Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Rüzgârcı ya Gücünü Azaltacak ya Elenecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı karşı karşıya getiren rüzgâr santralı başvuruları için yeni yol haritası belli oldu. EPDK, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde değişikliğe giderek, kamunun elektrik iletim şirketi TEİAŞ'ın başvuruları değerlendirme yöntemini değiştirdi.

Referans Gazetesi
Rüzgârcı ya Gücünü Azaltacak ya Elenecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı karşı karşıya getiren rüzgâr santralı başvuruları için yeni yol haritası belli oldu. EPDK, Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nde değişikliğe giderek, kamunun elektrik iletim şirketi TEİAŞ'ın başvuruları değerlendirme yöntemini değiştirdi. TEİAŞ, 2 yıl önce yapılan 78 bin MW kurulu gücündeki 752 başvuruyu yeniden ele almak zorunda kalacak. Ancak değerlendirmeleri santralın kurulmak istendiği trafo bölgesine göre yapacak. TEİAŞ, "Trafo merkezim yetersiz, yatırımı en yakındaki yeterli olan bölgeye yönlendiriyorum" diyemeyecek. Ancak TEİAŞ, yatırımcılardan, kurmak istedikleri santralın kurulu gücünü, iletim kısıtına paralel olarak düşürmesini talep edebilecek. Buna yanaşmayacak yatırımcılar ise süreçten elenmiş olacak. TEİAŞ, sisteme bağlanmasını uygun görmediği bir santrala olumlu görüş vermezse, o proje de elenecek.

Resmi Gazete'de dün yayımlanan yönetmelik ile rüzgâr santralı başvurularının kaderi belirlendi. TEİAŞ, 1 yıl içinde santral taleplerini değerlendirmiş, ancak bir kısmının kurulması istenen bölgelerden başka yerlere yönlendirilmesini istemişti. Gerçekleşemeyecek ve elenecek projeleri de belirleyerek çalışmayı büyük ölçüde tamamlamıştı. Ancak TEİAŞ'ın projede yer alan mevkiden başka bir bağlantı noktasına yönlendirmesine karşı çıkan EPDK'nın verdiği kurul kararı, bu süreci dondurdu ve baştan alınmasına neden oldu.
 
Şirketlere gücünü azalt denilebilecek

Yeni yol haritası niteliğindeki değişikliğe göre, EPDK'ya gelen başvurular önce TEİAŞ'a yeniden gönderilecek. TEİAŞ ve başvuru ile ilgili elektrik dağıtım şirketi, trafo merkezi ile bağlantı kapasitesini göz önüne alarak bir görüş oluşturacak. Bu görüş 45 gün içerisinde EPDK'ya sunulacak. TEİAŞ görüşte, trafo merkezine bağlanabilecek kapasiteyi EPDK'ya bildirmekle yükümlü olacak ve bu internet sitesinde de yayımlanacak. Bağlanabilecek kapasiteyi aşan başvuru sahibine ise bildirimde bulunarak türbin yeri, yani proje mevkisi değiştirilmeksizin güç azaltılması suretiyle projesini tadil etmesi istenecek. Şirketse 10 gün içinde tadile gitmezse, başvurusu reddedilecek.
 
Trafoya bağlanmada rüzgâr öncelikli

Rüzgâr başvurularını Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE) de teknik açıdan değerlendirecek. EİE'den olumlu görüş çıkmaması da elemeye gerekçe oluşturacak. Rüzgâr santralı başvuruları TEİAŞ ve EİE olmak üzere iki ayrı denetime tabi olacak. TEİAŞ, trafo merkezlerine bağlanacak santral yatırımları içerisinde, yenilenebilir enerji kaynaklarına yani rüzgâr santrallarına ise öncelik verecek. Aynı bölge için yapılan çoklu başvurular ise ihale yöntemiyle seçilecek. Teknik değerlendirmelerden geçerek olumlu görüş alan projeler ihale için yarışabilecek. TEİAŞ'ın ocakta ilk ihaleye çıkması, bunun için de gelecek günlerde ihale ilanı yayımlaması bekleniyor. Böylece değerlendirmeler ve ihale süreci birbirine paralel gidecek.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/ruzgarci-ya-gucunu-azaltacak-ya-elenecek_73598.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!