Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Maliye Bakanlığı ile TOKİ Arasındaki Anlaşmazlık Sürüyor

Maliye Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı arasında, Hazine arazilerinin satışı konusundaki anlaşmazlık sürüyor.

Milliyet Gazetesi/Türkan Al



b>Maliye Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı arasında, Hazine arazilerinin satışı konusundaki anlaşmazlık sürüyor. Maliye Bakanlığı, Defterdarlıklardan, Hazine arazilerinin satışında TOKİ'ye bilgi verilmesini, ancak bu kurumun talip olduğu araziler için de şufa hakkının işletilmesini istedi.

Alınan bilgiye göre, Maliye Bakanlığı ile TOKİ arasındaki arazi anlaşmazlığı, TOKİ'ye konut yapımı için bedelsiz devredilen Hazine arazilerinin 3. kişilere satıldığı yolundaki duyumlar üzerine başladı.Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Müdürlüklerinden İdareye konut yapımı için bedelsiz verilen Hazine arazilerinin ne şekilde değerlendirildiği yolunda bir araştırma yapmalarını istedi.

Bakanlık, bu süreçte TOKİ'ye de, ''Konut yapımı amacıyla size tahsis edilen Hazine arazilerini 3. şahıslara satmayın'' şeklinde bir uyarı yazısı gönderdi. Bu gelişme üzerine TOKİ de, Maliye Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi'ne bir yazı yollayarak, Hazine, belediye, vakıf ve özel idare arsalarının, satış muameleleri öncesi 1164 Sayılı Arsa Üretimi ve Değerlendirilmesi Hakkında Kanun uyarınca kendilerine bilgi verilmesini talep etti. TOKİ Maliye'den, üzerinde konut projesi uygulanan Hazine arsalarının maliyet bedellerinin yüzde 25'i kadarki TOKİ payının ödenmesini de talep etti.

Bilgi Verilecek
TOKİ'ye bedelsiz devredilen arazilerin kullanım durumuyla ilgili araştırma sürerken, Maliye Bakanlığı, TOKİ'ye 1164 sayılı Kanun çerçevesinde satışlarda bilgi verilmesi için de harekete geçti. Bu çerçevede 81 il Valiliğine bir yazı gönderilerek, Defterdarlıkların bundan sonraki Hazine arazisi satışlarında TOKİ'ye bilgi vermeleri talimatı verildi. Yazının bir örneği de TOKİ'ye iletildi.

Yazıda, TOKİ'nin satışa çıkarılan Hazine taşınmazlarına talip olması halinde, Kanun gereğince, ''Şufa Hakkının'' işletileceği de bildirildi. Şufa hakkı yoluyla söz konusu taşınmaz için ihaleye çıkılacağı ve bu taşınmazın ihalede oluşan en yüksek değer üzerinden TOKİ'ye devredilebileceği ifade edildi.

Bu arada Maliye Bakanlığı yetkilileri, TOKİ'ye karşı hiç bir tavırlarının olmadığını belirterek, şu değerlendirmede bulundular: ''Biz, onlardan sadece bedelsiz devirlerde mevzuat hükümleri çerçevesinde davranmalarını ve söz konusu araziye ilişkin plan yapılmadan satış yapmamalarını istedik. İdareye bedelsiz taşınmaz devirlerimiz de devam ediyor. Daha yeni 5 gayrimenkul verdik.

TOKİ'ye 3 Kasım 2002 tarihinden bu yana bedelsiz devrettiğimiz taşınmaz sayısı 2 bin 512'ye ulaştı. Bunların toplam büyüklüğü 82 milyon 158 bin 491,17 metre kare, toplam değeri de 1 milyar 716 milyon 664 bin 680,36 YTL olarak belirlendi.

Bundan sonra, onların istediği şekilde satışlar öncesi İdareye bilgi de verilecek. Ancak, Yasadaki şua hakkı da işletilecek. TOKİ, ihaleye çıkardığımız bir araziyi istiyorsa, ihalede oluşan en yüksek fiyatı Hazineye ödeyecek ve bu araziye sahip olacak.''

Zİincirlikuyu Arazisi
Bu arada Bakanlık yetkilileri, Özelleştirme İdaresince satışa çıkarılan, ancak medyada TOKİ'nin ilgilendiği yolunda haberler çıkan Karayollarının Zincirlikuyu'daki İstanbul Bölge Müdürlüğü arsası konusuna da açıklık getirdi.

Söz konusu arazinin satışının Özelleştirme İdaresince gerçekleştirildiğine dikkati çeken yetkililer, ''Bu arazinin satışından elde edilen gelir de, Başbakan Erdoğan'ın 6 Temmuz 2006 tarihinde verdiği olur yazısıyla Karayolları Genel Müdürlüğüne aktarılacak ve duble yolların yapımında kullanılacak'' açıklamasında bulundular.

http://www.yapi.com.tr/haberler/maliye-bakanligi-ile-toki-arasindaki-anlasmazlik-suruyor_51251.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!