Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Kriz 'Çevre' Bütçesini de Vurabilir

Dünya genelinde yaşanan finans krizi, küresel ısınmayla mücadele çabalarını olumsuz etkiliyor. Avrupa Birliği yetkilileri, 2020 yılına kadar karbondioksit emisyonu oranını 1990 yılına göre beşte bir oranında azaltma konusunda kesin hedefler belirledi. Ancak, Polonya başta olmak üzere pek çok ülke, yaşanan mali kriz nedeniyle, sanayi kuruluşlarının

Radikal Gazetesi
Kriz 'Çevre' Bütçesini de Vurabilir

Dünya genelinde yaşanan finans krizi, küresel ısınmayla mücadele çabalarını olumsuz etkiliyor. Avrupa Birliği yetkilileri, 2020 yılına kadar karbondioksit emisyonu oranını 1990 yılına göre beşte bir oranında azaltma konusunda kesin hedefler belirledi. Ancak, Polonya başta olmak üzere pek çok ülke, yaşanan mali kriz nedeniyle, sanayi kuruluşlarının yenilenebilir enerji yatırımları yapma yükünü kaldıramayacağını bildirmeye başladı.

Deutche Welle’nin haberine göre, Federal Almanya Çevre Bakanı Sigmar Gabriel ise, mali krizin küresel ısınma konusunun göz ardı edilmesine yol açmaması gerektiğini belirtirken şöyle dedi:

“Dünyada 6.5 milyar insan var ve bu rakam 9 milyara yükselecek. Sanayi toplumlarında yaşayan insanların sayısı yakında 4 milyara ulaşacak. Hepsinin hammaddeye ihtiyacı var. Klasik hammaddeler işe yaramayacak. Eğer son 50 yıl boyunca yaptığımız gibi hareket etseydik, o zaman iki gezegene ihtiyacımız olurdu. Bu gelişmeden, teknolojik gelişimlerden, hammaddeyle daha iyi iş yapmaktan, yani yenilenebilir enerji teknolojilerinden herkes karlı çıkacak.”

Deniz seviyesi yükseliyor

Postdam İklim Araştırmaları Enstitüsü’nün Direktörü Hans Joachim Schellnhuber, iklim değişiminin beklenenden daha hızlı geliştiğini bildirirken, “Hesaplamalar yapmalı ve dünyanın geçmişine ait jeolojik verileri saptamalıyız. Kendimizi bu yüzyılda, 1 metrelik deniz seviyesi yükselmesine alıştırmalıyız. Himalayalar’daki buzullar ile Grönland’daki buzul tabakasının erimesi birlikte hareket ediyor” diye konuştu.

Çin'in bacaları buzulları eritiyor

Bilim adamları geçen 10 yıl boyunca buzulların erime hızının 2-3 katına çıktığını buna Çin’in kömürle çalışan fabrika bacalarından çıkan dumanlardan kaynaklanan değişimin neden olduğunu söyledi. Grönland’daki buzulları griye dönüştüren ve daha fazla ısınmasını sağlayan kurumlu parçacıkların yüzde 20’sinin Çin’deki bu fabrikalardan geldiği, buzulların yüzeyinin kirli olmasının, güneş ışınlarını yansıtamayıp hızla ısınmasına ve erimesine neden olduğu belirtildi.

Ormansızlık krizden daha tehlikeli

Almanya’nın Kiel kentindeki Dünya Ekonomi Enstitüsü’nden Gernot Klepper, Alman araştırmacıların tek çözüm yolu olarak, karbodioksit salınımını azaltan yeni teknolojilere yapılacak somut yatırımları gördüğünü belirtirken, “Alman enerji teknolojileri tanıtılabilse ve bütün dünya bu teknolojilerle çalışabilse zaman karbondioksit salınımı oranı yarıya düşerdi” dedi. Avrupa Birliği karbondioksidi emen ve temiz su sağlayan ormanların yok olması, küresel ekonomiye şu anki mali krizden daha çok zarar verdiğini yıllık kaybın 2- 5 trilyon dolar arasında olduğunu açıkladı.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/kriz-cevre-butcesini-de-vurabilir_64087.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!