Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kapısı Yok, Bacası Var!

Kapadokya’nın ilk yerleşimi olduğu belirtilen Aşıklı Höyük’ün 12 kerpiç evle küçük bir modeli oluşturulurken, söz konusu evlere 10 bin yıl öncesinde olduğu gibi çatıdan giriliyor. Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşıklı Höyük’ün insanlık tarihinin dönüşüm noktalarından birinde yer aldığını,

Radikal Gazetesi
Kapısı Yok, Bacası Var!

Kapadokya’nın ilk yerleşimi olduğu belirtilen Aşıklı Höyük’ün 12 kerpiç evle küçük bir modeli oluşturulurken, söz konusu evlere 10 bin yıl öncesinde olduğu gibi çatıdan giriliyor. Aşıklı Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aşıklı Höyük’ün insanlık tarihinin dönüşüm noktalarından birinde yer aldığını, 10 bin yıllık tarihiyle Orta Anadolu’nun bilinen ilk yerleşimi olduğunu söyledi.

Aşıklı Höyük kazısının 20 yıl önce başladığını ifade eden Özbaşaran, höyüğü koruma altına almak, yayın ve sergileme amaçlı kazı çalışmalarına belli bir süre ara verildiğini kaydetti. Kazı alanında, sergileme çalışması için 2008 yılında inşasına başlanan yapıların bu yıl tamamlandığını belirten Özbaşaran, "Yapılar Aşıklı Höyük’te arkeolojik çalışmalarla açığa çıkardığımız yerleşmenin bir bölümünün plan, boyut ve yön açısından orijinaline sadık kalınmış birebir kopyasıdır" dedi.

10 bin yıllık köy yeniden hayat buldu

2008 ve 2009 yılında yaptıkları 12 kerpiç evle 10 bin yıllık köyün küçük bir modelini oluşturduklarını anlatan Özbaşaran, şunları kaydetti:

"10 bin yıllık Aşıklı deneysel evlerine damda bırakılan bir delikten ahşap merdivenler yardımıyla giriliyor. İki odalı evlerde, odalar arasında geçitler, ev içlerinde ocaklar, otlar, öğütme taşları, hasırlar ve sepetler bulunuyor. Hepsi Aşıklı Höyük kazılarında bulunmuş orijinallerinin kopyalarıdır. Bir evde ise Aşıklı topluluğunun ölü gömme geleneklerini yansıtmak amacıyla taban sıvası altına açılan bir çukura iskelet yerleştirdik. Evlerden bir tanesini ise ziyaretçilerin kazılarda ortaya çıkarılanları ve kazı tarihçesini fotoğraflarla izleyebilecekleri şekilde düzenledik."

Kazı çalışmaları sürerken, höyüğe gelen turistlerin sayısının her yıl arttığını vurgulayan Özbaşaran, "Bu canlandırma Aşıklı Höyük’e gelen turistlere insanlık tarihinin uzak geçmişinden bir kesit sunarken, arkeologlara da deneysel arkeoloji bağlamında önemli katkılar sağlıyor" dedi.

"İlginç bir deneyim"

Turistlerin Aşıklı’da 10 bin yıl önceki yaşamı somut olarak görme ve tanıma imkanı bulduklarını belirten Özbaşaran, şöyle devam etti:

"Kapadokya’nın ilk yerleşimi olan Aşıklı Höyük böylece kültür turizmine açıldı. Yüzlerce yabancı turist deneysel aşıklı evlerinde 10 bin yıllık tarih yolculuğuna çıkıyor. Kerpiç evlerimiz ziyaretçileri bekliyor. Çatılardan giriş yapılan evlere, ziyaretlerde kolaylık sağlamak için yandan kapı açtık. Neolitik dönem insanlarının evlere nasıl girip çıktıkları birebir gözlemleniyor, turistler için güzel bir deneyim oluyor. Çatıdan eve giriş yapmak yabancı turistlerin çok hoşuna gidiyor."

Özbaşaran, Aşıklı Höyük’teki bu çalışmanın Kapadokya’daki aktif kültür turizmine önemli katkı sağlayacağını düşündüklerini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kapisi-yok-bacasi-var_72754.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!