Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Küresel Güç Olabilmek için Bir Enerji Devi Oluşturmalıyız

BG Group Üst Yöneticisi Mehmet Öğütçü Botaş Genel Müdürü Saltuk Düzyol'un, "Botaş ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) birleşsin." çağrısına dünyanın önde gelen enerji gruplarından BG Group Üst Yöneticisi Mehmet Öğütçü'den destek geldi.

Zaman Gazetesi/Ufuk ŞANLI



nerji savaşlarının kızıştığı bir dönemde tüm dünyada 'milli enerji devleri' oluşturma çabalarının hız kazandığına dikkat çeken Öğütçü, bu durumun en somut örneğinin Fransa'daki Gaz de France ile Suez'in birleştirilmesi operasyonu olduğunu söyledi. Doğu-batı ve Kuzey-güney enerji koridoru üzerinde yer alan Türkiye'nin enerji dünyasındaki bu savaşta varlığını sürdürebilmesi için büyük ölçekli bir şirkete ihtiyacı olduğunu vurgulayan enerji uzmanı, "Enerjide söz sahibi olmak istiyorsak, bir enerji şampiyonuna ihtiyacımız var." dedi. Mehmet Öğütçü, büyük bir enerji şirketi oluşturmak için ilk etapta arama faaliyetlerini yürüten TPAO ile dağıtımı üstlenen Botaş'ın birleştirilmesini öneriyor. Bu şirketin büyümesi için gereken kaynağın halka arz yoluyla temin edilebileceğine işaret eden Öğütçü, "Milli bir seferberlik ruhu içinde hareket edilir, ülkemizin böyle bir şirkete ne kadar ihtiyacı olduğu anlatılırsa halkla arzdan çok ciddi bir gelir sağlanır. Halkımızın bu tür konulara gösterdiği hassasiyet her zaman takdire şayandır. Bu sayede hem ülkemiz mali açıdan çok güçlü bir enerji şirketi kazanır, hem de yatırımcılar açısından kârlı bir yatırım olanağı sunulmuş olur." şeklinde konuştu. Benzer bir modelin geçen hafta Çin'de başarıyla uygulandığını ve ülkenin en büyük petrol ve gaz üreticisi olan devlet şirketi PetroChina'nın halka arz edildiğini ifade eden BG Group yöneticisi, yatırımcıların gösterdiği büyük ilginin PetroChina'yı 1,1 trilyon dolarlık piyasa değeri ile dünyanın en değerli şirketi haline getirdiğine dikkat çekti. Diğer devlet destekli enerji devleri Brezilyalı Petrobras ve Malezyalı Petronas şirketlerinin de halka açık olduğunu vurgulayan Öğütçü, tabii kaynaklar açısından zengin olmayan ülkelerin enerji şirketleri açısından halka arzının önemli bir finansman aracı olduğunu kaydetti.

Nabucco'nun durumu, Irak ve İran'a göre belli olacak
BG Group Üst Yöneticisi Mehmet Öğütçü, Avrupa'yı Rus doğalgazına bağımlılıktan kurtarması için tasarlanan Nabucco Projesi'nin jeo-politik sebeplerden dolayı sıkıntıya girdiği görüşünde. Öğütçü, Irak ve İran'da meydana gelecek siyasi gelişmelerin hattın geleceğinde etkili olacağını ifade etti. Nabucco'nun ana yüklenicilerinden birisi olan OMV Grubu'nun İran'da bazı yatırımlar yaptığına işaret eden tecrübeli enerji uzmanı, hatta destek veren ABD yönetiminin ise kaynak olarak Irak'ı öne çıkardığını dile getirdi. Mehmet Öğütçü, Irak'ın sahip olduğu 3 trilyon metreküplük doğalgaz rezerviyle hattı besleyebileceğini savunan Washington yönetiminin Türkiye'yi rezervlerin büyük bir bölümünü elinde tutan bölgesel yönetimle anlaşmaya zorladığını kaydetti. BG Group'un CEO'su, Ankara'nın bu sürece göstereceği direncin ise İran'ın durumuna bağlı olduğuna işaret etti.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/kuresel-guc-olabilmek-icin-bir-enerji-devi-olusturmaliyiz_57370.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!