Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İBB’nin Yetkisi İSKİ’ye

İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, 2004’te yürürlüğe giren, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’na göre İstanbul’daki dere ıslahı çalışmalarının İBB’nin yetkisine verildiğini anımsatarak, “Büyükşehir Belediye Kanunu’nda yapılacak değişiklikle İstanbul’da İSKİ, İzmir’de İZSU, Ankara’da ASKİ’nin de aralarında bulunduğu 16 su kuruluşu dereleri ıslah

Cumhuriyet Gazetesi
İBB’nin Yetkisi İSKİ’ye

İstanbul’da yaşanan sel felaketinin ardından su baskınlarına neden olan derelerin ıslah edilmesini öngören yetkinin İBB’den alınarak İSKİ’ye devredilmesi için yasa değişikliği hazırlığına başlandı. İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, 2004’te yürürlüğe giren, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’na göre İstanbul’daki dere ıslahı çalışmalarının İBB’nin yetkisine verildiğini anımsatarak, “Büyükşehir Belediye Kanunu’nda yapılacak değişiklikle İstanbul’da İSKİ, İzmir’de İZSU, Ankara’da ASKİ’nin de aralarında bulunduğu 16 su kuruluşu dereleri ıslah etme konusunda yetkili kurum olacak” diye konuştu.

İSKİ’nin dere ıslahlarıyla ilgili kanuni bir yükümlülüğü olmamasına karşın İBB ile İSKİ arasında imzalanan bir protokolle bazı derelerin ıslahının İSKİ tarafından yapıldığını belirten İSKİ Genel Müdürü Vural, 2004-2009 yılları arasında İSKİ’nin 26 bin 554 kilometre uzunluğunda 14 derenin ıslahını yaptığını ve yapılan yatırımların bedelinin İBB’ye borç olarak kaydedildiğini söyledi.

İBB’nin de aynı dönem içinde 101 bin 446 metre uzunluğunda 34 dereyi ıslah ettiğini belirten Vural, 2004’e kadar 203 kilometrelik yapılan dere ıslahının, 2009’da da 331 kilometreye çıkarıldığını söyledi. Vural, 1994-2009 yılları arasında dere ıslahları için 2 milyar TL yatırım yapıldığını, 2004-2009 yılları arasında yapılan dere ıslahları için ödenen kamulaştırma bedelinin de 181 milyon 812 bin TL olduğunu ifade etti.

İBB çark etti

Sel felaketi ardından toplanan İBB Meclisi’nde görüşülen 572 imar planı raporunun 112’si İSKİ Havza Koruma Yönetmeliği’ne uygun olmadığı gerekçesiyle ilgili komisyonlara ya da müdürlüklere iade edildi. Sel felaketi öncesi İSKİ’nin itirazlarına yüzlerce imar planı tadilatı raporu İBB Meclisi’nce onaylanarak, dere yatakları ve su havzaları üzerinde yapılaşmaya izin verilmişti. İSKİ’nin İBB Meclisi eski üyelerinden Hüseyin Sağ’ın soru önergesine verdiği yanıta göre, su havzalarında tespit edilen ve bir kısmı kaçak olan yapı sayısı 5 bin 315. İSKİ ayrıca, Anadolu yakasında 38, Avrupa yakasında ise 27 olmak üzere toplam 65 imar planı tadilatı hakkında yasal süreç başlatırken 2005-2008 döneminde 959 kaçak binanın yıkımı gerçekleştirildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/ibbnin-yetkisi-iskiye_72685.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!