Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

İzmir’in Suyunu Gediz Zehirliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iki yıl önce baş gösteren arsenikli su krizini 15 milyon Euro harcayarak yaptığı arıtma tesisleriyle çözdü. Çeşmelerden akan suda arıtma uygulandığı için arsenik sorunu yok. Ancak kentin su ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Menemen, Göksu ve Sarıkız kuyularında sorunun devam ettiği ortaya çıktı. Kentin temiz

Milliyet EGE
İzmir’in Suyunu Gediz Zehirliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iki yıl önce baş gösteren arsenikli su krizini 15 milyon Euro harcayarak  yaptığı arıtma tesisleriyle çözdü. Çeşmelerden akan suda arıtma uygulandığı için arsenik sorunu yok. Ancak kentin su ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Menemen, Göksu ve Sarıkız kuyularında sorunun devam ettiği ortaya çıktı. Kentin temiz su kaynaklarını Gediz’in zehirlediği belirtildi.

Beş kat daha yüksek

Son ölçümlerde İzmir’in temiz su kaynağı kuyularının tamamında arsenik oranlarının Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği ve Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de de zorunlu kıldığı litrede 10 mikrogram olan sınır değerin üstünde olduğu tespit edildi. Hatta bazı kuyularda sınır değerlerin beş kat aşıldığı anlaşıldı. Göksu 11 No’lu kuyuda litrede 57.18, 10 No’lu kuyuda 56.47 ve 1 No’lu kuyuda da 48.03 mikrogaram arsenik görüldü. Sarıkız 3 No’lu kuyuda litrede 34.94, 6 No’lu kuyuda 32.50 ve 10 No’lu kuyuda da 30.78 mikrogram arsenik olduğu belirlendi.

Ana neden Gediz Nehri

İki yıl önce kuyulardaki suda arsenik oranlarının yükselmesinin en önemli sebebinin kuraklık olduğu sanılıyordu. Fakat uzun süredir yüksek yağış oranları görülmesine rağmen arsenik oranlarının düşmemesi gözleri Gediz Nehri’ne çevirdi. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Dr. Hasan Baykal, su kuyularındaki arsenik oranlarının düşmemesinin iki nedeni olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Birincisi, ağır metallerin yıllar boyunca kuyuların bulunduğu alandaki katmanlarda birikmesi. İkincisi ise Gediz Nehri’nin taşımaya devam ettiği ciddi orandaki ağır metallerdir. Gediz’in getirdiği yüzey suları yeraltına süzülüyor. Gediz Nehri çok önemli bir kirletici parametredir.”

Çeve Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Vildan Gündoğdu da konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“İZSU Genel Müdürlüğü’nde danışman olarak çalıştığım dönemde Gediz Nehri’ndeki arsenik oranlarının çok yüksek olduğunu yapılan analizlerde görmüştük. Su kuyularının olduğu bölgede jeolojik yapı çok iyi incelenmeledir. Kuyulardaki suyu Gediz, ciddi oranda kirletiyor olabilir. Gediz Nehri’nin mutlaka temizlenmesi gerekiyor.”

Kuyulardaki arsenik oranları (litre/mikrogram)

Göksu 1 No’lu kuyu: 48.03
Göksu 11 No’lu kuyu: 57.18
Göksu 19 No’lu kuyu: 56.47
Sarıkız 3 No’lu kuyu: 34.94
Sarıkız 6 No’lu kuyu: 32.50
Sarıkız 10 No’lu kuyu: 30.78
Menemen 3 No’lu kuyu: 17.18
Menemen 18 No’lu Kuyu: 11.58

İzmir’in su kaynakları (metreküp/gün)

Tahtalı Barajı 154.800
Ürkmez Barajı 3.100
Güzelhisar Barajı 25.550
Sarıkız Kuyuları 63.886
Göksu Kuyuları 110.014
Menemen-Ç.Köy Kuyuları ...26.625
Halkapınar Kuyuları 87.640
Pınarbaşı Kuyuları 3.329
Toplam su üretimi 474.944

http://www.yapi.com.tr/haberler/izmirin-suyunu-gediz-zehirliyor_76276.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!