Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Meslek Örgütlerinde Yoğun Seçim Heyacanı Yaşanıyor

Meslek örgütleri olan birçok odada seçimler yapıldı ve yapılıyor. Seçime giren ekipler kıyasıya yarışırken neler yaptıklarını ve neler yapacaklarını ilan ediyorlar. Aslında tüm odaların çalışmaları ülke adına çok faydalı. Birçok seminer, toplantı, eğitim, fuar, yayıncılık gibi başarılı çalışmalar yapıyorlar ve bizler adına hukuki mücadele

Cumhuriyet Gazetesi
Meslek Örgütlerinde Yoğun Seçim Heyacanı Yaşanıyor

Meslek örgütleri olan birçok odada seçimler yapıldı ve yapılıyor. Seçime giren ekipler kıyasıya yarışırken neler yaptıklarını ve neler yapacaklarını ilan ediyorlar. Aslında tüm odaların çalışmaları ülke adına çok faydalı. Birçok seminer, toplantı, eğitim, fuar, yayıncılık gibi başarılı çalışmalar yapıyorlar ve bizler adına hukuki mücadele yürütüyorlar. İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) da bunlardan biri. Mesleğini ve ülkesini seven yüzlerce inşaat mühendisinin etkin faaliyetleri İstanbul’un geleceği ile ilgili kaygılandığımız anlarda bize umut veriyor. 24 Ocak’ta yapılacak seçimde her zaman olduğu gibi sol ve sağ eğilimler yarışacak; ancak bu kez sağ eğilimli ekiplerin seçime asılacağı ve bu nedenle yarışın hararetli geçeceği gözlemleniyor.

Çağdaş Grup olarak seçimlere katılan mevcut yönetimin başarılı çalışmaları yanında, kentimiz ve bizim adımıza yaptığı hukuki mücadelelerden bazılarını bilmekte yarar var. Uyanık inşaat mühendisleri sayesinde kentimizle ilgili birçok olumsuz veya hukuka aykırı işlemin önüne geçilmiş oluyor ve olacak.

1- Bölgede yapılaşmayı arttıran 1/5000 ölçekli Üsküdar-Çamlıca nazım imar planının Koruma Yüksek kurulu’nca tasdiki işleminin iptali için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı dava açılmıştır.

2- Kadıköy’ün yegâne yeşil alanlarından olan Göztepe Parkı’nda dini tesis alanı inşasını öngören 19/09/2005 onama tarihli, 1/5000 ölçekli Kadıköy Göztepe Sümer Mah. 103 pafta 412 ada 74 parsele ilişkin imar planı tadilatının iptali için dava açılmıştır.

3- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce kamuoyuna 116 çözüm adıyla duyurulan kavşak ve yol inşaatları ihalelerinin, İstanbul’un sahip olduğu kaynakları tüketmek suretiyle ulaşım konusunda köklü bir çözüme ulaşılmasını engeller nitelikte ve Kamu İhale Kanunu’na aykırı olduğu gerekçeleriyle toplam 44 adet dava açılmış olup, açılan davalar menfaat yokluğu nedeniyle reddedilmiştir. Mahkeme kararları temyiz edilmiştir. Danıştay temyiz talebini haklı bulmuş ve mahkeme kararlarını bozmuştur. Yargılama devam etmektedir.

4- Dolmabahçe-Dolapdere, Dolapdere-Piyalepaşa ve Piyalepaşa-Kâğıthane Tünel-Yol inşaatı ihalesi yapılması hakkındaki AYKOME kararının iptali için Büyükşehir Belediyesi’ne karşı dava açılmıştır. Dava menfaat yokluğu nedeniyle reddedilmiş olup, yerel mahkeme kararı temyiz edilmiştir. Danıştay temyiz talebini haklı bulmuş ve mahkeme kararları bozulmuştur. Yargılama devam etmektedir.

5- İSKİ Genel Müdürlüğü’nce düzenlenen İçme Suyu Havzaları Koruma Yönetmeliği’nin hukuka aykırı maddelerinin iptali için dava açılmış olup, dava kabul edilmiştir. İSKİ tarafından mahkemenin iptal kararına aykırı olarak yeniden hazırlanan İçme Suyu Havzaları Yönetmeliği’nin iptali için de dava açılmıştır.

6- İstanbul’un tarihi ve coğrafi yapısını dikkate almaksızın İstanbul Boğazı’na karayolu tüp geçidi yapılmasına ilişkin işlemin iptali için dava açılmıştır.

7- Mesleki kurallar ve şehircilik ilkeleri göz ardı edilerek hazırlanan 1/100.000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı’nın iptali için dava açılmıştır. Davanın kabulüne karar verilmiş, 1/100.000 ölçekli İstanbul İl Çevre Düzeni Planı iptal edilmiştir.

8- Bölgenin tarihi ve kültürel yapısına aykırı olarak yapılan Harbiye Kongre Vadisi imar planı değişikliğinin iptali için dava açılmıştır. Mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar vermiş olup, yargılama devam etmektedir.

9- Bölgenin şartlarına göre aşırı yapılaşma oranı getiren Şişli, 304 pafta, 1947 ada, 6-7-52-78 parseller, Kâğıthane, 8744 ada, 14 parsele ait 1/5000 (Dubai Towers) ölçekli nazım imar planının iptali için dava açılmıştır. Davanın reddine karar verilmiş ve karar temyiz edilmiştir.

10- Boğaziçi Kanunu’na göre Boğaziçi doğal ve tarihi sit alanının etkilenme bölgesinde olan Zincirlikuyu’daki Karayolları arazisinde yapılaşma oranını arttıran Beşiktaş-Ortaköy 30 ada 157 parsel 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliğinin iptali için Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı aleyhine dava açılmıştır. Burada önemli olan davaların açılması ve İstanbul kentine yapılacak ihanetin önlenmesi ile ilgili çabalardır. Davalar kaybedilse bile odaların bu tür çalışmalarına şükran borçluyuz ve kendilerini desteklemeliyiz.

http://www.yapi.com.tr/haberler/meslek-orgutlerinde-yogun-secim-heyacani-yasaniyor_75851.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!