Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İhracatçının Gözü Rusya'ya Kurulacak Lojistik Üste

Dış ticarette Almanya'dan sonra ikinci büyük partner olan Rusya pazarında, Türk ihracatçında üstünlük sağlamak ve pazar hacmini büyütmek adına kurulması planlanan Türk Lojistik Merkezi için çalışmalar hızlandı. Bir süredir ihracatçının gündeminde olmasına rağmen bir türlü gerçekleşemeyen merkez için gözler, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in mayısta

Referans Gazetesi
İhracatçının Gözü Rusya'ya Kurulacak Lojistik Üste

Dış ticarette Almanya'dan sonra ikinci büyük partner olan Rusya pazarında, Türk ihracatında üstünlük sağlamak ve pazar hacmini büyütmek adına kurulması planlanan Türk Lojistik Merkezi için çalışmalar hızlandı. Bir süredir ihracatçının gündeminde olmasına rağmen bir türlü gerçekleşemeyen merkez için gözler, Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in mayısta Türkiye'ye yapacağı ziyarete çevrildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Türkiye İhracatçılar Birliği nezdinde yürütülen projenin koordinatörlüğünü yürüten Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, "Yıllara dayanan bu talebimiz, nihayet ete kemiğe bürünmeye başladı. Medvedev'in mayısta Türkiye'ye yapacağı ziyarette, lojistik merkezin resmileşeceğini düşünüyoruz" dedi. Projeyi Dış Ticaret Müsteşarlığı adına takip eden Müsteşar Yardımcısı Cemalettin Damlacı ise "Proje henüz çok yeni. Ancak belli bir mesafe kaydedildi. Merkezin nerede kurulacağı ve teknik detayları üzerinde çalışıyoruz. İhracatçı için önemli bir proje. İhraç malları bir merkezde boşaltılıp depolanabilecek" diye konuştu.
 
Hedef, gümrüksüz mal göndermek

En az 100 milyon dolara mal olacak projeyle Türkiye'den Rusya'ya giden mallar tek çatı altında toplanacak, gümrük işlemlerinin yanı sıra depolama ve pazarlama faaliyetleri bu lojistik merkezden yürütülebilecek. Ayrıca Rusya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Soçi ve Novorossisk limanlarını önümüzdeki aylarda turizm ve tadilat gibi gerekçelerle kapatacağını duyurmasının ardından proje daha da önem kazanıyor.

DKİB Başkanı Gürdoğan, bu limanların kapanmasıyla Türk ihracatında yaşanacak aksamanın bu projeyle giderilebileceğini söyledi. Merkezin sadece lojistik amaçlı kullanılmayacağını da belirten Gürdoğan, "Asıl hedeflerimizden biri, merkezin aynı zamanda serbest bölge niteliğinde olması. Böylece Rusya pazarına gümrüksüz mal gönderme şansı elde edeceğiz. Bu, aynı zamanda Rusya'nın sıfır gümrükle çalıştığı diğer Birleşik Devletler Topluluğu ülkelerine de gümrüksüz mal gönderme fırsatı anlamına geliyor" dedi.
 
Projenin adresi Gelincik olmalı

Lojistik merkezin yeri konusunda ise ihracatçılar, Gelincik Limanı'nı işaret ediyor. Türk ihracatçısının lojistik üs talebini değerlendiren Rusya'nın yer konusunda 10 farklı alternatif önerdiğini söyleyen Gürdoğan, "Bu projeye en uygun yer Gelincik Limanı. Bize teklif edilen diğer alternatifler, Rusya'nın daha iç taraflarında kalıyor. Gelincik, hem Karadeniz'e kıyısı olan ve ulaşımı kolay bir liman hem de bizim düşündüğümüz yatırım konusunda uygun bir alana sahip" diye konuştu.

Proje maliyetinin en az 100 milyon dolar olarak hesaplandığını ve en az 500 dönümlük yere ihtiyaçları olduğunu anlatan Gürdoğan, şunları söyledi: "Projeye ilişkin teknik detaylar henüz netleşmedi. Ancak, mevcut haliyle 500 dönüm arazide kurulacak merkezde gümrük sahalarının yanı sıra aralarında soğuk hava depolarının da olacağı depolama alanları, konteyner terminalleri olacak. Ayrıca limana da yatırım yapacağız."

 

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/ihracatcinin-gozu-rusyaya-kurulacak-lojistik-uste_78382.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!