Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kandilli’de Bir Eğitim Kültür Merkezi

İstanbul Boğazı’nda Osmanlı dönemine ait en güzel mimari eserlerden biri olan Adile Sultan Sarayı, Sakıp Sabancı Kandilli Eğitim ve Kültür Merkezi olarak hizmete açıldı.

NTV
Kandilli’de Bir Eğitim Kültür Merkezi

stanbul Boğazı’nda Osmanlı dönemine ait en güzel mimari eserlerden biri olan Adile Sultan Sarayı, Sakıp Sabancı Kandilli Eğitim ve Kültür Merkezi olarak hizmete açıldı. Merhum işadamı Sakıp Sabancı tarafından yapılan bağışla restorasyonu tamamlanan Adile Sultan Sarayı’nın açılışını, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik yaptı.

Çelik, “Bir karar aldık. Mevcut Kandilli Kız Lisesi’nin betonarme binalarını yıkacağız ve Adile Sultan Sarayı’na yakışır bir lise yapacağız. Boğaziçi’ne inci gibi yakışan yeni bir eseri, hem eğitime, hem de Boğaziçi’ne kazandırmış olacağız” dedi. Sakıp Sabancı’nın eşi Türkan Sabancı da içinde bulunulan 150 yıllık tarihi Adile Sultan Sarayı’nın, tarihte önemli kişilere evsahipliği yaptığını, sonrasında ise yüzlerce çağdaş Atatürk kızına eğitim veren bir mekan olduğunu söyledi.

İstanbul Boğazı’nın en görkemli noktalarından Kandilli’de yer alan ve İstanbul’un ihtişamını göz önüne seren Adile Sultan Sarayı, 1876 yılında Sultan Abdülmecit tarafından kızkardeşi adına yaptırılmış ve dönemin en önemli mekanlarından biri olmuştur. Mimar, Çırağan Sarayı’nın ve İstanbul’un birçok tarihi eserine imzasını atan Sarkis Balyan’dır.

“Sakıp Sabancı Kandilli Eğitim ve Kültür Merkezi”
Adile Sultan Sarayı, bizzat Adile Sultan tarafından ölümünden önce, 1899’da kız okulu olması isteği ile Milli Eğitim’e bağışlanmıştır. Daha sonra Kandilli Kız Lisesi olarak kullanıldığı dönemde 1986 yılında geçirdiği büyük yangın sonrasında, değerli işadamı merhum Sakıp Sabancı’nın bağışı ile restore ettirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Valiliği, merhum Sakıp Sabancı, Hacı Ömer Sabancı Vakfı (VAKSA) ve Kandilli Kız Lisesi Eğitim ve Kültür Vakfı’nın (KANKEV) desteklerini biraraya getirmeleri ile yeniden hayat bulan Adile Sultan Sarayı, “Sakıp Sabancı Kandilli Eğitim ve Kültür Merkezi - Adile Sultan Sarayı” adı ile hizmet verecek.

İstanbul’un en saygın organizasyon mekanlarından biri olması hedeflenen Saray’da, Boğaz manzarasına hakim, altın varak işlemeli, yüksek tavanlı salonlar yer alıyor. Sarayın 500 kişilik ziyafet ve toplantı amaçlı Oval Salonu, 200 kişilik 2 adet toplantı salonu, 1300 m2’lik kokteyl ve sergi alanı, 20 adet 30-40 kişilik seminer salonları, 2000 kişilik “Saray Bahçesi” ve çeşitli servis birimlerini içeren toplam 5625 m2 kullanım alanı bulunuyor.

Adile Sultan kimdir?
Sultan 2. Mahmud’un kızı, Sultan Abdülmecit’in kız kardeşi olan Âdile Sultan (1825-1898), Osmanlı tarihinin en ilgi çeken kadınlarından biridir. Çok iyi bir eğitim alan, bir divan yazan, beş padişah dönemi ve bir asra yakın süren ömründe hep olumlu ve hayırlı işler yapan Adile Sultan, Osmanlı hanedanına mensup divan sahibi tek kadın şairdir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kandillide-bir-egitim-kultur-merkezi_46737.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!