Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konut Satışları Gerilemedi

TÜİK'e göre yılın 3. çeyreğinde konut satışları yüzde 42 düşerek 112 bine indi. Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ise bu düşüşün bir gerileme anlamına gelmediğini, önceki çeyrekte tapu harçlarında yapılan indirim sebebiyle kâğıt üzerinde bir artış görüldüğünü söyledi.

Gazete Haber Türk
Konut Satışları Gerilemedi

TÜİK'e göre yılın 3. çeyreğinde konut satışları yüzde 42 düşerek 112 bine indi. Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ise bu düşüşün bir gerileme anlamına gelmediğini, önceki çeyrekte tapu harçlarında yapılan indirim sebebiyle kâğıt üzerinde bir artış görüldüğünü söyledi. 

Üçüncü çeyrekte inşaat sektörünün yüzde 42 küçüldüğünü açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK), itiraz geldi. Sektörün önde gelen oyuncularından Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, söz konusu açıklamanın gerçeği yansıtmadığını söyledi. Çelik'e göre bu durum, hükümetin yılın başlarında tapu harçlarını ve KDV oranlarını indirmesinden kaynaklandı. Daha önce ev alan pek çok vatandaş, binde 15'lik harcı ödememek için tapuyu üzerine geçirmiyordu. Harçların binde 5'e çekilmesi ile bu durumdakilerin çoğu tapu dairelerine başvurarak evini resmen üzerine geçirdi.

Yılın ikinci çeyreğinde konut satışlarının yüzde 79'luk artmış gibi göründüğünü belirten Ömer Faruk Çelik, "Bunun sebebi, hükümetin tapu harcı ve KDV oranlarındaki indirimiydi. Şu anki yüzde 42'lik azalma ise normale dönüşün bir göstergesidir. Yoksa bir düşüşten bahsetmek mümkün değildir." dedi. Yeni başlatılan 'Para Katlama Sanatı' hakkında bilgi vermek için bir basın toplantısı düzenleyen Çelik, doğruyu yansıtmayan olumsuz verilerin, en fazla istihdam sağlayan inşaat sektörüne zarar vereceğini aktardı. Bu sebeple herkesin dikkatli davranmasını isteyen Sinpaş GYO İcra Kurulu Başkanı, ikinci çeyrekte konuta talebin yüzde 79 artış göstermesini de, "İnsanlar devlet indirim verdiği zaman güveniyor ve alım satıma yönelebiliyor. Ama firmaların yaptığı indirimi nedense ciddiye almıyorlar. Bu, insanların sadece devlete güvendiğini açıklıyor olsa gerek." şeklinde yorumladı.

Ömer Faruk Çelik, 'para katlama sanatı' projesi ile insanları paralarını bankalardan çekip yatırıma yöneltmeyi ve sektöre canlılık getirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Kampanya ile Sinpaş'ın başlamakta olan ve başlayacak tüm inşaat projelerinden ev almak isteyenlere bir yıl içinde vazgeçerlerse anaparalarını geri ödeme garantisi verilecek. Satın aldığı evinde oturmak istemeyenlere de üç ay içinde kiracı bulunacak. Ayrıca ikinci yıl evden çıkmak isteyen müşterilere ise yüzde 3 hizmet geliri kesmek kaydıyla evin o günkü (değerlenen ya da düşen) fiyatı üzerinden satışını yapıp kazanılan parayı verme garantisi sunulacak. Çelik, projeyi konut piyasasının güçlenmesi için başlattıklarını bildirdi. 'Zarar etme ihtimaliniz de yüksek. Tüm riskleri düşündünüz mü?' sorusuna ise, "Her şeyi düşündük ve çok heyecanlıyız. Biz bu kampanya sayesinde 2010 yıl sonu hedefini yılın ortalarında tutturacağımızı düşünüyoruz. Türklerin yüzde 80'i evi oturmak için alır. Ancak yüzde 6'lık bir geri dönüş olabilir ki, buna da her zaman hazırız. Hedefimiz krizden dolayı parasını mevduatta tutan herkesi ev sahibi yapmak." değerlendirmesinde bulundu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konut-satislari-gerilemedi_74737.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!