Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Kruvaziyer Limanına Kimse İtiraz Etmez'

İtalyan Costa Crociere Başkanı ve CEO'su Pier Luigi Foschi'nin Üçkuyular'da, İzmir Ticaret Odası'yla birlikte yapmak istedikleri kruvaziyer limanı konusunda Yeni Asır'a yaptığı "İzmir elini çabuk tutmalı. Yoksa bu limanı başkaları yapacak" açıklaması ses getirdi. Vali Kıraç, Üçkuyular'a yapılması gündeme gelen kruvaziyer limanının İzmir'den de

Yeni Asır Gazetesi
'Kruvaziyer Limanına Kimse İtiraz Etmez'

İtalyan Costa Crociere Başkanı ve CEO'su Pier Luigi Foschi'nin Üçkuyular'da, İzmir Ticaret Odası'yla birlikte yapmak istedikleri kruvaziyer limanı konusunda Yeni Asır'a yaptığı "İzmir elini çabuk tutmalı. Yoksa bu limanı başkaları yapacak" açıklaması ses getirdi. Konuyla ilgili Yeni Asır'a açıklamalarda bulunan Vali Kıraç, Üçkuyular'a yapılması gündeme gelen kruvaziyer limanının İzmir'den de Ankara'dan da destekleneceğini bildirdi.

Vali Kıraç, "Kruvaziyer limanı projesini, herkesin elbirliğiyle takip etmesi ve sahip çıkması gerekir. İzmir Valisi olarak benim asli işim, İzmir'in bu tür güzellikleri bir an önce yaşamasıdır. Bunu canı gönülden istiyorum ve destekliyorum. Vali olarak da sonuna kadar varım. Bu projeye 'İzmirliyim' diyen, İzmir'e hizmet eden, İzmir'de yaşayan ve İzmir'i seven herkesin aynı duyguyla bakması gerekir. Elbirliği yapmamız lazım. Kimsenin bu projeye karşı olacağını zannetmiyorum" dedi.

Büyük kazanç

Üçkuyular'a kruvaziyer limanı kurmak isteyen, İzmir'i de Akdeniz ve Karadeniz seferlerinin başlangıç noktası olarak seçen Costa Crociere şirketine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Vali Kıraç, kruvaziyer turizminin İzmir'e büyük kazançlar getirdiğini kaydetti. Costa Crociere'nin Başkanı Pier Luigi Foschi'nin İzmir ziyaretinden büyük mutluluk duyduğunu belirten Kıraç, "Kruvaziyer turizmi, İzmir'e son 4 yılda 1 milyon 100 bin turist getirdi. İzmir'in yılda aldığı turist sayısı ise 1 milyon. Kruvaziyeri bir kenara bırakamayız. Gemiyle gelen yolcu sayısı artıyor. Seferlerin başladığı 2003'te yıllık 70-80 bin yolcu geliyordu. Geçen yıl 320 bin turiste ulaştık. Bu sene hedef, 400 bin oldu. Üstelik bunu, Alsancak'taki konteyner limanına yanaşan kruvaziyer gemileriyle yapıyoruz" diye konuştu.

8 saat uzar

İzmir'e gelen kruvaziyer gemilerin 8 saat konakladığını belirten Vali Kıraç, liman yapılması durumunda bu sürenin uzayacağını bildirdi. Kıraç, "Eğer bir kruvaziyer limanı yapılır ve başlangıç noktası İzmir olursa, turistin kalış süresi en az 2 güne çıkar. İnsanlar, Balkanlar'dan, Kafkasya'dan ve Ortadoğu'dan gemiye binmek için bir kaç gün önce İzmir'e gelir ve konaklar. Bu kentimizin turizm sayesinde çağ atlamasını sağlar. Kruvaziyer limanının mutlaka kurulması gerekir" şeklinde konuştu.

Costa'nın patronu Foschi'nin İzmirlilere, "Elinizi çabuk tutun, yapmazsanız başka kentler kapacak" şeklindeki uyarısına da dikkat çeken Vali Kıraç, projenin bir an önce gerçekleşmesi gerektiğine işaret etti. Limanla ilgili gerekli kararların bir an önce alınmasını isteyen Kıraç, "Zaman kaybetmeyelim. İzmir ve kentteki tüm kurumlar olarak bu işe sahip çıkmalıyız. Ben aynı duyarlılığı herkesin göstereceğine inanıyorum" dedi.

Yol aldık

Yaklaşık 70 milyon euroya mal olacak liman projesini oda olarak takip ettiklerini belirten İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, önemli mesafe kat ettiklerini söyledi. Şu anda Dokuz Eylül ve Ege üniversitelerinden limanın Üçkuyular için uygun olup olmadığı yönünde görüş beklediğini belirten Demirtaş, İzmir'in elini çabuk tutması gerektiğine dikkat çekti. Limanla ilgili Karayolları İkinci Bölge Müdürü Erol Altun'un da trafik projesi geliştirdiğini belirten Demirtaş, "Bu limanı başka kentlere kaptırmayalım" diye konuştu.

70 milyon euro

Üçkuyular'a yapılması planlanan limanın, eklemelerle birlikte 70 milyon euroya mal olması öngörülüyor. Yatırımın 3'te 2'lik kısmını Costa Crociere şirketi, 3'te 1'lik kısmını ise İzmir Ticaret Odası'nın öncülük edeceği konsorsiyum ödeyecek. Gerekli izinlerin alınması durumunda limanın inşaatı 10 ay sonra başlayacak ve tesis 2011 yılında tamamlanarak faaliyete geçecek. Projenin, imar planları tamamlanan kentin yeni turizm alanı İnciraltı'nın da önünü açacağı belirtiliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/kruvaziyer-limanina-kimse-itiraz-etmez_69233.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!