Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnşaat Sektörüne Zam Darbesi

Ev sahibi olma hayalleri, inşaat sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle zorlaştı. Fabrikaların dış piyasadan daha pahalıya iç pazara sunduğu çimento karaborsaya düştü. Yüzde 8 olan enflasyona karşın demire son altı ayda yüzde 60 zam geldi.

Hürriyet Gazetesi
İnşaat Sektörüne Zam Darbesi

v sahibi olma hayalleri, inşaat sektöründe yaşanan sorunlar nedeniyle zorlaştı. Fabrikaların dış piyasadan daha pahalıya iç pazara sunduğu çimento karaborsaya düştü. Yüzde 8 olan enflasyona karşın demire son altı ayda yüzde 60 zam geldi. Bankaların, konut kredisi faizleri yükelirken, vadeler de kısalıyor.

Uygun kredi koşulları ve taksitlendirme seçenekleriyle, özellikle son iki yılda yükselişe geçen inşaat sektörünün, demir fiyatlarındaki artışla sıkıntılı döneme girdi

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan, yaptığı açıklamada, inşaat demiri fiyatlarındaki önemli artışın, sektörün önüne adeta “demir perde” ördüğünü savundu. Babacan, geçen yıl Aralık ayında 535 YTL olan demirin ton fiyatının, bu ay 840 YTL'ye yükseldiğini, bunun daire başına 3-5 bin YTL arasında ek maliyet getirdiğini söyledi.

Bazı sektörlerin gerçekçi fiyat izlememelerini eleştiren ve bunu doğru bulmadıklarını anlatan Babacan, inşaat maliyetinin geçen yıl normal seyrinde ilerlediğini, ancak son 5 ayda enflasyon rakamlarının üzerinde artış sergilediğini dile getirdi. Babacan, şunları kaydetti: “(Aralık ayından bu yana) demir fiyatlarındaki yüzde 57'lik artış, tüm hesapları altüst etti. İnşaat demirindeki bu artıştan, sektör mensupları çok ciddi zarar görecek. Bu sektör, (istikrara kavuştu) dediğimiz ekonomi zincirinin en sağlam halkasıdır. Bu halka inceldi, kırılma noktasına geldi. Bu şartlar altında sektör temsilcilerinin özel veya resmi taahhütlerini yerine getirebilmeleri mucize olacak.”

Babacan, serbest piyasa kurallarının dengesiz şekilde işlendiğini, demir-çelik üreticilerinin fiyatları bu noktaya getirmesiyle haksız kazancın ortaya çıktığını belirtti. Dış satımdaki rahatlığın, iç piyasada kar marjını ikiye katlayarak piyasayı altüst etme hakkını hiç kimsenin kendisinde görmemesi gerektiğini vurgulayan Babacan, şöyle devam etti:

“Sektördeki olumlu gelişmelerin ardından iç piyasada demire olan talep arttı. İç piyasadaki fırsatı değerlendirmek adına istikrarı bozmamak gerekir. Üreticiler, iç piyasadaki fiyatları dikkate almalı ve dengeleri gözetmeliler. Fiyatlardaki aşırı artışın iç piyasadaki yüksek talep ve ihracattaki bağlantı oranlarının yüksek olmasını göstermelerini fırsatçılık şeklinde görüyoruz. Nedenleri anlaşılamayan yüksek orandaki zamlar zaten zor dönemden yeni çıkmış gibi görünen ve hareketlenmeye başlayan inşaat sektörüne darbe vuracaktır.”

“Herkes aklını başına almalı”
Babacan, inşaat sektörünün zarar görmesi halinde, sadece müteahhit firmaların değil, inşaat sanayicileri safında olan demir-çelik üreticilerinin de olumsuz etkileneceğini vurguladı. “Fırsatçılıkla yükselen fiyatların” demir-çelik sektöründe de yara açacağını anlatan Babacan, şunları söyledi: “Herkes aklını başına almalı. Hepimiz aynı gemideyiz. Fiyat, fırsatçılığı ve tröstleşmeyle karşı karşıya bulunan sektör mensuplarımızın, bölgemizde, federasyonumuza bağlı illerde, bir süre alımı, talebi durdurup, toplu ithalat yoluna giderek fırsatçılarla mücadele edeceğiz.”

Babacan ayrıca, demir fiyatlarındaki artışa karşın konut fiyatlarında önemli bir değişimin gözlenmediğini kaydetti. Son iki ayda konut satışlarının da normal seyrinde ilerlediğini dile getiren Babacan, buna karşın ters orantılı olarak inşaat demiri fiyatlarının yükselmesiyle sektör temsilcilerinin önünü göremediğini dile getirdi. Babacan, inşaat sektörünün önünün kapanması halinde hedeflenen enflasyon oranlarında büyük sapmalar meydana geleceğini de savundu.

Hazır betona yüzde 40 zam
Hazır betona da son 8 ayda yüzde 35-40 civarında zam yapıldığını ifade eden Aygün, piyasada hazır beton bulunamadığını belirtti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insaat-sektorune-zam-darbesi_46030.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!