Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Okullarda Engelliler İçin Yeni Düzenleme

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bütün eğitim kurumlarında fiziksel engelli öğrenciler için yapılmasına gereken düzenlemeleri bir genelgeyle duyurdu.

Hürriyet Gazetesi
Okullarda Engelliler İçin Yeni Düzenleme

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bütün eğitim kurumlarında fiziksel engelli öğrenciler için yapılmasına gereken düzenlemeleri bir genelgeyle duyurdu. Genelgeye göre, yapılacak değişiklikler şöyle sıralanıyor:

* Bina girişlerinde yüzeyi kaymayan ve tekerlekli sandalye hareketlerini güçleştirmeyen malzemeyle kaplanmış rampalar inşa edilecek.
* Her 6 metrede bir dinlenme amaçlı sahanlık yapılacak. Giriş kapıları, menteşeli ve normal açılır kanat olacak, döner veya çarpma kapı yapılmayacak.
* Merdiven ve rampalarda, engelli öğrencilerin hareketlerini rahatça sağlayacak tutunma küpeşteleri düzenlenecek, rampanın korumasız kenarlarına koruma bordürü yapılacak.
* Merdivenlerin basamak yükseklikleri en çok 16 santimetre, genişlikleri en az 28 santimetre olacak. Çıkıntılı uçlu basamak tasarımından kaçınılacak, az görenler için her basamağın ön kenarında farklı renkler kullanılacak.
* Birden fazla katlı eğitim binalarında fiziksel engelli asansörü yapılacak. Elektrik kesilmelerinde akülü acil aydınlatma, otomatik kata getirme sistemi, havalandırma tertibatı ve müdür yardımcısı odasıyla telefon bağlantısı olacak.
* Fiziksel engelli tuvaletleri tekerlekli bir kişinin içeriye girip kapıyı kapatmasına elverişli olacak. Tuvaletin iki yanında tutunma bantları bulunacak, engelliye göre üretilen özel lavabolar takılacak.
* Okullardaki bahçe kapısından tören alanına girişler, yaya kaldırımından itibaren engelsiz olacak.
* Okul bahçelerinde zemin düz satıhlı ve kaymaz yüzeyli yapılacak. Yüksek, keskin, kavisli veya köşeli düzenlemelerden, çukur, yükselti, döşeme farklılığı, otopark zincirleri, yer ızgaraları gibi tehlikeli her türlü düzensizlikten kaçınılacak.
* Eğitim yapılarında az gören veya belirli düzeyde işitme sorunu yaşayan öğrenciler de düşünülecek.
* Kapılardaki yazılar standart sembol veya kabartma karakterli, büyük harf karakterinde, bulundukları zeminle zıt renkli, kapı kolunun bulunduğu kenarda olacak.

http://www.yapi.com.tr/haberler/okullarda-engelliler-icin-yeni-duzenleme-_75156.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!