Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nükleerde Rus-Türk Ortaklığına Veto İddiası

Türkiye’nin Mersin Akkuyu’da kurulacak ilk nükleer santralı için düzenlenen yarışmada tek teklifi veren JSC Atomstroyexport, JSC İnter Rao Ues (Rusya)-Park Teknik Elektrik Madencilik ortaklığının, “Rusya’daki en pahalı benzerinin bile iki katı para istiyor” gerekçesiyle reddedildiği ortaya çıktı.

Milliyet Gazetesi
Nükleerde Rus-Türk Ortaklığına Veto İddiası

Türkiye’nin Mersin Akkuyu’da kurulacak ilk nükleer santralı için düzenlenen yarışmada tek teklifi veren JSC Atomstroyexport, JSC İnter Rao Ues (Rusya)-Park Teknik Elektrik Madencilik ortaklığının, “Rusya’daki en pahalı benzerinin bile iki katı para istiyor” gerekçesiyle reddedildiği ortaya çıktı. İhale komisyonunun 8 Nisan’da alındığı kararın işleme sokulmadığı, komisyona kararın değiştirilmesi ve yumuşatılması için baskı yapıldığı iddia edildi. Tek teklifin geldiği nükleer santral yarışmasına ilişkin komisyon kararı tamamlandı.

Kararda ağırlıklı ortalaması 20.79 cent/kWh olan elektrik satış tutarının başlangıç yılı olan 2016’da 26.92 cent olarak başlayıp, 2030’da 15.72 cent’e inen bir çizgi izleyeceği aktarıldı. Kararda, iş ortaklığının komisyona 19 Ocak’ta bir yazı ve ekinde zarf gönderdiği ve fiyatlarını güncellendiği ancak şartname gereği bu zarfın iade edildiği bildirildi.

Ayrıca iş ortaklığının bir gün sonra aynı nitelikle bir yazı ve kapalı bir zarf daha gönderdiği, bunun da iade edildiği hatırlatıldı. İsteklinin aynı tarihte ilave fiyat sunduğu, 20.79 cent olan birim fiyatı 15.33 cent/kWh, 21.16 cent olan indirgenmiş birim fiyatı da 15.46 cent/kWh’ye çektiği kaydedildi.

İki katı fiyat verildi

Karara göre ortaklık, sözleşmenin bitiminden sonraki 15 yıl boyunca yıllar bazında elektrik satışından elde edeceği net kârın yüzde 10’unu Hazine’ye aktarmayı teklif etti. Komisyon şartnameye aykırı olan bu yazı ve ekleri değerlendirmeye almadı. Komisyonun değerlendirmesinde, yarışmaya tek teklif geldiği için mukayese imkanı olmadığı, en uygun teklifin belirlenmesi için uluslararası kabul görmüş kuruluşlara ait yayınlardaki maliyetlerin ele alındığı kaydedildi. Buna göre, elektriğin üretim maliyet tahminlerinin 2-7 cent/kWh aralığında olduğu açıklandı.

Kararda, “Rusya’daki benzer santralların kurulu güç birim yatırım maliyetleri 1958 ile 3 bin 250 dolar/kWh aralığında olup, isteklinin teklif ettiği kurulu güç birim yatırım maliyeti, en pahalı olanın iki katına yakındır. Bu nedenle isteklinin teklifindeki yakıt ve işletme giderleri ayrıca incelenmemiştir” denildi. Kararda isteklinin ilk teklifi üzerinden yüzde 28 indirim yapma ve kardan yüzde 10 pay verme önerisinin resmi teklifindeki fiyatının yüksek olduğunu gösterdiği belirtildi.

TETAŞ: Karar bize ulaşmadı

Nükleer santral ihalesinin değerlendirme sürecinde büyük bir skandalın yaşandığı öne sürüldü. İddiaya göre, komisyon üyelerine, olumsuz karar almamaları için baskı yapıldı. Komisyon kararından dönmeyince, karar metninin yumuşatılması istendi. Komisyon görüşünden vazgeçmeyince, karar 8 Nisan’da alınmış olmasına rağmen, gereği Enerji Bakanlığı tarafından yerine getirilmedi. Yarışma sonucunun komisyon kararına rağmen, onaylanması için Bakanlar Kurulu’na sunulmasının tasarlandığı da iddialar arasında yer aldı.

İddiaları değerlendiren TETAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, kendisine ulaşan bir komisyon kararı olmadığını belirterek, “Niye baskı yapalım? Böyle bir şey yok. Mevzuat ortada, komisyonun kararı ne olursa olsun izlenecek yol ortada. Biz mevzuat dışında hiçbir hareket yapmayız. Birileri arzu ettiklerini oluşturmak için böyle bir şey iddia ediyor olabilir” dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleerde-rus-turk-ortakligina-veto-iddiasi_68480.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!