Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Konut Alımındaki KDV İndirim Farkı Vatandaşa Verilmedi

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, 2016’da konutlarda yüzde 18’lik KDV’nin yüzde 8’e indirilmesi nedeniyle inşaat şirketleriyle davalık olan çok sayıda tüketiciyi ilgilendiren verdiği kararda, “KDV’deki indirim nedeniyle tüketiciye para iadesi yapılmaz” dedi.

yapi.com.tr
Konut Alımındaki KDV İndirim Farkı Vatandaşa Verilmedi

Konut piyasasını canlandırmak için 3 yıl önce Bakanlar Kurulu kararı ile KDV indirimine gidildi. 8 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeyle, 150 metrekareye kadarki konutlar için KDV yüzde 18’den 8’e indirildi. Bu durum, daire alan çok sayıda kişi ile inşaat şirketlerinin de karşı karşıya gelmesine neden oldu.

Dava konusu bir olay da İstanbul Bağcılar’daki lüks bir konut projesinde yaşandı. Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre; önde gelen bir inşaat firmasından daire satın alan bir tüketici, satış sözleşmesini 18 Eylül 2013’te imzalandı. Dairenin satış bedeli KDV dahil 393 bin 231 TL olarak belirlendi. Vaatandaş ilk olarak 99 bin 423 TL’lik peşin ödeme yaptı. Akabinde 200 bin TL de banka kredisi çekti. Kalan tutar için ise 1 Şubat 2016 ödeme tarihli 95 bin 808 TL’lik senet verdi. Sözleşmeye göre daire 16 Temmuz 2015’te bitirilip alıcıya teslim edilecekti. Ancak, inşaat şirketi daireyi 8 ay sonra teslim etti.

KDV yüzde 8 oldu
Süreç devam ederken 8 Eylül 2016’da KDV 10 puanlık düşüşle yüzde 8’e geriledi. Tüketici, KDV ile ilgili gelişme sonrası, ‘Müteahhit firma devlete yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV ödeyecek, dolayısı ile benden fazla para almış oluyor’ diyerek daire için 393.231 TL değil 361.737 ödemesi gerektiğini bildirdi, daha önce ödediği 299.423 TL’ye ek olarak 62.314 TL’yi daha banka kanalı ile ödedi. Böylece yüzde 8’lik KDV üzerinden ödemesini tamamladı. Ödemesini yaptıktan sonra hem şirkete verdiği senedin iadesini, hem de tapusunu talep etti. Ancak, inşaat şirketi eksik ödeme yapıldığını belirterek talebi geri çevirdi. Vatandaş bu kez Bakırköy 1. Tüketici Mahkemesi’nde, ‘Tapu iptali ve tescil’ davası açtı. Davalı şirket ise, davanın reddine karar verilmesini istedi.

Mahkeme yaptığı yargılama sonrası, tapunun alıcıya devrine karar verdi, alıcının verdiği senedin iadesi talebini ise geri çevirdi. Mahkeme kararında, KDV’deki indirim nedeni ile alıcının bir bedel talebinde de bulunamayacağına hükmedildi. Mahkemenin bu kararına vatandaş da inşaat şirketi de itiraz etti. İtirazı İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi değerlendirdi. Daire, tüketici mahkemesinin verdiği kararın çelişkili olduğuna hükmetti. Mahkeme, alıcının istinaf talebini reddetti. İstinaf mahkemesi, alıcıya tapu devri yapılması yönündeki yerel mahkeme kararını da kaldırdı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-alimindaki-kdv-indirim-farki-vatandasa-verilmedi_174192.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!