Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İstanbul'un Son Akciğerleri Çalıklar'a Sermaye Olacak

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak’ın Genel Müdürlüğünü yaptığı Çalık Holding bünyesindeki Çalık Grubu, Başbakanlık’a bağlı Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ) 2006 yılında satın aldığı boğaz manzaralı yeşillik araziyi, sonunda ‘hakkınca’ değerlendirebilecek.

BirGün Gazetesi
İstanbul'un Son Akciğerleri Çalıklar'a Sermaye Olacak

STRONG>Başbakan Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak’ın Genel Müdürlüğünü yaptığı Çalık Holding bünyesindeki Çalık Grubu, Başbakanlık’a bağlı Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ) 2006 yılında satın aldığı boğaz manzaralı yeşillik araziyi, sonunda ‘hakkınca’ değerlendirebilecek.

Araziyi TOKİ’den aldığı sırada yapılaşma izni çok kısıtlıyken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nce son yapılan plan değişikliğiyle araziye villalar konuşlandırabilecek hakka sahip olan Çalık Grubu, böylece İstanbul'un son akciğerlerini de parasını basanlara verebilecek.

VİLLALAR, ERDOĞAN’A KOMŞU OLACAK

İstanbul Üsküdar’ın yeşil sırtlarındaki, büyük ölçüde koruma alanı içerisinde bulunan 96 dönümlük arazi için Çalık’ın teklif ettiği ve İBB’nin 2008 yılında onayladığı neredeyse ‘tıpatıp’ benzeyen plan tadilatıysa Mimarlar Odası’nın açtığı davayla ‘şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uymadığı’ gibi gerekçelerle iptal edilmişti. Planda küçük değişiklikler yaparak ısrarını belli eden Çalıklar, sonunda arazileriyle ilgili muradına erdi.

Çalıklar’ın; eski Karayolları arazisinde yapacağı ve 3. derece doğal SİT alanında bulunan 120 tripleks villa projesi, İBB Meclisi tarafından 16 Nisan’da tüm itirazlara rağmen onaylandı. Erdoğan’ın Emniyet Mahallesi’ndeki evine 500 metre uzaklıktaki araziyle ilgili plan değişikliği, yine İBB’ye bağlı bulunan kurum ve kuruluşların çoğunun olumsuz ya da şartlı görüş bildirmesine rağmen ‘olur’ aldı.

Parçalar halinde; 1. derece sit alanı, park alanı ve yol alanı olarak planlanan arazi, onaylanan tekliften sonra konut alanı, yönetici merkez alanı ve dini tesis alanı olarak düzenlendi.

KORUMA(MA) KURULU’NUN HAMLESİ

2006’da yapılan ihaleyle Çalık’a geçen arazi 2005 yılına kadar doğal SİT Alanı’ndayken (koruma alanı) İstanbul 6 Nolu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından, koruma derecesi düşürülerek 3. derece doğal sit alanı ilan edildi. Böylece 6.50 metre yükseklikle 2 kat yapılara açılan arazi, son geçirilen plandaki 9.50 metre yükseklik hakkı notuyla 3 katlı villalara ev sahipliği yapabilecek duruma getirildi. Arazinin eğimli olması nedeniyle, eğimin aşağıda kalan kısmından zeminin belirleneceği notuyla ortaya çıkacak katlarsa ‘iskan edilebilir’ notuyla meşrulaştırıldı.

İBB’nin kendi kurum ve kuruluşlarından yapılan itirazlarsa şöyle oldu:

RESMİ İTİRAZLARA KULAK ASILMADI

»Park ve Bahçeler Müdürlüğü, yeşil alan miktarının az olması nedeniyle, yeşil alanların korunması ve yürürlükteki planlara sadık kalınması yönünde olumsuz görüş verdi.

»Ulaşım Planlama Müdürlüğü, bir kısmı yol alanında kalan dev arazide gerekli yol terklerinin yapılması gerektiğini bildirerek şartlı görüş sundu. Arazinin batısından geçen 10 metrelik yolun planda kaldırıldığına da dikkat çekti.

»Şehir Planlama Müdürlüğü ise, söz konusu teklifin bütüncül bir planlama olmaktan uzak, tek bir arazi için karar oluşturulmasını istediği; dolayısıyla şehircilik ilkeleri ve planlama esasları açısından uygun olmadığı, plan bütünlüğünü bozucu nitelikte olduğu ve emsal teşkil edeceği için ‘hayır’ dedi.

»Daha önce yapılan teklifin, açılan bir dava sonucunda “kamu yararına, mevzuatlara, imar yasalarına aykırı’ bulunarak yürütmeyi durdurma kararı aldığı hatırlatıldı.

»İBB Meclisi’ndeki CHP Grubu, söz konusu teklifin Boğaziçi Kanunu’na aykırı, Boğaz’ın silüetini bozucu, mevcut yönetmelik ve imar yasalarıyla çelişir nitelikte olduğu için teklife ret verdi ve plan şerh koydurdu.

»Değişiklikle ayrıca, önceki planda yüzde 45.61 olan arazideki yeşil alan ve yol alanı yüzde 36.47’ya düşürüldüğüne dikkat çekildi.

Ancak tüm bu itirazlar, çoğunluğunu AKP Grubu’nun oluşturduğu İBB Meclisi’nden teklifin geçmesini engelleyemedi.

Bölgede faaliyet yürüten bir emlak şirketinin yönetcisi, İstanbul’da böyle bir alan olmadığı için araziye paha biçilemeyeceğini ama son tanınan imar haklarıyla arazinin kıymetinin en az yüzde 40 oranında arttığını söyleyerek ortaya çıkan ranta dikkat çekti.

‘ARAZİYİ KADEMELİ OLARAK RANTA AÇTILAR’

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, arazideki usulsüzlüğün zeminlerinin yıllar öncesinden atıldığını belirterek, şöyle konuştu:

“Söz konusu yer, doğal sit alanı bünyesinde, Koruma Kurulu yetkisi içerisinde bir kamu arazisiydi. Buranın ranta işlenebilmesi için kademe kademe işlemler yapıldı. Öncelikle; AKP’nin koruma kurullarının kadrolarına dair yaptığı operasyonların meyvesi olan İstanbul 6. Koruma Kurulu, burayı 3. derece sit alanı ilan ederek, kısmi yapılaşmaya açtı. Sonrasındaysa TOKİ, burayı sözde ihalelerle Erdoğan’a yakın, siyasi bağı bulunan Çalık Grubu’na verdi. Buradan anlıyoruz ki Koruma Kurulu’nun bu derecelendirme kararı boşa değilmiş. Zaten, zamanında yatırımcı şirketlerde yönetici olan isimler koruma kurullarına getirilerek bu kurumların sermayeye bağlı olması sağlanmak isteniyordu, son yapılan hamlelerle de siyasallaştırılmış oldu.”

Mimarlar Odası dava açmaya hazırlanıyor

Araziyle ilgili sürecin müthiş bir rant döngüsüyle işlediğini belirten Muhçu, adeta masanın bir başında projeyi çizenlerin, diğer başına giderek teklifi onayladığına dikkat çekti. Muhçu araziyle ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz 2 yıl önceki benzer plan dair açtığımız davada, araziyle ilgili İBB’nin onayladığı teklifin şehircilik ilkelerine ve mevcut imar yasalarına aykırı olduğunu söylemiş, boğaz silüetinin de bozulacağına dikkat çekmiştik.

Mahkeme bizi haklı bulmuştu. Şimdi görüyorum ki son onaylanan plan tadilatı bizim daha önce karşı çıktığımızdan daha da kötü. Burada AKP yandaşlarının rantı düşünülürken, kamu yararı ve şehircilik ilkeleri hiçe sayılmış. Söz konusu plan, şehrin yeşil alanlarına vurulan bir darbedir, ve sadece kişisel çıkarlar düşünülerek hazırlanmıştır. Bu konuyla ilgili incelemelerimizi en kısa sürede sonlandırarak harekete geçmeyi planlıyoruz. Yeni ve daha kötü bir plan söz konusu olduğuna göre, yeni bir yargı sürecinin de başlaması kaçınılmaz. Konuyu tekrar yargıya intikal ettireceğiz.”

ETİKETLER: ekonomi firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/istanbulun-son-akcigerleri-caliklara-sermaye-olacak_80579.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!