Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kaç Yıl Geçti Saymadım AKM Kapanalı...

Dünya Tiyatrolar Günü kapsamında Beyoğlu'nda toplanan tiyatro sanatçıları ve seyircilerii, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yaklaşık iki yıldır tadilat nedeniyle kapalı olmasını protesto etti. Galatasaray Lisesi önünde toplanan grup, "Tiyatro Bildirisi" okunduktan sonra alkış ve sloganlar eşliğinde İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı

CNN Türk
Kaç Yıl Geçti Saymadım AKM Kapanalı...

Dünya Tiyatrolar Günü kapsamında Beyoğlu'nda toplanan tiyatro sanatçıları ve seyircilerii, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yaklaşık iki yıldır tadilat nedeniyle kapalı olmasını protesto etti. Galatasaray Lisesi önünde toplanan grup, "Tiyatro Bildirisi" okunduktan sonra alkış ve sloganlar eşliğinde İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı önüne kadar yürüdü. Burada, Shakespeare'in bir oyunundan "Bütün Dünya Bir Sahne" adlı bölümü sahnelenirken Ayışığı Sanat Merkezinden genç oyuncular da "İstanbul" adlı oyunu sergiledi.

Buradan AKM önüne yürüyen grup adına bir basın açıklaması yapan Kültür-Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkıran, Kültür ve Turizm Bakanlığının bugünlerde verdiği demeçlerde kültür ve sanat kurumlarının özelleştirilmesinin gerekliliğinin daha net şekilde ifade edildiğini savundu. Demirkıran, şunları kaydetti:

"Ülkemizde yasalarla kurulan kurumlar kolay kaldırılamaz. Bugün devlet tiyatroları yasalara rağmen fiilen işlemez hale getirilmiş, KİT haline getirilerek niteliksizleştirilmiştir. Sanatçılarımıza kapitalist esnek çalışma koşulları dayatılmış, sanatkara kanunlarda olmamasına rağmen bir yıllık hizmet sözleşmesi uygulamaları dayatılmış ve ücret talepleri çıkmayan özel yasa nedeniyle yıllardır erozyona uğratılmıştır. Bütün bunların üzerine sanat mekanları kapatılmak istenmiş, var olanlar ise bakımsız bırakılarak kendi kaderlerine terk edilmiştir. 1310 sayılı Devlet Tiyatrosu Kuruluşu hakkındaki yasanın yetersiz kaldığı söylemleri ile başlayan ve sonu nereye gideceği belli olan çalışmayı yapan siyasi iradeye sormak gerekmektedir, bu yasayı özüne uygun olarak uyguladınız mı? Sanatı ve sanat emekçilerini koruyan ve geliştirilmesi için yöntem öneren yasanın işaret ettiği sanatı ve sanat emekçilerini özgürleştirecek yasaları çıkardınız mı?"

AKM'nın aslına uygun olarak hizmete açılması gerektiğini söyleyen Demirkıran, sanatın gelişmesine de katkıda bulunulmasını istedi.

Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) İstanbul Başkan Yardımcısı Orhan Kurtuldu da AKM'nin 1999 yılında "10521 sayılı Koruma Kurulu Kararı" ile tescil edilmiş bir kültür varlığı olduğunu hatırlattı. Kurtuldu, AKM'nin 2006 yılında "689 sayılı" kararla rölövesi ve 2008'de de restorasyon avan projesinin onaylandığını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul 2010 AKB Ajansı arasında AKM'nin tadilatına ilişkin imzalanan protokolden sonra AKM ile ilgili inisiyatiflerin ajansa geçtiğini söyleyen Kurtuldu, "Ajans tarafından hazırlanan çeşitli projeler Koruma Bölge Kurulunca onaylanmıştır. Onaylanan restorasyon projeleri, binayı kullanan sanat kurumlarının yöneticileri ve sanatçıları uygun bulmamıştır. AKM'nin kullanıcıları olan sanat kurumları ve sanatçıların uygun bulmadığı, sanatsal işleyişi bozan bu restorasyon avan projenin uygulanmasında ajansın ısrarı üzerine kültür ve sanat sendikası idari yargıda dava açmak zorunda kalmıştır" diye konuştu.

Kurtuldu, dava açılan idari mahkemenin bilirkişi incelemesi yaptırarak, önce yürütmeyi durdurma, sonra da esastan kararını vererek İstanbul 2010 AKB Ajansının uygulatmaya çalıştığı projenin kanun ve yasalara uygun yapılmadığı kararını aldığını aktardı. Tiyatronun bir ülkenin çöktüğünü ya da yükseldiğini gösteren bir parametre olduğunu ifade eden Kurtuldu, "Bu ülkede tiyatroya bakın ve ülkenin halini görün" dedi. Kurtuldu, Türkiye'de AKM kadar donanımlı ve nitelikli başka bir kütür merkezinin olmadığını ifade ederek, AKM'nin bir an önce faaliyete açılarak sanat hizmetlerine devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kac-yil-gecti-saymadim-akm-kapanali-_78016.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!