Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İnsanlık Mirası Katledildi

Bir süre Kocaeli Fuar alanında korumasız bölgede tutulan, buradan taşınırken de bir bölümü hasar gören, çoğunluğu Roma döneminden kalma heykellerden bazıları, konuldukları tarihi gar binası bahçesinde, dün kimliği belirsiz kişilerin tarafından kırıldı ve üzerlerine siyah boya atıldı.

Hürriyet Gazetesi
İnsanlık Mirası Katledildi

b>İzmit'te etnoğrafya müze binası olmadığı için gelişigüzel yerlerde sergilenen tarihi eserler saldırıya uğradı. Bir süre Kocaeli Fuar alanında korumasız bölgede tutulan, buradan taşınırken de bir bölümü hasar gören, çoğunluğu Roma döneminden kalma heykellerden bazıları, konuldukları tarihi gar binası bahçesinde, dün kimliği belirsiz kişilerin tarafından kırıldı ve üzerlerine siyah boya atıldı.

İzmit’te, Sultan Abdülazizin Av Köşkü olarak da bilinen ‘Kasr-ı Hümayun’ bahçesinde muhafaza edilen heykeller, burasının restorasyona alınması üzerine fuar alanına nakledildi.

Heykel, sütun ve lahitlerden oluşan tarihi eserler, 3 ay kadar önce de yine onarıma alınan tarihi Gar Binası’nın bahçesine taşındı. Toplam 189 parçadan olaşan heykellerin bulunduğu alana dün girdiği anlaşılan kimliği belirsiz kişiler, tarihi eserleri tahrip etti. Burada bekçinin de olmamasından yararlanan saldırganlar, aralarında Roma dönemine ait bir imparator heykeli, gülle tutan sporcu erkek heykeli, iki kadın heykeli, iki sütün ve bir sütün başlığını siyah yağlı boya ile boyadı. Bazı heykelleri de devirip kırdı.

“Normal insan olamazlar”
Olayın duyulması üzerine heykellerin bulunduğu alana gelerek inceleme yapan İzmit Etnoğrafya Müzesi Müdürü İlksen Özbay, bunu yapanların normal insan olmadığını belirtti. Özbay, “Bu eserleri günlük olarak uğrayıp kontrol ediyoruz. Burada, Gar binasının restorasyon ve çevre düzenlemesini yapan Gülaş firmasına ait gece bekçisi bulunuyor. Biz müteahhitlik firması ile anlaştık. Aynı zamanda heykelleri de geceleri kontrol edeceklerdi. Eserler arasında çalınan yok. Ancak bekçinin olmadığı bir sırada buraya giren ve normal insan olmayan kişiler, maselef heykellere zarar vermiş. Bazılarına siyah yağlı boya sürülmüş, bazıları kırılmış. Böyel bir fiziki saldırıda bulunulacağı aklımıza gelmemişti” dedi.

Kocaei Emniyet Müdürlüğü de olayla ilgili olarak geniş çaplı soruşturma başlatılırken, heykellerin bulunduğu alanda parmak izi örnekleri alındı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/insanlik-mirasi-katledildi_46688.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!