Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

JingYa Okyanus Eğlence Merkezi

Raimund Abraham'ın Çin'de Pekin'in merkezinde tasarladığı JingYa Okyanus Eğlence Merkezi projesi 2007'de tamamlanacak.

Arcspace
JingYa Okyanus Eğlence Merkezi

br/>

























"Pekin'de belirlenen arsanın Yasak Şehirden sadece birkaç blok ötede olması ve şehirsel hatıralarından tamamen arındırılmış olması nedeniyle mimari müdahalenin temel parametrelerini yerine getirebilmek için orada kendi arsamı, kendi hatıralarımı yaratmak zorunda bırakılmıştım."
Raimund Abraham

JingYa projesi Yasak Şehir'den birkaç blok ötede, Pekin'in ana caddelerinden birinin üzerinde yer alıyor.
Merkezi konumuna rağmen arsada hiçbir belirgin tarihi kimlik öğesi yok. Belirgin bir şehirsel tipolojiye sahip olmamakla birlikte cesur bir mimari müdahaleyi de kabul etmiyor.
Bunun yerine yeni yapı bloğunun okyanusla mecazi bir birlikteliği tetiklemesiyle, korku veren gücüyle, huzurlu sükunetiyle ve su ve havanın saydamlığı arasında sağladığı sürekli akış ile mimari bir peyzaja dönüşerek "Arsa"nın yerini tuttuğu farklı bir strateji gerektiriyor.
Tektonik bir peyzaj kelimenin tam anlamıyla doğuda ana caddeye ve kuzeyde Gan Maian Hy Tong Sokağına bakacak şekilde bina bloğuna oyulmuş.

Ana cephe uzaklaştırılmış bir perde duvar şeklinde kendine has bir imaj oluşturuyor. Gün boyunca içerden yarı saydam, gece ise dışarıdan yarı saydam ana cephe binanın ardında yatan strüktürü hem çapraşıklaştırıp anlaşılmaz hale getirir hem de bir yandan açığa çıkarıyor. Eş zamanlı olarak hem muğlak hem de açık bir şekilde sunulmasını sağlıyor.

Dıştan bir rampa (ya da bir 'Sky-Walk') altıncı ve yedinci katları birleştiriyor.
Perde duvarın topoğrafyasında soyut bir müdahale olarak, dikdörtgensel bina bloğunun hayali düşey yüzeyi yeniden düzenlenmiş.
"Sky-Walk" sadece ayrışmış şehir peyzajına yukarıdan bakarak şehrin üzerinde ondan ayrışmış olma deneyimini sağlamıyor, ayrıca dış dünyadan sahnelenmemiş bir bakış da sunuyor.

Binanın kuzey doğu köşesindeki ana giriş lobisi dinamik bir düşey mekan oluşturuyor ve bir açık merdivenle merkezin ana aktivitelerinin olduğu bölümle birleştiriliyor. Bu yukarı katları da birbirine bağlarken dikey akışı devam ettiren cömert bir dairesel merdiven.
Güney ve batı cepheleri dışarının içsel işlevlerini yansıtan hacimlerden oluşan soyut bir topoğrafya ile tanımlanmış. Bu ana cephedeki ayrışmış perde duvarın diyalektik karşıtıdır.

Tahmini tamamlanma: 2007

"JingYa Ocean Entertainment Center" çizim ve maketleri geçtiğimiz bahar ayında New York'ta Frederieke Taylor Gallery'de sergileniyordu.

"Mimari çizim Abraham'ın çalışmasının evriminde inşa edilmiş mimarinin üstün niteliklerini zorlayarak merkezi bir konum teşkil ediyor... Abraham'ın çizimleri ve projeleri inşa edilmiş gerçek örnekler kadar öz bir mimari teorinin köklerini yansıtıyor."
Kenneth Frampton
Reality and Representation in Contemporary Architecture, 1982

Çev: Bilge Ar


http://www.yapi.com.tr/haberler/jingya-okyanus-eglence-merkezi_30653.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!