Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rapordan: Kitabe Bitişik Nizam Yazılır

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde zindanın girişinde yer alan 'İnde Deus Abest' yazısı ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevlendirdiği Bilim Kurulu'nun raporunda, yazının 13 yıl önce teknisyen Behçet Dinçer tarafından yazıldığı kaydedildi.

Akşam Gazetesi



odrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde zindanın girişinde yer alan 'İnde Deus Abest' yazısı ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevlendirdiği Bilim Kurulu'nun raporunda, yazının 13 yıl önce teknisyen Behçet Dinçer tarafından yazıldığı kaydedildi. AKŞAM'ın ele geçirdiği rapora göre, 'Ortaçağda kaleme alınmış kitabelerdeki yazıların bitişik düzende olması gerekirken, müzedeki yazıda kelimelerin ayrı olduğuna işaret edilen raporda, Latince 'Deus' sözcüğündeki 'u' harfinin küçük yazımlarda 'u', büyük yazımlarda 'v' şeklinde kullanılması gerektiğinin altı çizildi. 13 yıl önceki buluntu kayıtlarında yer almıyor.'

Raporda, teknisyenin durumu itiraf ettiğinin de altı çiziliyor.
Uzmanların incelemeleri sonucunda, yazının kırmızı kök boya ile boyandığı, boya kazındığında duvarın renk dokusu ile yazının renk dokusunun farklı olduğu ortaya çıktı. Bilim Kurulu'nun raporunda, eski Müze Müdürü Alpözen'in '1993 Haziran'ındaki kazılarda bulduk' dediği yazının, dönemin kazı raporunda kayıt altına alınmadığı görüşüne yer verildi. 1993 yılında müzede çalışan personelle de görüşen uzmanlar, Teknisyen Behçet Dinçer'in Bodrum Kaymakamlığı'na verdiği dilekçede yazının kendisi tarafından yazıldığını itiraf ettiğine de dikkat çektiler.

Rapor Bakanlık'ta
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, AKŞAM'a konuya ilişkin bilgi verirken, Bilim Kurulu Raporu'nun önceki gün bakanlığa ulaştığını, şimdi teknisyen Dinçer'in dilekçesini beklediklerini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/rapordan-kitabe-bitisik-nizam-yazilir_46532.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!