Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kıraç: İzmir, Gediz için Üzerine Düşeni Yapıyor

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun 2012'de balık tutacak kadar temiz olmasını hayal ederek takvim belirlediği Gediz'le ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Eroğlu'nun takvimine harfiyen uyan İzmir'in, Gediz'le ilgili üzerine düşeni yaptığını belirten Vali Kıraç, 2010 yılından itibaren kent

Yeni Asır Gazetesi
Kıraç: İzmir, Gediz için Üzerine Düşeni Yapıyor

İzmir Valisi Cahit Kıraç, Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun 2012'de balık tutacak kadar temiz olmasını hayal ederek takvim belirlediği Gediz'le ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Eroğlu'nun takvimine harfiyen uyan İzmir'in, Gediz'le ilgili üzerine düşeni yaptığını belirten Vali Kıraç, 2010 yılından itibaren kent sınırlarındaki kirletici unsurları tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini söyledi.

Sorun, diğer iller

Sıkıntının diğer illerden kaynaklandığını belirten Kıraç, "İzmir kendi bölgesinde Gediz'i kirletici unsurların tümünü ortadan kaldıracak planlamayı yaptı. Program, etap etap uygulanıyor. Son olarak Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) yönetimi, tüzel kişilikle ilgili sorunlarını aşarak ana arıtma tesisini ihale etti. Zaten bölgemizde Hamzababa köyü hariç hepsi Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde" dedi. Kıraç, "Büyükşehir Belediyesi de Kemelpaşa, Menemen ve Foça evsel atık arıtma tesislerinin yapımını sürdürüyor. 2012'ye varmadan İzmir'in, Gediz'i kirleten unsurları tamamen ortadan kalkmış olacak" diye konuştu.

İzmir'de göreve başladığı günden bu yana Gediz Havzası'nın korunması konusu üzerinde hassasiyetle durduğunun altını çizen Vali Kıraç, Bakan Eroğlu'nun da konuyu yakından takip ettiğini hatırlattı. İzmir olarak Gediz'le ilgili problemleri çözdüklerini tekrarlayan Kıraç, merkezi Manisa'da bulunan Gediz Havzası Çevre Koruma Hizmet Birliği'nin daha aktif olması gerektiğini dile getirdi. Birliğin merkezinin hangi ilde olduğundan çok, ne yaptığının önemine dikkat çeken Kıraç, şunları söyledi: "Birlik, arıtma olmayan ve Gediz'i kirleten yerleri takip edip gündeme getirmeli. Oraları takip ederek kamuoyu yaratmalı. Birlik belli bir kaynağı olan sorunu çözecek bir kurum değil. Ama olayı gündemde tutup insanları harekete geçirebilir."

Birlik çalışmaları

Gediz Havzası Çevre Koruma Hizmet Birliği Encümen Üyesi ve İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci ise, bazı işletmelerin arıtmalarını çalıştırmadığını hatırlattı. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün gerekli kontrol ve denetimleri yapmadığını ileri süren Değirmenci, şunları kaydetti:

"İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, gerekli kontrolleri yapmıyor ve ceza kesmiyor. Burada sorun tesislerin arıtması olmasına rağmen çalıştırmaması. Zaman zaman Gediz'in kirliliği artıyor. Arıtmaların çalıştırılmadığını buradan da anlayabiliriz. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nü bu konuda göreve çağırıyorum. Bu arada İzmir üzerine düşeni yapıyor. Ancak, Manisa'da hala evsel arıtması olmayan yerler var. Salihli ve Turgutlu gibi ilçelerin yanı sıra çok sayıda belde belediyesinin hala arıtma tesisi yok. Bu ilçe ve beldeler, Bakan Eroğlu'nun takvimine nasıl uyacak?"

Kemalpaşa sorunu ortadan kalkıyor

KOSBİ Başkanı Pınar Yurdun arıtmadan çıkan suyu çiftçilere vereceklerini vurguladı

Gediz'i kirletici unsurlardan biri olarak gösterilen Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, bürokratik sorunlarını aşarak bünyesindeki 295 işletmenin bağlanacağı ana arıtma tesisinin ihalesini geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. 5 milyon 880 bin TL'lik arıtmanın yapımı, 2010'un Eylül ayı sonunda tamamlanacak. Şu anda 10 milyon metreküp olarak hizmet verecek arıtmanın kapasitesinin 40 milyon metreküpe kadar çıkabileceğini belirten KOSBİ Başkanı Pınar Yurdun, "İşletmelerin arıtmaları, yapımı tamamlandıktan sonra ana arıtma tesisine bağlanacak. Sular, Çevre Bakanlığı'nın kabul ettiği kriterlere göre arıtılacak. Biz arıtmadan çıkacak suyun, sulama amaçlı olarak bölge çiftçisi tarafından kullanılmasını temin etmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Üç ilçe

İzmir Büyükşehir Belediyesi-İzsu Genel Müdürlüğü yetkilileri ise, Gediz'i kirletici bölgeler olan Kemalpaşa, Menemen ve Foça'nın evsel arıtma tesisi sorununu çözdüklerini dile getirdi. Kemalpaşa, Menemen ve Foça ilçelerinin evsel arıtma tesislerinin yapımının sürdüğünü belirten yetkililer, "3 ilçedeki arıtmaların 2010'un ortalarında hizmete girmesini bekliyoruz. Bu arıtmaların tamamlanmasının ardından ilimizde Gediz'i kirletici unsurlar ortadan kalkacak" diye konuştu.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/kirac-izmir-gediz-icin-uzerine-duseni-yapiyor_75345.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!