Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ömerli'de Yapılacak Golf Sahası Tartışma Yarattı

Kentin su ihtiyacının yüzde 40'ından fazlasını karşılayan, ancak çarpık yapılaşma sonucu doğal yapısı zarar gören Ömerli Barajı Su Havzası'nda golf

Radikal
Ömerli'de Yapılacak Golf Sahası Tartışma Yarattı

b>Kentin su ihtiyacının yüzde 40'ından fazlasını karşılayan, ancak çarpık yapılaşma sonucu doğal yapısı zarar gören Ömerli Barajı Su Havzası'nda golf tartışması başladı.
İmar planını değiştiren Bayındırlık Bakanlığı, havzada 18 delikli golf sahası ve 200 yatak kapasiteli dinlenme tesisi yapımına izin verdi. Belediye plan değişikliğine karşı iptal davası açarken, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri, içme suyunun büyük tehlikede olduğunu açıkladı.

Radikal gazetesinin haberine göre eski ANAP'lı bakan İbrahim Özdemir'e ait Mir İnşaat AŞ, Ömerli Barajı'na iki km. mesafede olan ve Pendik'e bağlı Emirli Köyü hudutları içinde kalan 74 hektarlık alana, '18 delikli golf sahası ve 200 yataklı dinlenme tesisi' yapmak için ocak ayında Bayındırlık Bakanlığı'ndan onay aldı. Bakanlığın onayıyla imar planında 'ağaçlı orman alanı ve orman içi ağaçlandırılacak alan' olarak geçen kısım, 'golf alanı' olarak değiştirildi. Bakanlık, söz konusu kararı 'bilgi ve gereğinin yapılması' için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü'ne gönderdi.

İPTAL İÇİN MAHKEMEYE GİDİLDİ
Doğal yapının bozulacağını savunan belediye ise, planın iptali ve yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Davaya, ilgili meslek odaları ile üniversitelerin çevre ve orman fakülteleri de hazırladıkları raporları gönderdi. Şehir plancıları, çevre-orman ziraat mühendisleri ve peyzaj mimarları odalarınca hazırlanan raporda, golf alanının, Ömerli Barajı'nın orta ve uzun mesafeli koruma kuşağında yer aldığı vurgulanarak, şöyle denildi:

"ÖMERLİ GÖLÜ KİRLENECEK"
"Alan, Doğal Hayatı Koruma Derneği, Flora and Fauna International ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasotik Botanik Anabilim Dalı işbirliğiyle tespit edilmiş, İstanbul'da doğal koruma açısından olağanüstü önem taşıyan 10 alandan biridir. Havzanın batısındaki açık fundalık alanlar özellikle önemli.

Bitki örtüsü ve nadir türleriyle ayrıcalıklı bir alandır. Alanın yüzde 90'ından fazlası doğal olarak yetişen meşe, fundalık ve plantasyonla, dikilmiş 15-20 yaşlarında 3-5 metre boylarında sahil çamlarıyla kaplı."

Raporda, tesis yapılması halinde meydana gelecek zararlar da şöyle sıralandı: "Arazinin tamamındaki flora (orman ağaçları, bitki türleri) ve faunanın (hayvanlar, böcekler, her tür canlı) yaşamı tehlikede. Çim parkurları ve diğer yeşil alanlar için sürekli suya ihtiyaç olacağı için, havzadaki su rejimi olumsuz etkilenecek. Oluşturulacak yeşil alanlarda sürekli tarımsal ilaçlama ve kimyevi gübreleme zorunluluğu olduğundan, bu maddelerin yüzey suları ve rüzgârlarla taşınması sonucu içme suyu amaçlı Ömerli Barajı gölünde kirlilik yaratacak.

Bu nedenle İSKİ İçme Suyu Havzaları Koruma ve Kontrol Yönetmeliği'nde orta ve uzun mesafeli koruma alanlarında 'Suni gübre ve zirai mücadele ilaçları kullanılamaz' denilmektedir. Aynı yönetmeliğe göre, bu alanlara 'Turizm alanları, hayvancılık tesisleri ve depolama tesisleri kurulamaz.' Tehlike çok büyük."

Raporda, tesis yapılacak arazinin bir bölümünün 2B (orman niteliğinden çıkmış alan) kapsamında olduğu belirtilerek, "Orman dışına çıkarılan alanlar Hazine adına tapulu alanlar olup, orman ağaçlarının ve diğer bitkilerin yok edilmiş olması, bu alanların toprağının orman niteliğini kaybetmiş olması anlamına gelmez. Yeniden ağaçlandırarak ormana dönüştürmek
gerekir" denildi.

ÖZDEMİR'DEN ÇEVREYİ KORUMA SÖZÜ
Mir İnşaat AŞ'nin sahibi ANAP'lı eski bakan İbrahim Özdemir, Çevre Bakanlığı'nın söz konusu plana olumlu rapor verdiğini söyledi. Özdemir, projeyi şöyle savundu:
"Bu alan Orman Bakanlığı'nca turizm tesisi yapılması için tahsis edildi. Glof, dünyada çevreyi en iyi koruyan proje olarak biliniyor. Bizde bu kültür yerleşmediği için geriyiz. Ömerli Havzası içinde konut yapılıyor, ancak böyle bir tesise karşı çıkılıyor. Bizim çevreyi kirletme gibi bir amacımız yok. Alandaki ağaçlar kesilmeyecek.
Oradaki doğal yapıya zarar verilmeyecek. Ağaçlar nakledilecek. Doğal gübre kullanılacak. Tesis, ÇED raporunda yer alan tüm unsurlar dikkate alınarak yapılacak."

http://www.yapi.com.tr/haberler/omerlide-yapilacak-golf-sahasi-tartisma-yaratti_5304.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!