Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İsrailli ve Filistinliler Aynı Evde

Kudüs Bezalel Akademisi Sanat- Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü, bölgede yıllardır yaşanılan çatışmalara karşı duruş oluşturmak ve barış sürecine katkıda bulunmak için “İsrail ve Filistinliler aynı evde nasıl yaşayabilir " sorusuna cevap aranan bir workshop gerçekleştirdi.

Haretz Online



br/>
Kudüs Bezalel Akademisi Sanat- Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü, bölgede yıllardır yaşanılan çatışmalara karşı duruş oluşturmak ve barış sürecine katkıda bulunmak için, İsrail ve Filistinli mimarlık öğrencilerinin katıldığı bir workshop düzenledi. “İsrail ve Filistinliler aynı evde nasıl yaşayabilir " sorusuna cevap aranan çalışmada, öğrencilerden, Filistinli ve İsrailli ailelerin birarada yaşayacağı, 4 daireden oluşan, bitişik düzenli bir bina tasarlamaları istendi. Peres Barış Merkezi, Filistin Uluslararası Barış ve Dayanışma Merkezi (IPCC) ile Danimarka hükümetinin desteklediği organizasyon, her iki ülkenin mimarlık öğrencileriyle, İsrailli ve Filistinli mimarların katılımıyla gerçekleşti.

Apolitik barış projelerinin problematik doğasını yansıtmak amacıyla düzenlenen workshop boyunca, Bezalel Akademisi’nde atmosfer olumluydu. Bir arada çalışan İsrail ve Filistinli öğrencilerin karşılaştığı tek sorun, gün sonunda eve dönüş yolundaki kontrol noktalarında kimlikleri kontrol edilen Filistinli öğrencilerin sorgulamaya tabi tutulması oldu.

Workshop çalışması boyunca, 16 mimarlık öğrencisi karma gruplar halinde çalıştı. Akademik kurumlarının temsilcileri olarak değil, bireysel olarak çalışan öğrencilerin katıldığı workshop’u düzenleyenlerden IPCC temsilcisi Shahd Waari " okyanusta küçük bir damla" olarak nitelendirdiği çalışmayı, barışı sağlamanın yollarından biri olarak değerlendirdi.

Hazırlıkları 2 yıl önce başlayan workshop bugüne kadar güvenlik sebepleriyle ertelenmişti. Birlikte çalışıp, evrensel ve profesyonel bir dilde proje üretimini amaçlayan Workshop’un ardından ortaya çıkan çalışmaların çoğu temel düzeyde akçak gönüllü işlerdi. Üç haftasonu boyunca toplanan workshop ekibi, Musevi ve Arap yapı sektörlerinin mimari okumalarının gerçekleştirildiği Kudüs ve Tel Aviv gezilerinde, workshopun konusu olan "ortak konut binası"nı tasarlayarak, temel planlama prensiplerinin incelenmesi ve kültürel farklılıkların vurgulanmasında etkin rol oynadı.

Öğrencilerden kendilerine yakın gördükleri 5 farklı ev tipi taslağı hazırlamaları istendi. Kendilerini tanıtacak bir porte özelliği taşıyan bu çalışmalar aynı zamanda grup üyelerinin birbirini tanıması açısından, özellikle de gerçek hayatta İsrailli bir öğrencinin Filistinli bir evi ziyaret etmesinin ya da tam tersinin çok da mümkün olmadığı düşünülürse, anlamlı ve etkin bir uygulamaydı. İsrailli öğrenciler hisseli ortak binalar için nispeten küçük daireler tasarlarken Filistinli öğrenciler ise çoğunlukla geniş ailelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde büyük daireler tasarladı.

Çalışmada arazi olarak, politik sebeplerden ötürü herhangi bir taraf seçilmedi. Önerilen yerler arasında bulunan Doğu Kudüs, Arap karşıtı ayrımcılığın yoğun olarak yaşandığı bir bölge olduğu için reddedilirken, planlanan evin İsrail sınırlarında tam olarak belli olmayan bir bölgede yer almasına karar verildi.

Tasarımdan, manzaradan, ışıktan, mimariden başka bir şey tartışılmayan toplantı belki bugün İsrail ve Filistinlilerin yaşadığı sorunlara bağlanamadı. Ancak projeye katılanların yürekten dilediği tek bir cümle vardı: " Biz burada barışı tasarladık. Biz göremesek de belki bir gün, iki ülke halkı birarada yaşayacak".

* İsrail tarafından güvenlik gerekçesiyle yapılan ve İsrailli yerleşimcilerlerle Filistinlilerin yaşadığı bölgeyi ayıran duvarın üzerine graffiti sanatçısı Banksy tarafından yapılan bir çalışmanın önünde duran Filistinli bir gencin fotoğrafı , www.acikradyo.com.tr sitesinden alınmıştır.


Orijinal metin için " target="_parent"> tıklayınız

http://www.yapi.com.tr/haberler/israilli-ve-filistinliler-ayni-evde_50641.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!