 873 YTL'lik kısmı iade edildi." dedi.

Bu arada hükümet, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) Hasankeyf ile ilgili 6,5 kilo ağırlığında bir savunma gönderdi. Savunmada, Ilısu Barajı'nın yapılması halinde sular altında kalacak olan Hasankeyf'teki kültürel mirasın korunması için yapılan çalışmalara yer verildi. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Oluş Arık, Prof. Dr. Metin Ahunbay, Özcan Yüksek ve avukat Murat Cano tarafından 22 Şubat 2006'da AİHM'ye yapılan başvuruya karşılık olarak gönderilen savunma metninde, konu itibarıyla mahkemenin yetkisiz olduğu vurgulandı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) tek başına 'kültürel miras hakkı'nı korumadığının vurgulandığı savunmada, avukat Cano dışında başvuranların 'başvurucu hakkının olmadığı' öne sürüldü. Savunmada, "Ilısu Barajı olmadan, GAP Projesi tamamlanamaz. Proje; baraj inşaatı, yeniden yerleştirme ve kültürel mirasın yeni kültürel park bölgesine taşınması olmak üzere üç ana koldan yürütülmektedir." denildi. Hasankeyf'in, Sümerlere kadar uzanan ve çok sayıda başka medeniyeti içine alan 6 bin yıllık tarihî bir mirası yansıttığına değinilerek, Hasankeyf'te taşınabilir tüm kalıntıların taşınacağı ve bunun için 80 milyon dolar harcanacağı belirtildi. Ilısu Barajı'nın Dicle Nehri'ni düzenleyeceği, kuraklık ve sel gibi mevsimsel değişimleri yumuşatarak, yarı-kurak bölgeye düzenli su sağlayacağı da aktarıldı.

Avukat Murat Cano ise, AİHM'nin, AİHS'nin 'kültürel miras hakkı'nı korumadığını kabul ederek konu bakımından yetkisiz olduğuna karar vermesi halinde, Avrupa uygarlığının esaslı bir eksikliğini saptamış olacağını savundu. Ilısu Havzası'nda Hasankeyf'le birlikte 200'ün üzerinde tarihsel yerleşim bulunduğuna ve Hasankeyf dışında yerleşmelerin hiçbirinde herhangi bir kazı yapılmadığına dikkat çeken Cano, baraj gölünün, bütün tarihsel yerleşmeleri yutacağını kaydetti. Hasankeyf sit alanındaki yapıların, alçı esaslı bir haraç ve moloz tabir edilen taşlarla inşa edildiği için taşınamaz olduğuna işaret eden Cano, sökülen kentin taşındığı yerde özgün nitelikleriyle kurulamayacağını da vurguladı. Cano, barajdan elde edilmesi planlanan enerjinin ise ırmağın kolları üzerinde birden çok baraj ve hidrolik santral yapılarak sağlanacağını iddia etti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/hasankeyf-icin-gonderilen-odenegin-yarisi-iade-edildi_50754.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!