Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konutta Gecikme İçin Banka Teminatı İsteyin

Büyük alıcılar, konut alırken korunmak için banka teminat mektubu istemeye başladı. Belirsizlik, aynı uygulamayı, bireysel alımlar için de gündeme getirdi.

Sabah Gazetesi



üyük alıcılar, konut alırken korunmak için banka teminat mektubu istemeye başladı. Belirsizlik, aynı uygulamayı, bireysel alımlar için de gündeme getirdi.

Finansal piyasalardaki dalgalanma, konut kredi faizlerindeki düşüşten hız alan gayrimenkul sektörünü durma noktasına getirince, bugüne kadar pek de akla gelmeyen ihtimaller konuşulmaya başlandı. Konut projelerini maketten satan ve 18-24 ay sonrası için teslim sözü veren şirketlerin, evleri zamanında teslim edip edemeyeceği, gecikme durumunda sorumluluklarının ne olacağı tartışılıyor. Bu konuda henüz kötü bir örnek yaşanmadı ama, konut teslim yılı olan 2007'de hangi şirketin sözünü tutacağı, hangilerinin teslimleri geciktireceği merakla beklenirken, yeni satın almalar için müşteriyi koruyacak ön tedbirler devreye giriyor.

Amerikalı emlak franchising kuruluşu Realty World'ün Türkiye Genel Müdürü Yaşar Büyükçetin, son dönemde yaptıkları satın almalarda müşterinin müteahhitten teminat mektubu istediğini söyledi. Büyükçetin, "Teslimin gecikmesi ya da hiç teslim edilmemesi gibi durumlarda mahkeme sürecinde uğraşmak yerine böyle bir talepte bulunmak müşteriyi de rahatlatıyor. Teminat mektubu böyle bir durumda hemen nakde çevrilebildiği için mağduriyet zaman geçirmeden giderilebiliyor. Bunu şu anda büyük alımlar için yapıyoruz. Ama tek bir daire satın almak isteyen müşteri de böyle bir talepte bulunabilir" dedi.

30 ay şartla satılmadı
Büyükçetin, geç teslimlerde müteahhidin sözleşmede yer alan sorumluluklara uyması gerektiğini hatırlatarak, "Bu, geciken süre için emsal kira bedelinin müşteriye ödenmesi ya da sözleşmeyle belirlenen başka cezalar olabilir. Konut alırken bu tür ihtimalleri göz önünde bulundurmayanlar bence sözleşmelerini yeniden gözden geçirsin. Eğer bu konu sözleşmede açık bırakılmışsa Tüketici Kanunu'nda belirtilen 30 ay süresi geçerlidir ki birkaç istisna dışında hiçbir proje 30 ay sonra teslim şartıyla satılmadı" diye konuştu.

'30 ay olan yasal süreyi uygulayacağız'

Ali Ağaoğlu (Ağaoğlu İnşaat)
Piyasada TOKİ'nin projelerinin gecikeceğine dair bir inanç var. Ama bunlar sabit fiyatlı projeler. Onlarda sıkıntı olabilir. Ben hasılat paylaşımı modelinde sıkıntı yaşanmasını beklemiyorum. Biz projelerimizi 30 ay teslimat taahhüdüyle satmıştık, daha erken de teslim edebiliriz. Zaten Tüketici Yasası'nın kampanyalı satışlar bölümünde konutta teslim süresi 30 ay olarak öngörülüyor. Yasayı uygulayacağız.

'Gecikme için emsal bedelden kira ödenir'

Emre Çamlıbel (Soyak İnşaat)
Her projede terslik olabilir. Biz sözleşmede, 'Müteahhit, önceden haber vermek şartıyla şu kadar süre için teslimi erteleyebilir' diyoruz. Ancak bunlar ruhsat, iskan gibi teknik gerekçeler olabilir. Örneğin 'faizler yükseldi, gecikiyoruz' diyemeyiz. Sözleşmede gecikme süresi 3 ay diyelim, müteahhit bunun üzerindeki gecikme için emsal bedelden kira öder. Bazı sözleşmelerde müşteriye tazminat ödenmesi de yer alabilir" dedi.

'Kimse kendi hatasını yasaya yaslayamaz'

Hukukçu görüşü: Avukat Deniz Kayalak
Hiçbir özel sözleşme yasanın sınırlarını aşamaz. Yasadan farklı bile olsa olay yargıya intikal ettiği zaman yasadaki sınırlar önemli. Hiç kimse kendi kusurunu yasaya yaslayamaz. Tüketici Yasasına göre sözleşmede özel hüküm yoksa yasa geçerli. Ama 18, 24 ay gibi süreler telaffuz edilmişse, yasa 30 ay dediği için sözleşme geçerli. Taraflar yükümlülüklerini yerine getirmezse uğranan zarar için teminat mektubu, çek talep edebilir. Tüketici, konut projeye uygun değilse zararı karşılamak için teminat mektubu isteyebilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konutta-gecikme-icin-banka-teminati-isteyin_46697.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!