Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rekabet Kurulu’nu Göreve Çağırıyorlar

İnşaat sektörü tarihin en durgun dönemini yaşarken, demir fiyatının 740 liradan bir anda 1300 liraya çıkması şaşırttı. İnşaatçılar, Rekabet Kurulu’nun araştırma yapmasını istedi.

Hürriyet Ege
Rekabet Kurulu’nu Göreve Çağırıyorlar

İnşaat sektöründeki durgunluğa rağmen demir fiyatlarındaki yüksek artışlar rahatsızlık yarattı. İnşaat sektörü tarihin en durgun dönemini yaşarken, demir fiyatının 740 liradan bir anda 1300 liraya çıkması şaşırttı. İnşaatçılar, Rekabet Kurulu’nun araştırma yapmasını istedi.

Tarihi küçülme

İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Üyesi ve İnşaat Sektör Kurul Başkanı Necip Nasır, İzmir ve çevresindeki müteahhitlerin bu yüzden yeni projelerini askıya alabileceğini ve ileriki dönemde eylem kararı alınmasının gündemde olduğuna dikkat çekti. Sektörün Cumhuriyet tarihinin en büyük küçülmesini 2009 yılında yaşadığına dikkat çeken Nasır, sektörde hiçbir hareketlenme yokken 10-15 gün öncesine kadar 740 lira olan 1 ton demirin bir anda 1300 liraya çıktığını söyledi. Fiyatların yükselme eğiliminde olduğunu kaydeden Nasır şunları söyledi:

2 yıl öncesi gibi

“Şu an piyasada Çin’deki hurda alımı gibi gerekçeler konuşuluyor. Ama biz bu durumu 2 yıl önce yaşadık. O zaman da bir anda fiyatlar 2 bin 100 liraya çıkmıştı. Durum ihracat fazlası olarak ifade edilmiş, ancak bununla alakası olmadığı sonradan ortaya çıkmıştı.”

Nasır, Rekabet Kurulu’na görev düştüğünü, bir araştırma komisyonu kurularak piyasada spekülatif hareketlerin olup olmadığının araştırılmasını istedi.

Maliyetler artırılacak

Nasır, “Zaten işgücü sıfıra düşmüş sektörün dip yaptığı bir dönemde bir anda inşaat demir fiyatlarının artması maliyetleri artıracaktır. 200’den fazla sektörü harekete geçiren, yüzbinlerce kişiye ekmek kapısı olan sektörünün kriz döneminde spekülatif hareketlerle istismar edilmesi doğru değildir” dedi.

Eylem Çağrısı

Necip Nasır, kaba inşaatın yüzde 40’ı dolayında maliyet payına sahip olan demir fiyatlarındaki artıştan tuğladan betona kadar birçok girdinin de olumsuz etkileneceğine dikkat çekti. Nasır, “2006 Haziran ayından bu yana girdi maliyetlerindeki artışlar konut fiyatlarına yansıtılmadı” dedi.

Maliyet artışı

Nasır, “Tam aksine 2004’ün altındaki fiyatlarla satışlar yapılıyor. Ancak yeni maliyetlerin çıkarılması ile bu durum da imkansız hale gelecektir. Maliyet artışları nedeniyle müteahhitlerden toplu halde bir eylem çağrısı geliyor. Arkadaşlarımız tepkilerini dile getirmek istiyorlar” diye konuştu.

 

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/rekabet-kurulunu-goreve-cagiriyorlar-_78381.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!