Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Renzo Piano, Mimarlık Haftası'nın Açılış Seremonisinin Konuğuydu

İngiltere Mimarlık Haftası kapsamında Southwark Katedrali’nde bir konferans veren Renzo Piano, bu bölgede gerçekleştireceği yeni projesi “Shard of Glass” gökdeleniyle ilgili detayları anlattı.

London SE1 Community



İngiltere Mimarlık Haftası kapsamında Southwark Katedrali’nde bir konferans veren Renzo Piano, bu bölgede gerçekleştireceği yeni projesi “Shard of Glass” gökdeleniyle ilgili detayları anlattı.

Piano, Mimarlık Haftası etkinliklerinin de başlangıcı niteliğindeki söyleşisinde, dünyanın farklı yerlerinde gerçekleştirdiği projelerden örnekleri aktarırken, mimarlığın ‘pratik ve ruhani dünya arasındaki mücadele’ olduğunu vurguladı. Yaşadığı şehir olan Cenova’nın limanında bulunan vinçlerin imgelerini perdeye yansıtan Piano, ‘yerçekimine karşı koymanın bir ifadesi’ olarak nitelendirdiği vinçlerin cazibesine kapıldığını itiraf etti. Piano’ya göre, ‘yerçekimine karşı savaşmak, mimarlık serüvenin bir parçası’.

Thames kenarında London Bridge bölgesinde tasarladığı ‘Shard of Glass’ binasıyla gündemde olan Renzo Piano, binanın bencil ya da esrarengiz olmadığını, ofis işlevinin yanısıra bünyesinde bulunan otel, konut ve restoran gibi ek işlevler sayesinde ‘24 saat yaşayan bir dikey şehir’ olacağını savundu.

Piano, Shard’ın tasarımı sırasında Southwark’un arka sokaklarında uzun zaman geçirdiğini vurgularken, ‘mekanların suskun olmadığını, hikayeler anlattığını ancak mimarların onları yeterince dinlemediğini’ ifade etti.

"Shard of Glass"- Piano'nun eskizi

"Shard of Glass"- İllüstrasyon

























Piano, gökdelenlerin ‘kibirli’ ve ‘gizemli’ oldukları yönünde kötü bir üne sahip olduğunu, ancak bu tanımların kendi binası için geçerli olmayacağını umduğunu söyledi. Piano, Mimarlık Haftası ile ilgili yapılan basın toplantısında, gökdelenlerin kent merkezlerindeki yoğunluğu artırmak için otomatik bir çözüm olmadığına inandığını ifade etmişti. Piano, London Bridge bölgesinin, iyi ulaşım bağlantıları ve binanın gölgesinin evlerin değil de nehrin üzerine düşmesi nedeniyle, bu yükseklikte bir binanın konumlanması için en uygun yerlerden biri olduğunu söylüyor. Piano yine de 2003’te olası bir Londra Kulesi için halk arasında yapılan anketin sonuçlarının olumlu çıkmasının kendisini şaşırttığını saklamazken, bu desteğin karşılığını verebilmeleri için oldukça iyi bir iş üretmeleri gerektiğini vurguladı.

‘Kentsel dönüşüm’ ile ilgili fikri sorulduğunda bunun ‘hasas bir nokta’ olduğunu ifade eden Piano, varolan katmanlara saygı gösterilmesi ve ‘yeninin eskiyi öldürmemesi’ gerektiğini söyledi.

Konuşması öncesinde Renzo Piano’yu dinleyicilere sunan Southwark Dekanı Colin Slee, Piano’nun konuşması için özellikle Southwark Katedrali’ni seçtiğini söylerken, yüksek binaların en uzun süreli ve ilk temsilcilerinin katedraller olduğuna ve bu yapının da uzun yıllardır bir nirengi noktası olduğuna dikkat çekti. Slee ayrıca geçmişte Londra’yı konu alan tablolarının pekçoğunun bu kulede yapıldığını sözlerine ekledi. Piano’nun gökdelenini de desteklediğini belirten Dekan, ancak binaya konulan “Shard of Glass” (Kırık Cam Parçası) ismini beğenmediğini, aksine yapıyı cenneti işaret eden bir kule olarak düşlediğini söyledi.

Piano’ya konuşması için teşekkür eden Southwark Meclisi lideri Nick Stanton ise fakir bir bölge olarak bilinen Southwark’un zamanla Londra Merkezi’nin bir parçası haline geleceğine inandığını belirtti.

Toplantıda aynı zamanda “Gates of the City” (Kentin Kapıları) yarışmasını kazananlara ödülleri de verildi. Yarışmada, Southwalk Bölgesi’ndeki okulların öğrencilerinden, Great Guilford Caddesi’ndeki demiryolu tüneli için yeni fikirler üretmeleri istenmişti. Kazanan projeler Tooley Caddesi’ndeki Unicorn Theatre’da 24 Haziran tarihine kadar sergileniyor.


“Shard of Glass” Binasıyla ilgili daha ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


10. Londra Mimarlık Haftası haber dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.



Derleyen: Sena Özfiliz

http://www.yapi.com.tr/haberler/renzo-piano-mimarlik-haftasinin-acilis-seremonisinin-konuguydu_46632.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!