Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Lavabo ve Duş Suyu Tekrar Kullanılabilecek

Fosseptik atığını içermeyen az kirlenmiş, lavabo ve duşlardan gelen "gri su"yun, çeşitli işlemlerden geçirilip arıtılarak, geri kazanımını içeren sistem, Aktif Grup tarafından "Aktech Gri Su Geri Kazanım Sistemleri" adıyla Türkiye’de kullanıma sunuldu.

Radikal Gazetesi
Lavabo ve Duş Suyu Tekrar Kullanılabilecek

Fosseptik atığını içermeyen az kirlenmiş, lavabo ve duşlardan gelen "gri su"yun, çeşitli işlemlerden geçirilip arıtılarak, geri kazanımını içeren sistem, Aktif Grup tarafından "Aktech Gri Su Geri Kazanım Sistemleri" adıyla Türkiye’de kullanıma sunuldu. Küresel iklim değişikliği nedeniyle tasarruflu su kullanımının önem kazandığı günümüzde, gri suyun, çeşitli işlemlerden geçirilerek arıtılmasını ve suyun geri kazanımını içeren bu sistem dikkat çekiyor. ABD, Kanada, İspanya, İtalya, Orta Doğu ülkelerinde ve suyun az olduğu bölgelerde uygulanan gri su arıtma sistemi, İspanya’da özellikle su sıkıntısının yaşandığı Katalonya bölgesinde yoğun olarak kullanılıyor. En son sisteme göre, suyun yüzde 90’ına (yüzde 40-90 arasında) kadar tasarruf sağlanabildiği kaydediliyor.

Aktif Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halim Özdemir, sektörle ilgili olarak Frankfurt’ta düzenlenen fuarda dikkatini çeken sisteme ilişkin,  bilgi verirken, Alman Weise Water Systems ile sözleşme imzalayarak, onların Türkiye’deki temsilciliğini aldıklarını ve "Aktech Gri Su Geri Kazanım Sistemi"ni Türkiye’ye getirdiklerini bildirdi. Özdemir, sistemin, ev, iş yeri, otel ve öğrenci yurtlarında özellikle lavabo, duş veya küvetlerden atılan suların, ayrı bir hatla toplanıp, özel işlemlerden geçirilerek arıtılması ve tekrar tuvalet rezervuarlarında, bahçe sulamada ve kaba temizlik işlerinde kullanabilmesinden oluştuğunu anlattı. Özdemir, "Bu şekilde, binanın durumuna göre yaklaşık yüzde 40-50 arasında su tasarrufu sağlamış oluyoruz" dedi.

Arıtılan suyun çamaşır yıkamada da kullanılabildiğine değinen Özdemir, bu anlamda hijyenikliğin sağlandığını, tüm testlerin yapıldığını söyledi.Özdemir, kendi bürolarını bu sistemi kurduklarını ve 6 aydır kullandıklarını ve temizlenen suyu akvaryuma verdiklerini, balıkların burada yaşadığını kaydetti.Sadece duşlardan ve lavabolardan akan suyu arıtmanın, yatırım maliyeti olarak uygun olduğunu ve işletme masraflarının düştüğünü vurgulayan Özdemir, sistemin yeni yapılan binalarda veya tadilat yapılan binalarda uygulanması gerektiğine işaret etti.

Sistemin maliyeti

Halim Özdemir, sistemin tek bir daireye yapma olanağı bulunmadığını, apartman veya site bazında kurulması gerektiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi: "Sitede daire sayısı ne kadar fazla olursa ilk yatırım maliyeti de o şekilde düşüyor. İlk yatırım maliyetine baktığımız zaman, özellikle 500 daireyi geçen yerlerde daire başına 200 avro civarında, 1000 daireyi geçtiği zaman daire başına düşen maliyetleri söylüyorum, 100 avro civarında." Özdemir, sistemin kendini kısa bir sürede amorti ettiğini dile getirerek, 1.200 dairelik işle ilgili hazırladıkları teklifte sistemin, 0,79 yılda kendisini amorti ettiğini söyledi. Sistemi tamamen kendilerinin kurduğunu, servisini üstlendiklerini ve elektronik ortamda uzaktan kumanda edebildiklerini vurgulayarak, "Bir problem varsa, yerine gitmeden bilgisayar aracılığıyla arıza var mı yok mu, apartmanın haberi olmadan anında çözüyoruz" dedi. Halim Özdemir, İstanbul, Ankara, Antalya’da ve suyun daha az olduğu ve daha fazla kullanıldığı yerlerde sistemin uygulanması konusunda çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/lavabo-ve-dus-suyu-tekrar-kullanilabilecek_66491.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!