Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir, Geleceğini Tartışacak

Kentin gelecek yıllarına yön vermesi planlanan İzmir Stratejik Planı, beş gün boyunca mecliste ele alınacak. Görüşmeler sonunda ortaya çıkacak son taslak, önümüzdeki ay, İçişleri Bakanlığı'na sunulacak.

Cumhuriyet EGE
İzmir, Geleceğini Tartışacak

b>İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, pazartesi gününden itibaren yoğun bir maratona hazırlanıyor. Kentin gelecek yıllarına yön vermesi planlanan İzmir Stratejik Planı, beş gün boyunca mecliste ele alınacak. Görüşmeler sonunda ortaya çıkacak son taslak, önümüzdeki ay İçişleri Bakanlığı'na sunulacak.

Haziran ayında tamamlanarak kamuoyunun tartışmasına açılan stratejik plan, temel sorunlarının çözümü ve vizyonun genişlemesi için projeler içeriyor. Partilerin grup başkanlarıyla görüşmelerini hafta sonunda da sürdürecek olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hedeflerinin İzmir'i bir dünya kenti yapmak olduğunu söyledi. Planın, İzmir'in gerçeklerine göre hazırlandığını belirten Kocaoğlu, "Bu plan, şov yapmadan, nesnel gerçekler göz önüne alınarak, bilim insanlarının katıklarıyla hazırlandı. Belediye olarak yeniden kurumsallaşıyoruz. Kentin geleceğine yön veriyoruz. Kentsel alt yapıdan metro projelerine, İzmir'in 20125 EXPO sergisine hazırlanmasından, sosyal desteklere, kültür ­ sanat, turizm ve fuar yatırımlarına kadar kenti ve kentliyi ilgilendiren her alanda yaşama geçirilecek projelerle İzmir'i bir dünya kenti yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Meclisteki parti gruplarının plana bakışı genelde olumlu. CHP Grup Başkanvekili Savaş Akıncı, kentin planın insan odaklı olduğunu kaydederek, "Plan taslağı hayallerden uzak, gerçekleşme olasılığı yüksek bir şekilde belirlenmiş durumda. İzmir'in geleceğine yön verecek bir çalışmaya siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının katılması çok yararlı olacaktır. Daha yolun başındayız. Kentimizi daha yaşanılabilir bir hale getirmek için uğraş veriyoruz. Ortak bir katılımın sağlanması çok önemli" dedi.

DYP Grup Başkanvekili Muzaffer Tınaztepe, hafta sonunda Kocaoğlu'yla yeniden bir araya geleceklerini belirterek, "Stratejik planı incelemeyi sürdürüyoruz. Kentin geleceğiyle ilgili çalışmalara destek vereceğimizi belirttik. Ciddi bir çalışma var ancak sıkıntılar da var. Asıl işin başındaki kişi Aziz Kocaoğlu'nun tutumu ve yaklaşımı, bize göre iyi. Biz iyi gayretlere destek olacağız" diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Murat Akdemir, stratejik planda daha büyük projelerin yer alması gerektiğini belirterek, meclis toplantılarında eleştirilerinin bu yönde olacağını söyledi. Planın büyükşehir belediyesinin bütçesine göre hazırlandığını kaydeden Akdemir, "Yasal zorunluluk nedeniyle bir stratejik plan yapmak, İzmir'i büyük hedeflere taşıyamaz. İzmir vizyonu ve misyonu anlatılırken fuarlar, kongreler, turizm ve ticaret kenti olması gerektiği bahsediliyor. UNIVERSIADE, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve diğer kurumlara ciddi tecrübeler kazandırdı. İzmir'in bundan sonraki hedeflerinden bir uluslararası organizasyonları kente kazandırmak olmalı. Bu dikkate alınmamış. O kadar paralar harcandı, tesisler kazanıldı. İzmir, Türkiye'de ve dünyada hatırı sayılır bir hale geldi. Bunlar atıl kalmamalı. Belediye, kamu yatırımlarına yön çizebilmeli" dedi.

ANAP Grup Başkanvekili Alaattin Çapuk da, meclis süresince stratejik planın şekillenmesine göre tavır alacaklarını kaydetti. ANAP grubundaki belediyelerin kendi yörelerine ilişkin görüşlerini büyükşehire sunduğunu belirten Çapuk, çevre belediyelerin görüşlerinin de dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Planın içerdikleri
2007-2017 yıllarını kapsayan stratejik plan; yönetim, çevre sağlığı, imar-kentsel koruma ve tasarımı, kentsel altyapı, ulaşım, sağlık, sosyal hizmetler, turizm, fuarcılık ve dış ilişkiler, itfaiye ve afet yönetimi, bilgi ve iletişim teknolojileri, yeşil alanlar ve parklar, enerji, bütçe-satın alma ana başlıklarından oluşuyor. Plandaki bazı projeler şöyle sıralanıyor:

- EXPO 2015'e ev sahipliği yapılabilmesi için hazırlıkların tamamlanması.
- Aliağa-Menderes hızlı tren hattının bitirilmesi. Metro hatlarının, Otogar, Üçkuyular, Narlıdere ve Buca'ya uzatılması.
- Başta Balçova Narlıdere olmak üzere jeotermalin yaygınlaştırılması.
- Yeni fuar alanının yaşama geçirilmesi.
- Kente 9 yeraltı otoparkı kazandırılması.
- Körfezi ve çevreye yönelik yatırımlara hız verilmesi.
- Kent ormanları ile yeni yeşil alanların genişletilmesi.
- Çarpık yapılaşmanın bulunduğu alanların toplu konut bölgelerine taşınması.
- Yeni kongre merkezi oluşturulması.
- İzmir Bilim Parkı'nın projelendirilmesi.

Hicran ÖZDAMAR

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmir-gelecegini-tartisacak_46930.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!