Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Havaalanları Yap-İşlet-Devret ile Yapılmalı

Havaalanlarında ek kapasite yatırımlarının, yine yap-işlet-devret (YİD) ile yapılmasının uygun olacağı bildirildi. Devlet Plânlama Teşkilatı

Ticaret



b>Havaalanlarında ek kapasite yatırımlarının, yine yap-işlet-devret (YİD) ile yapılmasının uygun olacağı bildirildi.

Devlet Plânlama Teşkilatı’nın (DPT), “Havaalanı Yatırımlarında Özelleştirme Dünyadaki Uygulamalar ve Türkiye İçin Öneriler” başlıklı çalışmasında, havaalanı yatırımlarının finansmanının kamu için her geçen gün daha da zorlaştığı, bu durumun kamuyu özelleştirmeye yönelttiği kaydedildi.

Özelleştirmeyle, yapım maliyetlerinde birtakım değişikliklerin yaşandığına işaret edilen çalışmada, özellikle YİD projelerinde yatırımların kamuya göre daha hızlı bitirildiği ifade edildi.

Atatürk ve Antalya Dış Hatlar Terminal Binası projelerinin başarılı kabul edilebileceği belirtilirken, toplam 371 milyon dolarlık proje ile yılda 19 milyon yolcu kapasiteli iki terminal binasının kazanıldığı hatırlatıldı.

ORTA VE UZUN VADEDE KAPASİTE PROBLEMİ

Çalışmaya göre, orta ve uzun vadede özellikle büyük meydanlarda kapasite problemlerinin ortaya çıkması bekleniyor.

Makroekonomik koşullar ve yatırım için ayrılabilen kaynak neticesinde havaalanlarında ek kapasite yatırımlarının yine YİD ile yapılmasının uygun olacağı düşünülüyor.

Çalışmada, hava trafik işlemleri yine devlette kalarak havaalanı işletimi konusunda YİD modeli ile özelleştirme yapılabileceği belirtiliyor.

HAVAALANLARINDA SON DURUM

Havayolu ulaştırmasında 2001-2016 döneminde yıllık ortalama yüzde 7 büyüme oranının kullanılmasının gerçekçi olacağının düşünüldüğü ifade ediliyor.

Buna göre, Antalya Havalimanı’nda 2001 yılı itibarıyla ortaya çıkan kapasite yetersizliği YİD modeli ile ihale edilecek yeni terminal ile karşılanacak, ancak meydanın bu kapasitesi ile 2007 yılı itibarıyla doygunluğa ulaşacak. Bu nedenle, ek kapasite oluşturabilecek terminal projesi için çalışmaların başlaması yerinde olacak.

ESENBOĞA İÇİN 2008’DE YENİ TERMİNAL BİNASI GEREKLİ

Bu arada çalışmaya göre, 2008 yılında 5 milyon yolcuya hizmet etmesi beklenen Esenboğa Havalimanı’na, 2008 yılı itibarıyla hizmet verebilecek yeni bir terminal projesinin kazandırılması gerekiyor.

2016 yılında yolcu trafiğinin 8 milyon olacağı düşünülen Adnan Menderes Havalimanı için de 2009 yılından itibaren ilave bir terminale ihtiyaç bulunuyor.

Dalaman Havalimanı için de 2007 yılı itibarıyla hizmete girmesi gerekli olan bir terminal projesinin hazırlıklarına başlanılmasında yarar görülüyor.

Bodrum Milas Havalimanında mevcut kapasitenin 2016, Adana Havalimanı’nda 2014 yılına kadar yeterli olacağı hesaplanırken, Trabzon Havalimanı için ise mevcut kapasite yeterli bulunuyor.

DHMİ’DE VERİM ARTTIRILMALI

Çalışmada, DHMİ içinde ticarileşme hareketinin hızlandırılarak verimin arttırılması konusunun da düşünülmesi önerilirken, zarar eden havaalanlarının ticari işletme kuralları içinde DHMİ dışındaki kuruluşlarca (yerel yönetimler, özel işletmeler ve THK vb) tarafından işletilmelerinin hedeflenmesi istendi.

Bütün çabalara rağmen 5 yıl içerisinde DMHİ dışında gerçekleştirilecek bir işletme yöntemi gerçekleştirilemediği takdirde havaalanının kapatılması yoluna gidilebileceği vurgulandı.

ÖZELLEŞTİRME SONRASI DEVLETİN GÖREVLERİ

Havaalanı özelleştirmesi kapsamında devletin görevinin düzenleyici kuralların oluşturulması olduğu ifade edilirken, özelleştirmenin ertesinde verimli ve etkili uygulama için devletin yapması gerekenler sıralandı. Buna göre, yöneltmeden sorumlu kurumun tek ve bağımsız olması gerekiyor.

Yolcuların en çok fayda sağlaması bakımından rekabetin ve ticari ilkelerinin sektörde yerleşmesi zorunlu bulunuyor.

Çalışmada, özelleştirilen ve kamuda bulunan havaalanlarında düzenli aralıklarla yolcu anketi düzenlenerek, hizmetlerdeki memnuniyet durumu ve önerilerin izlenebileceği de belirtildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/havaalanlari-yap-islet-devret-ile-yapilmali_5554.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!