Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Konya Ovası’nı Arıtma Tesisi Sulayacak

Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) tarafından hazırlanan ve bu yıl içinde uygulamaya konulacak Arıtma Tesisi Projesi ile yıllık en az 50 mily

Ticaret



b>Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) tarafından hazırlanan ve bu yıl içinde uygulamaya konulacak Arıtma Tesisi Projesi ile yıllık en az 50 milyon metreküp su, Konya Ovası’na akıtılacak.

KOSKİ Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü, yaptığı açıklamada, Tuz Gölü’nün kurtarılması kapsamında hazırlanan projelerin bugüne kadar uygulamaya konulamadığını söyledi.

Bu projeler içinde yer alan ve Tatlıcak-Aslım mevkiinde 750 bin metrekare alan üzerine kurulacak Arıtma Tesisi Projesi’nin de yıllardır beklediğini bildiren Yüzügüldü, tesisin 2002 Temmuz ayında uluslararası ihaleye çıkarıldığını ve bir İspanyol firmasının 28.4 milyon dolar karşılığında yapımını üstlendiğini ifade etti.

Firmanın tesisin yapımına yaz aylarında başlayacağını ve 3 yıl içinde bitirileceğini vurgulayan Yüzügüldü, şunları kaydetti:

“Tatlıcak-Aslım Mevkii’ne yapılacak tesis tamamlandıktan sonra firma tarafından 1 yıl zorunlu olarak işletilecek. Tesis, ön çökeltme ve biyolojik arıtma üniteleri ile çok geniş kapsamlı olacak. Tuz Gölü’nü ve çevreyi tehdit eden kanalizasyon sularının arıtılacağı tesis ile yıllık en az 50 milyon metreküp su, toplam 150 kilometre uzunluğundaki kanaletlerle Konya Ovası’na akıtılacak.”

ELEKTRİK ENERJİSİNİ KENDİ ÜRETECEK

Yüzügüldü, arıtmanın yanı sıra tesisin en önemli özelliğinin, çökelme ve süzme ile açığa çıkan çamurların değerlendirilmesi olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Çamurdan çıkacak gaz tesiste elektrik enerjisine çevrilecek. Böylece, kullanılan enerjinin yüzde 60’ı tesis tarafından karşılanacak. Elektriğin pahalı olduğu günümüzde elde edilen bu katkı, tesisin maliyetini önemli oranda düşürecek. Ayrıca, açığa çıkan çamur da işlenerek, ağaçlandırma alanlarında ve tarımda rahatlıkla kullanılabilecek.”

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/konya-ovasini-aritma-tesisi-sulayacak_3447.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!