Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konutta Yeni Dönem 2006'da

Şener: İnşaatçılar hızla konut, belediyeler de hızla arsa üretimi yapmalı.

Cumhuriyet



ener: İnşaatçılar hızla konut, belediyeler de hızla arsa üretimi yapmalı.

Gelecek yıl yürürlüğe girmesi beklenen kira öder gibi ev sahibi olmayı öngeren mortgage sisteminde kredi faizlerinin yüzde 1'in de altına inmesi bekleniyor. Konu ile ilgili yasa taslağında uzlaşma sağlandığını belirten Abdüllatif Şener, sistemde sabit ve değişken faiz opsiyonu olacağını, kullanıcının bu iki tipten birini seçebileceğini açıkladı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener , önceki gün yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ele alınan ''uzun vadeli, uygun koşullu'' konut finansman (mortgage) sistemine ilişkin yasa taslağında, büyük ölçüde mutabakat oluştuğunu bildirdi. Şener, sistemde sabit ve değişken faiz opsiyonu olacağını, kullanıcının bu iki tipten birini seçebileceğini bildirdi.

Şener, 1-6. maddelerinin İcra ve İflas Yasası'nda, 7-22. maddeler arasının Sermaye Piyasası Yasası'nda değişiklik öngördüğünü söyledi. 23-27. maddeler arasındaki maddelerin de Tüketicinin Korunması Yasası'nı ilgilendirdiğini belirten Şener, 28-39. maddelerinin ise vergi düzenlemelerini kapsadığını ve bazı vergi ayrıcalıkları getirdiğini kaydetti.

Sistem kapsamında kredi kullanacakların vergi indirimine ilişkin soruya karşılık Şener, Maliye'nin itiraz ettiği 3 maddenin karşılıklı görüşüleceğini bildirdi. Bakan Şener, taslağın bunların tamamlanmasının ardından, TBMM'ye tasarı olarak sunulabilecek duruma geleceğini kaydetti. Şener, sabit ve değişken faiz opsiyonunun olacağını, kullanıcının bu iki tipten birini seçme şansı olacağını söyledi. Taslakta faiz oranlarına ilişkin bir ifadenin bulunmadığını vurgulayan Şener, sistem devreye girdiğinde öncelikle vatandaşın uzun vadeli düşük faizli kredi imkânına kavuşacağını, ayrıca ikincil piyasaların da ortaya çıkacağını, böylelikle bunlara ilişkin menkul kıymetlerin borsada işlem göreceğini ve finans piyasalarında derinliğin artacağını dile getirdi.

Sistemin ne zaman hayata geçeceğine ilişkin soruya karşılık ise Şener, ''Bunun devreye girmesi, idari ve yasal düzenlemelerin devreye girmesine bağlı. Piyasa koşulları da sistemin sağlıklı işleyişi açısından önemli'' dedi. Olayın sadece talep yönüne bakılmaması gerektiğini, arzın da önemli olduğunu söyleyen Şener, bunun devreye gireceği hesabıyla inşaat firmalarının hızla konut, belediyelerin de hızla arsa üretimi yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/konutta-yeni-donem-2006da_33195.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!